Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Польська система освіти: навчання в ліцеях та ВНЗ

Польська система освіти: навчання в ліцеях та ВНЗ

Будь-яка родина хоче забезпечити дітям якісне навчання. Хороший варіант в даному випадку – це навчання за кордоном. Звичайно, ціни в більшості європейських ліцеїв, університетів дуже високі. Невисокі ціни на навчання – в Польщі. А якщо мова йде про навчання у ліцеї чи технікумі, то українські діти можуть навчатися тут взагалі безкоштовно!

Отже, якщо вас цікавить навчання в коледжі Польщі після 9 класу, - перегляньте інформацію на цьому сайті. Проект ОБК наповнив сайт максимально корисними матеріалами для абітурієнтів, де можна знайти багато інформації щодо вступу до навчальних закладів Польщі. Більш того, ви можете звернутися до працівників проекту, якщо у вас виникли питання або труднощі зі вступом, якщо ви не знаєте, які документи подавати, та як це зробити для успішного зарахування.

Наскільки відрізняються дві системи освіти – українська та польська? Давайте порівнювати!

Навчання в ліцеях та коледжах

Після того, як учень закінчить у Польщі 9 класів, він може обрати, де навчатися далі. Це може бути ліцей, де навчаються 3 роки та вивчають загальноосвітні дисципліни, а після закінчення отримують атестат зрілості та можуть продовжувати навчання у приватних або державних Вузах Польщі.

Це може бути професійна школа, де навчання триває 3 роки, а випускник отримує диплом певної кваліфікації. Це також може бути технікум, де навчання триває довше – 4 роки, де викладаються не лише загальноосвітні, а й професійні дисципліни. Після закінчення технікуму випускник може вступати до польського університету або йти працювати за спеціальністю в будь-якій з країн ЄС.

Ціна за навчання. В основному, більшість молоді обирає вступ до технікуму, ліцею або коледжу Польщі після 9 класу. Чи можуть українці також навчатися у таких закладах? Скільки це буде коштувати?

Так, українці, як і інші іноземці на рівні з поляками можуть вступати до цих навчальних закладыв. У більшості з них навчання є безкоштовним. Після закінчення навчання випускники здають аналог нашого ЗНО, в Польщі він називається матура. Саме за результатами цього оцінювання й можна подавати документи до польських університетів.

Проживання. Що стосується проживання під час навчання у технікумах або ліцеях, то при більшості з них є гуртожитки з їдальнями, де молодь живе і харчується. Майте на увазі: таке проживання та харчування повинні оплачувати батьки, воно не є безкоштовним.

Отже, до переваг середньої освіти в Польщі належить:
  • можливість навчатися безкоштовно;
  • отримання європейського атестату про середню освіту;
  • для зарахування не потрібні вступні іспити;
  • буде можливість потрапити на безкоштовне навчання до університету.

Навчання в польських університетах

Отже, після закінчення ліцею або технікуму можна подавати документи до університету. Українці, які отримали середню освіту на батьківщині, також мають змогу вступити до університетів в Польщі. У разі, якщо у абітурієнта немає карти поляка, навчання буде платним. Проте навчатися тут буде все одно дешевше, ніж у більшості європейських країн, так у державних ВНЗ рік навчання в середньому коштує 2 тис. євро, у приватних – 1 тис. євро.

Подумайте про вступ до коледжу Польщі після 9 класу, тоді буде змога продовжити навчання у одному з провідних польських навчальних закладів та в результаті отримати хорошу роботу в будь-якій з європейських країн.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас