Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне вигодовування: підбірка міфів, зібрана лікарем

Грудне вигодовування

З дозволу акушера-гінекололога Малярської Марії Михайлівни публікуємо її підбірку запитань, які часто хвилюють годуючих мам. Можна сказати, що тут зібрані таклж поширені міфи про грудне вигодовування.

Чи правда, що мамі, щоб молоко було поживним, треба їсти більше жирного?

Ні, неправда. Від якості їжі дійсно залежить якість молока, і якщо їсти більше жирного, молоко буде більш жирним, ніж задумано природою, дитині буде важче його перетравити, у наї можуть бути проблеми з підшлунковою залозою, які виявляться порушеннями стільця і шкірними висипаннями + болями в животі. Не треба робити молоко більше живильним, нехай воно буде таким, яким має бути!

Чи правда, що під час годування треба пити гарячий чай з молоком?

Молоко — небажаний продукт для годуючої мами, принаймні перший час. Досить просто питии рідину рідину, необхідності в прийомі саме молока ніякої немає. Корови і інші ссавці під час годування не п´ють молоко і взагалі його не п´ють в дорослому стані:) Мамине молоко робиться не з зовнішнього молока.

Чи правда, що треба зціджуватися обов´язково після кожного годування, інакше буде застій?

Ні, неправда. При нормально налагодженому ГВ дитина їсть стільки, скільки їй треба, а молочна залоза саме стільки і дає. Зціджування треба тільки в разі, якщо є лактостаз, тобто не для профілактики, а саме в момент ситуації. Тобто якщо дитина «проспала» годування, якщо молока приходить більше, ніж вона з´їдає, якщо мама відлучилася з дому, якщо під час годування однією груддю другу розпирає, якщо лактостаз вже є — тоді зціджування необхідно, рівно настільки, щоб грудь стала м´якою. Не треба робити це коли лактостаза ще немає, бо зціджування підсилює приплив молока, і тоді лактостаз обов´язково буде:) Не треба робити це в пологовому будинку, коли молоко ще не прийшло — в грудях саме стільки молозива, скільки треба дитині. Не треба робити це «до останньої краплі» — все одно не вийде. З іншого боку, коли лактостаз є, зволікати не можна, він переходить в мастит у лічені години. І тут не треба переживати, що зараз зцідити, а дитина прокинеться і молока не вистачить — вистачить! Чим більше будете зціджувати, тим більше буде молока. А дитина ще може кілька годин не прокинутися і тоді мастит доведеться лікувати вже по-іншому.

Чи правда, що якщо туго бинтувати груди (для припинення лактації), то обов´язково буде мастит

Ні, але ймовірність лактостаза велика. Є гормональні препарати для придушення лактації.

Чи правда, що завжди за годину до годування треба пити гаряче — воно йде в молоко, а холодне йде в сечу?

Ні. Але при труднощі з годуванням, при відчутті (суб´єктивному) нестачі молока, можна безпосередньо перед годуванням і під час — пити гаряче питво, а ще краще — сидячи в теплій ванні:)

Чи правда, що пити полівітаміни під час годування не можна, тому що в них каротин знаходиться, на який дитина видасть алергію?

Вітаміни треба приймати всю вагітність і продовжувати при ГВ, якщо немає реакції дитини. Як правило, її немає. Якщо буде — перестаньте пити.

Чи правда, що дитину після народження відразу треба годувати, навіть якщо мама не може?

Ні, швидше навпаки. Рідко діти відразу після пологів хочуть їсти:) Вони відновлюються після стресу. У них є бурий жир, якого їм вистачає до приходу молока. Молозива, що є у мами, цілком вистачає дитині для їжі. Іноді потрібно допоювати чистою водою — при ознаках зневоднення. У пологовому будинку дитину годувати окрім як грудьми не варто!

Нам на курсах кажуть, що коли будемо грудьми годувати — не можна робити фізичних вправ, тому як виробляється молочна кислота, яка надходить в молоко і шкодить малюку. Це правда?

Це неправда. Можна і потрібно робити фізичні вправи.

Від кількох медиків (лікарів-гінекологів та сестер), які практикують в різних містах і республіках колишнього Союзу, чула, що тривале грудне вигодовування дитини (більше 1 року) може призвести до раннього статевого дозрівання дівчаток і зміну статевої орієнтації хлопчиків. Пов´язують вони це з наявністю жіночих гормонів в грудному молоці.

Це не так.

Чи правда, що дитину корисно годувати в положенні з-під пахви. Так краще спорожняються нижні частки?

Дитину корисно годувати в зручному для обох положенні. У різних положеннях:) З зазначеного положення добре спорожняється додаткова підпахвова долька. Також у цьому положенні зручно годувати, коли у мами великі груди, а в дитини не дуже великий рот.

Чи правда, що коли годуєш грудьми — поправляєшся?

Ні. Навпаки, багато худнуть. Тому що це велике навантаження.

Чи правда, що від зцідженого молока буде боліти живіт у малюка?

Ні .

Чи правда, що після годування на соску утворюється захисна плівка?

Ні. Але мити груди просто так не треба.

Чи правда, що під час ГВ не можна робити рентген?

Ні, неправда, можна і потрібно за показаннями. У тому числі і рентген грудної клітки

Чи правда, що якщо завагітнієш на ГВ, треба швидко припиняти годувати заради старшої дитину, тому що молоко буде гірке?

Якщо Ви зберігаєте вагітність, і старшій дитині близько року або більше, краще ГВ припинити заради самої вагітності, тому що воно може посилювати тонус матки і збільшує витрату сил організму. Тобто ГВ припиняється заради нової вагітності, якщо при цьому не страждає старша дитина (достатній вік для переходу на прикорм). Молоко гірке не стає, хоча іноді смак змінюється, і дитина сама відмовляється від грудей.

Чи правда, що якщо немовля на винятковому ГВ, «занадто багато набирає у вазі» — це погано, і треба влаштовувати йому годування по режиму, щоб кишечник відпочивав і не було ожиріння?

Якщо крім грудного молока дитина нічого не отримує — ожиріння у нього бути не може і обмежувати його в їжі не можна. Після введення прикорму можна говорити про введення режиму харчування. Кишечник не повинен відпочивати, він повинен працювати:)

Лікарі кажуть, що дитина обов´язково має відригнути після годування, оскільки це знак того, що молоко засвоюється.

Це міф. Як раз відригують незасвоєне молоко. Якщо дитина не відригує — це ознака здоров´я і благополуччя.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас