Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

10 важливих речей, які вам варто знати про перший триместр вагітності

10 важливих речей, які вам варто знати про перший триместр вагітності
 

Безумовно, ви щасливі від того, що дізналися настільки важливу новину – ви вагітні! Тим не менш, ви напевно і збиті з пантелику. Що з вами буде відбуватися далі? Як це – ділити своє тіло з кимось ще? Про все найважливіше – в нашій сьогоднішній статті.

Вагітність: чого очікувати від першого триместру?

1. Ви можете особливо і не набрати вагу

Як тільки ви побачили позитивний результат на тесті, швидше за все, відразу представили себе з милим круглим животиком. Але в перші 12 тижнів ви, швидше за все, наберете зовсім мало. Ранкова нудота серйозно заважатиме вам потовстішати, а чутливість до деяких запахів і смаків не сприятиме апетиту. А ще додайте той факт, що тепер вам доведеться відмовитися від багатьох калорійних продуктів, як алкоголь або м'які сири.

2. Перший триместр може здатися коротким

Для більшості майбутніх матусь час летить непомітно. І хоч ваш перший триместр триватиме 13 тижнів, ви не помітите, як швидко закінчиться цей період. А все тому, що перший тиждень вагітності рахується з останнього дня менструального циклу (коли вагітність може ще й не настати). Крім того, до п'ятого тижня ви ніяк не дізнаєтеся про те, що вагітні. Це скорочує перший триместр до 9 тижнів, що зовсім не багато.

3. Ваша передбачувана дата пологів може бути невірною

Вас бентежить те, як швидко пролітають перші місяці вагітності? Ось ще дещо: визначити правильну дату пологів дуже непросто, і навіть лікарі іноді з нею помиляються. Навіть якщо ви точно знаєте, коли завагітніли, не можна просто додати 40 тижнів і отримати дату пологів. Більш того, малюк не буде слідувати вашим відміткам в календарі і з'явиться на світ, коли йому буде потрібно.

4. Від деяких продуктів доведеться відмовитися

Ви напевно знаєте, що від алкоголю на час вагітності потрібно відмовитися. Проте є й інші продукти, які несподівано випадуть з вашого меню. Наприклад, незважаючи на те, що вам потрібно буде багато кальцію, вам краще відмовитися від продуктів з непастеризованого молока. У них може бути лістерія, тому уникайте м'яких сирів, як фета, брі та бринза. Те ж стосується і непастеризованих соків. Більш того, вам варто уникати хот-догів та інших м'ясних ласощів, в якості яких ви не впевнені – вони також можуть бути небезпечні лістерією, а ще нітратами і нітритами. Сирі продукти можуть містити кишкову паличку або сальмонелу, тому вам краще відмовитися не тільки від недоготовленого м'яса, але і від сирих яєць, суші, риби, яка не пройшла ретельну термічну обробку.

5. Ваш малюк ще зовсім крихітний

Ще одна причина, по якій ви не наберете багато ваги в першому триместрі – ваш малюк ще зовсім крихітний. На той час, коли ви зможете дізнатися про вагітність (на 5 тижні), малюк буде лише розміром з апельсинову кісточку. І незважаючи на те, що дитина буде швидко розвиватися, до кінця першого триместру вона досягне лише розміру з персик. Тому, швидше за все, ваші груди в перші місяці вагітності будуть рости швидше, ніж животик.

6. У світі неймовірно багато запахів

На першому триместрі ви напевно помітите, як загострився ваш нюх. І справа не тільки в тому, що ви почнете відчувати набагато більше запахів, вони стануть більш насиченими. У деяких випадках ви навіть не можете їсти улюблену їжу через її аромат, а люди навколо почнуть вас частіше дратувати своїми запахами.

7. Ваше тіло може вводити вас в оману

Навіть без животика на першому триместрі ви можете відчувати себе, ніби в тілі іншої людини. Звідки взявся цей візерунок з блакитних судин? Чому в роті присмак металу? І чому замість улюблених солодощів терміново захотілося корнішонів, а при думці про шоколад накочує нудота? Як і за інші симптоми, за це можете сміливо дякувати гормонам вагітності.

8. Ви можете не виглядати вагітною зовсім

Навіть якщо ви наберете трохи ваги, ви все одно навряд чи будете виглядати вагітною до другого триместру. Можливо, ваша білизна сидітиме на вас трохи щільніше, але якщо не одягати обтягуючий одяг, ви цілком зможете сховати своє цікаве положення. А що стосується того, коли по вам дійсно почне бути видно, що ви вагітні – це індивідуально у кожної жінки, але розраховуйте на наступний триместр.

9. Це пройде

Якщо ранкова нудота вас вимотує, знайте, що це не буде тривати довго. До початку другого триместру ви будете почуватися набагато краще. Також з першими місяцями вагітності піде втома, чутливість грудей і постійні позиви в туалет (хоча останній симптом повернеться, коли животик вже буде досить великим). Більшість пристрастей і відрази до їжі також зникнуть до четвертого місяця.

10. Складно сказати, чого вам варто очікувати далі

Незважаючи на те, що деякі речі мають місце бути в кожної вагітності, ви скоро зрозумієте, що ці 9 місяців повні сюрпризів. Чули про печію під час вагітності? Ви можете ніколи її не відчути. Але чому ніхто не попереджав вас про судоми в ногах? Це лише приклад, і крім великого животика ви можете очікувати лише одного – ваша вагітність буде унікальною. І навіть виношуючи наступну дитину, ви побачите, що кожна з ваших вагітностей буде не такою, як у всіх, і не такою, як у вас були.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас