Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Догляд за шкірою під час вагітності: найкращі поради від дерматологів

Догляд за шкірою під час вагітності: найкращі поради від дерматологів
 

Ставши майбутньою мамою, ви помітите, як прекрасно змінюється світ навколо вас: ви думаєте про облаштування дитячої, ваш чоловік по-справжньому дбає про вас, ваші друзі в захваті від вашого нового стану, а ви самі світитеся зсередини. Але стривайте... Що це? Вас посипало? З'явилися розтяжки? А ще те, що називається «маскою вагітності»?

Звичайно ж, всі ці проблеми зі шкірою – ніщо, в порівнянні з радістю нового життя, яку ви подаруєте цьому світу, щастям батьківства і створення повноцінної сім'ї. Проте, ці проблеми можуть вас турбувати. Справитися з ними вам допоможуть поради від лікарів-дерматологів.

Проблема: Акне

Одна з найбільших проблем зі шкірою, від яких страждають майбутні мами – це запальні висипання, викликані гормональними змінами. Особливо вона актуальна в першому і другому триместрі, коли організм починає виробляти андрогени, так ніби лише на них світ клином зійшовся. А цей гормон стимулює вироблення шкірного жиру, який забиває пори, викликаючи запалення і відчуття жирної плівки на шкірі.

Якщо у вас почали з'являтися прищі, зверніться до дерматолога. Ви не зобов'язані ходити, відчуваючи себе непривабливою, адже зараз є безпечні для вагітних засоби від таких проблем зі шкірою.

Однак майбутнім мамам варто уникати засобів з ретиноїдами (вітамін А) і бензоілпероксидом, які ефективні в боротьбі з акне, але небезпечні під час вагітності. Щоб підтримувати шкіру чистою і здоровою, ретельно очищуйте її щодня і робіть легкий пілінг пару раз в тиждень. Це допоможе уникнути забивання пор омертвілими клітинами шкіри, розвитку бактерій і зробить шкіру більш яскравою і свіжою.

Проблема: Гіперпігментація

Ще одна поширена проблема під час вагітності – гіперпігментація, яка проявляється на обличчі і також називається мелазмою, меланодермією або «маскою вагітності». Це сіруваті або коричневі плями на обличчі, які у когось можуть виявлятися сильніше, у когось – менше.

Меланодермія повністю пов'язана з гормональними змінами під час вагітності. Тому, якщо ви до неї схильні, її практично неможливо уникнути. Проте, якщо ви будете захищати шкіру від сонця всіма можливими способами, є ймовірність, що вона буде проявлятися в більш легкій формі.

Іншими словами, робіть все можливе, щоб захиститися від сонця під час вагітності, і переконайтеся, що сонцезахисний крем завжди з вами: в сумочці, в машині, на роботі, вдома.

Також експерти рекомендують майбутнім мамам віддати перевагу фізичним (оксид цинку), а не хімічним сонцезахисним засобам. А корекцію пігментації варто починати робити тільки після народження малюка, так як косметичні продукти, що використовуються для цього, не є безпечними для вагітних. Крім того, після пологів гіперпігментація напевно зменшиться, і боротися з нею буде набагато простіше.

Проблема: Темні кола під очима

Темні кола під очима під час вагітності також виникають через гормональні зміни. Втома, особливо на третьому триместрі (коли лягти зручно і виспатися практично неможливо), ще сильніше погіршує проблему. На щастя, тут є пара дієвих засобів, безпечних для вагітності.

По-перше, переконайтеся, що ви п'єте достатньо води. По-друге, робіть все можливе, щоб висипатися. Також можна спробувати позбутися проблеми місцево, наносячи на область навколо очей 100% олійку камелії або 100% олійку шипшини, або ж гіалуронову кислоту, яка підтягне шкіру і заповнить втрачену вологу.

Спробуйте і такий простий і поширений спосіб боротьби з мішками під очима, як холодні компреси (або старий трюк з холодною ложкою), охолоджені пакетики зеленого чаю або слайси огірка – все це також допоможе заспокоїти втомлені очі.

Проблема: Розтяжки

Розтяжки – мабуть, найнещадніша проблема зі шкірою під час вагітності. Їх поява не пов'язана з гормональними змінами, а скоріше «закладена генетично». Також розтяжки можуть з'являтися через швидкий набір ваги, який може статися в будь-який момент вагітності, але особливо – на третьому триместрі.

Хоч від вас тут практично нічого не залежить, використання пом'якшуючих шкіру продуктів, як масло какао, може зробити розтяжки не такими серйозними. Також безпечними для вагітності продуктами, пом'якшуючими шкіру, є олії ши, камелії, шипшини і масло кокосу.

Крім використання зволожуючих і пом'якшуючих засобів, намагайтеся дотримуватися дієти і рекомендацій лікаря щодо харчування, щоб не набирати зайву вагу.

Що, якщо розтяжки у вас все ж з'являться? Ну, не судіть себе суворо. Майже у кожного в цьому світі є розтяжки – у супермоделей, знаменитостей і чоловіків в тому числі. Крім того, ці смужки на шкірі згодом бліднуть і стають набагато менш помітними.

Крім всіх цих проблем зі шкірою під час вагітності, є у цього «цікавого положення» і свій плюс: ви будете сяяти. Ваша шкіра дійсно стане яскравішою, завдяки посиленому кровотоку і щасливому стану через гормони.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас