Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому книги-картинки подобаються дітям?

Чому книги-картинки подобаються дітям?

Якщо ви читаєте цю статтю, то ви активні усвідомлені батьки, які цікавляться розвитком свого малюка. Тож, найшвидше, ви часто бачите серед книжкових оглядів та на книжкових полицях книжки-картинки. Це такі, що майже повністю складаються з ілюстрацій та містять дуже мало тексту. Тренд на них прийшов до нас від західноєвропейських видавництв, та наразі існує вже багато суто українських книжок-картинок, які ближчі нам за темами, стилем та ментальністю. То що ж такого магічного в тих книжках «майже без слів», що їх продовжують обирати батьки для своїх маленьких діточок вже протягом декількох років поспіль?

Кращим “другом” після книжок-іграшок для дітей раннього віку стає книжка-картинка. Вона просто створена для спільного читання дорослого й дитини, а отже стає доброю родинною традицією або ритуалом перед сном. Такі книжки можна показувати дітям вже з 1 року: малюк роздивляється ілюстрації у той час, як дорослий читає текст. Про важливість гігієни рота й зубів розповідає книжка «Чотири зуби». Та не лише про це. Вона про те, як важливо для дитини бути самостійною, потрібною й відчувати себе важливою.

дитячі книжки-картинки Ранок

Слухаючи й роздивляючись історію, дитина ненав’язливо дізнається про те, як правильно чистити зуби, які засоби гігієни ротової порожнини існують, чому деякі бабусі не чистять свої зуби та хто чистить зуби крокодилові. Читаючи книжку-картинку, пояснюйте малюнок, назви, дії, почуття та емоції героїв. До речі, текст у книзі може бути лише орієнтиром для дорослого. Ми впевнені, що одна й та сама книжка читатиметься не раз і не два, тому щоразу дорослий може коригувати текст під уподобання, вік та посидючість малюка.

Зверніть увагу на те, що книжка-картинка найпростіша для сприйняття дітьми. Це книжка-емоція, а малюки особливо тонко відчувають емоції та реагують на них. Важливо розвивати в дітях емоційний інтелект, уміння розуміти свої почуття, як позитивні, так і негативні, висловлювати їх, називати й опановувати. Кожній дитині, яка відвідує дитячий садок, будуть знайомі відчуття героїв книжки «Зелена білка» : коли не хочеться спати під час тихої години; коли у будь-який спосіб прагнеш дістати саме ту іграшку, яку взяти не можна; коли вихователька робить багато зауважень та коли ти дуже-дуже сильно чогось хочеш. Книжка вчить наполегливості та вмінню керувати власними емоціями.

дитячі книжки-картинки Ранок

Пам’ятайте, що діти добре відчувають нещирість, тому психологи не радять гратися з ними понад силу. Та коли ви втомилися або не маєте настрою, то із задоволенням читатимете книжки-картинки, бо вони всі без винятку цікаві дорослим. Особливо ті, які написані з витонченим почуттям гумору, як от «Найкраща у світі фіранка» . Книжка про трьох друзів: Горилу, Панду та Пінгвіна. Горила, поціновувач і колекціонер різних красивих речей, запросив у гості своїх друзів, аби показати їм свою нову «найкращу в світі фіранку». Та друзі трохи загралися й… зіпсували її. Вони поспішають хутчіш виправити свою помилку, аби не засмучувати найкращого друга. Чим завершилися їхні старання й чи вдалося зберегти дружбу, ви дізнаєтеся, додивившись книжку до кінця.

дитячі книжки-картинки Ранок

А ще існують інтерактивні книжки-картинки з різними активностями, які залучають малюка безпосередньо до змісту та процесу того, що відбувається. Книжка «Моя бабуся ― супергерой» сповнена найщиріших емоцій й особливого почуття любові, яке може існувати тільки між бабусею та онукою. На сторінках книжки також є лабіринти, за допомогою яких діти відшукують потрібні речі на малюнку.

Отже, тільки-но у вашого малюка мине період усе гризти та пробувати на смак (для цього часу добре підходять книжки-іграшки), зверніть увагу на книжки-картинки. Саме вони стануть першими серйозними книгами малюка. Без перебільшень: адже ці книги передають найголовніші почуття й емоції, навчають найкращих людських якостей та несуть теплу атмосферу родинного затишку у вашу оселю.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас