Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Наскільки шкідливий телевізор у віці до 2 років?

Наскільки шкідливий телевізор у віці до 2 років?
 

ВООЗ рекомендує батькам не дозволяти малюкам до 2х років проводити час за екранами телевізорів і строго обмежувати в цьому дітлахів до 5 років. З огляду на це, вам напевно стане цікаво: наскільки ж шкідливий телевізор у віці до двох років? Ось, що з цього приводу кажуть експерти...

Для початку скажемо про те, що ви напевно знаєте: телевізор не вважається «безпечним» для дитячого мозку. І вже точно він ні в яке порівняння не йде з читанням книг (або коли ви читаєте дитині). Але обмежити малечу повністю від ТБ-екранів в наш час практично неможливо. Тому тут скоріше доречно говорити про те, скільки ж дозволяти дивитися телевізор. І офіційні рекомендації тут неоднозначні.

Наприклад, світові педіатри довго рекомендували батькам зовсім утримати дітей до 2х років від екранів (і телевізорів, і комп'ютерів, і гаджетів). Пару років тому ця рекомендація була переглянута і тепер йдеться про те, що дітям до 18 місяців заборонені всі екрани крім живих відео дзвінків. Для дітей 18-24 місяців телевізор вважається прийнятним, але тільки якщо малюк дивиться високоякісні передачі не більше півгодини на день. При цьому батьки повинні дивитися телевізор разом з дитиною і відразу ж обговорювати і роз'яснювати побачене.

ВООЗ в 2019 році озвучила більш сувору точку зору: проведення часу перед телевізором у дітей до 5 років може привести до затримки і дефіциту розвитку на той час як дитина піде в школу. ВООЗ закликає батьків виключити телевізор з життя малюків до 2 років і дозволяти його дивитися не більше години до 5-річного віку. Час перед телевізором рекомендується замінити фізичною активністю і здоровим сном. Простіше сказати, ніж зробити, чи не так?

Так який же реальний вердикт щодо малюків і екранів? – Це залежить від віку вашої дитини, а також від того, як ви проводите час за екраном. Справа в тому, що на екрані картинка рухається дуже швидко – набагато швидше, ніж мозок може обробляти в юному віці. До 2 років діти вчаться більше від стаціонарних предметів – як іграшки або книги. А що стосується екранів, їхній мозок не здатний сприймати їх зображення так, як ми.

Але повністю від екранів в сучасному світі ви дитину не захистите, адже вони всюди. Тому, перш за все, батьки не повинні давати малюкові дивитися ТБ і користуватися гаджетами наодинці. Багато сучасних батьків використовують екрани, щоб відволікти і зайняти дітвору. Безумовно, це зручно, і може дати зайнятим батькам трохи вільного часу, однак таке проведення часу руйнує той самий зв'язок чада з батьками, який життєво необхідний для повноцінного розвитку дитини.

Замість цього експерти рекомендують дивитися телевізор і користуватися гаджетами разом з дитиною і відстежувати її реакцію на контент. Деякі діти після часу, проведеного за екраном, можуть ставати перезбудженими, агресивними або неспокійними, і ви, як батьки, повинні знати, коли ваша дитина погано реагує на те, що бачить. Крім того, батьки повинні спілкуватися з дитиною під час перегляду ТБ і обговорювати все побачене.

Також дуже важливо стежити за тим, щоб дитина бачила лише контент, що підходить для її віку. Наприклад, в новинах можуть показувати жорстокість та інші речі «не для дітей».

А що стосується обмеження в півгодини, не переживайте, для 2-річної дитини це і так багато, адже такі малюки ще не можуть надовго концентруватися. Та все ж більшість експертів сходяться на тому, що до двох років малечу краще повністю обмежити від цифрових екранів. Нічого страшного, якщо малюк побачить телевізор або гаджет на кілька хвилин, але намагайтеся не пускати це на самоплив.

В кінцевому рахунку, просто будьте уважні і робіть все можливе, щоб бути поряд з малюком (з екраном або без нього).

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас