Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

РОЗВИТОК ДИТИНИ 2-6 РОКІВ: ЛАЙФХАКИ ДЛЯ БАТЬКІВ

РОЗВИТОК ДИТИНИ 2-6 РОКІВ: ЛАЙФХАКИ ДЛЯ БАТЬКІВ

Перші роки життя дитини стають вирішальними у процесі формування основних засад для подальшого розвитку. Саме в цей час батьки мають підібрати необхідні методи виховання, щоб у майбутньому малюк виріс кмітливим, щасливим та зміг повною мірою розкрити свій потенціал. Давайте поговоримо про те , яким чином дорослі можуть цьому посприяти.

ІГРОВА ФОРМА НАВЧАННЯ

Найперша і найголовніша умова для гармонійного розвитку дитини – проведення занять у формі гри. Дитина легше пізнає світ і запам’ятовує матеріал за умови, що він подається у простій ненав’язливій формі. В залежності від віку та уподобань дитини, можна підібрати унікальний ігровий метод розвитку дитини

ДЛЯ 2-РІЧНИХ МАЛЮКІВ варто обирати найпростіші пазли, ігри-сортери. Адже у цьому віці психіка дитини вже відкривається свідомому пізнанню світу, але малюк ще не може довго концентрувати увагу на якомусь одному виді діяльності. Важливим і необхідним є розвиток дрібної моторики, знайомство дитини з навколишнім світом.

Одним з найпростіших пазлів для найменших є серія “З’єднай половинки” (Вид-во “Ранок”). Малюк має просто поєднати дві частинки одного зображення. Одночасно він вивчає свійських та лісових тваринок; види транспорту; одяг для різних сезонів; овочі та фрукти й відповідні форми.

Однією з перших ігор малюка може стати набір-сортер «Нагодуй тваринку» (Вид-во “Ранок”). Можна розказати малюкові, що котик полюбляє рибку й запропонуйте обрати серед карток ті, на яких намальовані рибки і буквально «нагодувати» тваринку. Коментуючи кожну дію, спонукайте малюка до звуконаслідування – котик каже: «няв», котик їсть: «ням» тощо. Згодом обирайте більш складні варіанти цієї гри. У 4-5 років цей набір допоможе легко вивчити основні математичні дії.

РОЗВИТОК ДИТИНИ 2-6 РОКІВ
РОЗВИТОК ДИТИНИ 2-6 РОКІВ

ДЛЯ ДІТОЧОК 3-4 РОКІВ, які вже починають говорити реченнями, й задавати безліч питань, варто добирати більш складні пізнавальні набори. Наприклад, серія «Знайди пару» (Вид-во “Ранок”) містить також подвійні картки-пазли. Але на них зображено сюжетні картинки, які потрібно поєднувати за логікою. Вони сприяють розвитку асоціативного і логічного мислення, тренують увагу.

РОЗВИТОК ДИТИНИ 2-6 РОКІВ

У цьому віці дуже важливо не відбити у дитини бажання дізнаватись нове – спонукайте та підтримуйте її цікавість. Зараз також необхідна соціалізація малюка – для того, щоб він навчився спілкуватися з однолітками, організовуйте спільні ігри для дітей. Залучайте всю сім’ю – пограйте разом у «Розумне лото» (вид-во “Ранок”). Ця настільна гра сприятиме вивченню кольорів, різних видів транспорту, тварин, комах, їжі, предметів побуту та їхніх англійських назв.

ДОШКІЛЬНЯТАМ 5-6 РОКІВ важливо надати максимальну кількість інформації, що вони її зможуть прийняти, не втративши при цьому інтерес до занять. Це період активної підготовки до школи, коли потрібно навчати діточок і математичним поняттям, і мовленню, і знанню довкілля. Важливо розвивати їх пам'ять, розширювати словниковий запас, учити читати тощо. Наприклад, набори «Який? Яка? Яке?» використовують, щоб активізувати словниковий запас дітей та сформувати граматично правильне мовлення.

РОЗВИТОК ДИТИНИ 2-6 РОКІВ

Для гармонійного розвитку дитини важливий сам процес навчання. Батькам не варто чекати від занять миттєвого результату, але працювати систематично. Варто прислухатися до думки малюка, обираючи заняття, гру чи книгу. Час від часу потрібно повертатися до раніше пройденого матеріалу, бо повторення формує у дитячому мозку правильні схеми.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас