Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як сформувати капітал для майбутньої освіти дітей

Як сформувати капітал для майбутньої освіти дітей
 

Про актуальні інструменти формування капіталу для майбутньої освіти дітей та про можливості програм накопичувального страхування розповідає Олександр Гриньков, радник Голови Правління страхової компанії «Княжа Лайф Vienna Insurance Group».

Найкращі механізми накопичення грошей для навчання дитини

Ви, як батьки, сьогодні можете формувати капітал для майбутньої освіти дітей з допомогою банківських депозитів, цінних паперів, інвестицій у бізнес або ліквідну нерухомість. Звісно, можна також відкладати гроші у банківську «шафку». Однак, мій власний досвід як батька і фінансиста, свідчить про те, що саме програми накопичувального страхування життя сьогодні є одним з найкращих механізмів накопичення грошей для навчання дитини у майбутньому.

В першу чергу через нашу людську психологію: систематично формувати заощадження у довгостроковому періоді можуть далеко не всі батьки, навіть якщо мова йде про майбутнє їх дітей. Депозити у банку як правило використовують для коротко-середньострокових накопичень. Крім того, їх можна поповнити в будь-який момент, і так само зняти, тому навряд чи варто розглядати депозити як інструмент вирішення саме такої життєвої задачі. А ось робити регулярні внески для своєї дитини, наприклад, щокварталу – це те, що по-справжньому організовує батьків. Програми накопичувального страхування захищають гроші клієнтів не лише від ризикових інвестицій, але від їх спонтанних і необґрунтованих витрат.

Є ще один дуже важливий чинник, який робить програми страхування життя вартими детальної уваги родини. Навіть якщо з батьками щось станеться протягом періоду накопичення – наприклад, виникнуть серйозні проблеми зі здоров’ям або життя передчасно обірветься – страхова компанія буде здійснювати внески замість тата чи мами, і дитина гарантовано отримає необхідні кошти по завершенню дії програми. Або компанія виплатить одразу всю наперед визначену суму коштів, яку планували назбирати на навчання дитини. Це суттєво відрізняє страхові компанії від банків.

Як саме працюють програми накопичувального страхування?

Тут все досить просто. Батьки обирають прийнятні для себе умови страхування, укладають договір страхування на конкретний строк та сплачують регулярні страхові внески. Їх можна платити раз на рік, або розбити платіж на піврічний чи щоквартальний. У нашій компанії за накопичувальними програмами мінімальна сума внеску складає 4 000 грн на рік (200 USD/EUR), а от максимальна сума не обмежена.

Рекомендований термін накопичення, якщо мова йде про навчання у ВНЗ, – до виповнення дитині 16-18 років. Програму накопичувального страхування для дітей можна придбати вже у перші місяці життя дитини. Це практичне рішення – чим раніше почати відкладати кошти, тим більше часу та можливостей для накопичення майбутнього капіталу. Перш за все, завдяки більшому терміну накопичення не виникає значного фінансового навантаження на бюджет родини. По-друге, сума, яку можна накопичити, збільшується зі збільшенням терміну дії страхового договору, бо тут працює правило складного відсотка на внески. Тобто чим більше часу діє програма накопичення, тим більшу суму додаткового інвестиційного бонусу в результаті зможе отримати родина.

Як показує практика нашої компанії розмір додаткового інвестиційного бонусу в середньому дорівнює розміру внесених сум за період дії договору.

Ми розробили оптимальне рішення для родин, які опікуються майбутнім своїх дітей, – програму «Вундеркінд». Ця програма дає можливість не тільки накопичувати кошти на освіту дитини у майбутньому, але й додатковий захист. Виплати здійснюються, якщо дитина тяжко захворіла (серед іншого передбачений захист і на випадок критичних захворювань), отримала переломи, опіки, була госпіталізована, їй було проведено хірургічне втручання у результаті нещасного випадку або хвороби тощо. Таким чином, батьки отримають фінансову підтримку для збереження здоров’я дитини та компенсацію фінансових витрат, пов’язаних із лікуванням, під час дії договору.

Що варто враховувати, обираючи програму накопичувального страхування?

Розглядаючи можливість оформити програму страхування життя, родині варто в першу чергу звернути увагу на репутацію, надійність та якість роботи страхової компанії, а вже після цього розглядати конкретні програми.

Потрібно звернути увагу на рівень надання страхових послуг, репутацію та досвід роботи компанії в Україні, її позиції та статус на міжнародному ринку. Ми пишаємося тим, що є частиною потужної європейської страхової групи, Vienna Insurance Group із головним офісом у Відні (Австрія), яка має понад 200 років досвіду роботи у Європі, а в останні 20 років активно розвиває свою присутність у Центрально-Східній Європі. Зокрема Група вже 20 років працює в Україні. Детальніше ознайомитися із діяльність групи та нашої компанії можна на сайті www.kniazha-life.com.ua.

Звичайно, для прийняття рішення про оформлення накопичувального договору страхування життя родині потрібно не лише детально вивчити профайли гравців ринку та їх пропозиції. Також дуже важливо правильно оцінити розмір річного страхового внеску, яку родина може собі дозволити інвестувати у майбутнє своїх дітей.

Ми рекомендуємо батькам щорічно індексувати (збільшувати) внески за таким накопичувальним договором страхування дитини з метою збереження вартості грошей у часі. Однак – це не обов’язковий пункт, адже наша компанія пропонує можливість накопичувати кошти як у гривні, так і у Євро або доларах США. З одного боку, батьки повинні врахувати, до якої валюти прив’язані їх доходи, однак при цьому вони мають можливість накопичувати у одній із провідних світових валют, якщо їх турбує ризик суттєвої девальвації національної валюти.

Наостанок додам, що гідна освіта, якої форми вона не набула б через 10-15 років, – один з найцінніших подарунків, які батьки можуть зробити для дитини. І заздалегідь сформувати капітал для неї – це абсолютно посильна задача для усіх відповідальних та далекоглядних батьків.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас