Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Раковина для ванної: 8 безпрограшних варіантів від експертів МамаДекор

Раковина для ванної: 8 безпрограшних варіантів від експертів МамаДекор

Вибір нової раковини для ванної – це справа непроста, адже стільки нюансів потрібно врахувати. Сантехніка обов'язково повинна бути міцною, як можна довше зберігати свій зовнішній вигляд і мати зручну систему кріплення. Приємним бонусом буде легкість у догляді, адже нікому не сподобається проводити по кілька годин у ванній, відтираючи сліди іржі і розводів. І звичайно, не забуваємо про стильний і оригінальний дизайн, який буде радувати око і створювати настрій на весь день.

За матеріалами раковини діляться на:
  • фаянсові;
  • порцелянові;
  • скляні;
  • кам'яні;
  • бетонні;
  • стальні;
  • дерев'яні.
Разом з експертами інтернет-магазину МамаДекор ми розглянемо переваги і недоліки кожного з видів.

1. Доступний варіант: фаянсова раковина

Керамічна раковина – один з найбільш надійних і популярних варіантів для ванної кімнати. Фаянс виробляється з сировини менш високої якості, ніж фарфор, чим обумовлена його низька вартість. Вироби з кераміки можуть бути виконані в самих різних формах і кольорах і вписуються практично в будь-який інтер'єр – схоже, ці раковини ніколи не вийдуть з моди.

Плюси: невелика вартість і привабливий дизайн. Фаянс стійкий до впливу миючих засобів, барвників і кислот. Не боїться він і температурних перепадів води. Раковини не змінюють свій колір в процесі експлуатації.<

Мінуси: з часом поверхня фаянсу покривається тріщинами-павутинками і вже не виглядає, як нова, а в найбільш бюджетних варіантах шар глазурі швидко стирається. Також в разі необхідності в раковині не можна просвердлити додатковий отвір.

2. Ідеальний варіант: порцелянова раковина

Фарфор виробляється з глини високої якості, а тривалий випал при високих температурах робить його дуже щільним. Проте це делікатний матеріал, який при стуку видає високий і красивий звук. Як і інші керамічні вироби, раковини з порцеляни відмінно підійдуть для будь-якого інтер'єру: класичного, середземноморського, в стилі прованс, ретро, кантрі.

Плюси: фарфор – екологічно чистий матеріал з великим терміном експлуатації. Він простий у догляді (достатньо протирати сантехніку м'якою губкою раз на тиждень), стійкий до впливу агресивних миючих засобів і до механічних пошкоджень. Раковини з кераміки дуже тихі – при зіткненні зі струменем води, вони не шумлять і не гримлять. А ще на поверхні порцеляни немає шорсткостей і тріщин, тому бруд на ній практично не збирається.

Мінуси: єдиний недолік-велика вага: виробам з порцеляни обов'язково потрібна стійка і надійна опора або підставка.

3. Ефектне рішення: скляна раковина

Скляна раковина – відмінний варіант для невеликих санвузлів: така модель не обтяжить простір, а навпаки, додасть інтер'єру легкості. У їх виробництві використовується загартоване скло товщиною мінімум 15 мм, що робить вироби міцними і надійними. Завдяки різноманітності форм і забарвлень, така раковина буде відмінно виглядати в інтер'єрах в стилі хай-тек, еко, мінімалізм.

Плюси: скляні раковини виглядають невисокими і повітряними, хоча по міцності не поступаються керамограніту: при правильній експлуатації вони можуть прослужити до 20 років. На них не впливає різниця температур води, агресивні чистячі засоби. При митті скляних раковин важливо уникати використання абразивних миючих засобів і жорстких губок. Всім іншим засобам, навіть хімічним – зелене світло.

Мінуси: таку раковину не можна назвати практичною – щоб вона мала привабливий вигляд, її доведеться мити і протирати від розводів кожен день. Також до недоліків можна віднести прозору поверхню, за якою важко приховати сантехнічні комунікації.

4. Довговічна модель: раковина з натурального каменю

Раковина з мармуру або граніту – справжній витвір мистецтва, який прослужить не один десяток років. Вироби завжди індивідуальні – в природі немає двох однакових каменів. А ще вони дарують відчуття гармонії, комфорту і ідеально вписуються в мінімалістичний і екоінтер'єр.

Плюси: раковини не тріскаються і не розшаровуються. Вони стійкі до механічних пошкоджень, сколів, не бояться грибкових утворень і прості у догляді. Великі подряпини на поверхні можна прибрати шліфуванням.

Мінуси: значна вага і висока вартість. Також майте на увазі, що натуральний камінь боїться впливу лугу і кислоти.

5. Практичний підхід: раковина зі штучного каменю

Вироби зі штучного каменю мало відрізняються за зовнішнім виглядом від раковин з натурального матеріалу, проте коштують істотно дешевше. Акрилова поверхня не вбирає бруд, тому залишити на ній незмивну пляму досить проблематично.

Плюси: штучний камінь має тверду поверхню, стійку до механічних пошкоджень, і в порівнянні з натуральним, краще витримує удари. Його характеризують висока зносостійкість і невелике водопоглинання, а значить, він не буде темніти при використанні.

Мінуси: серед недоліків варто відзначити використання хімічних речовин при виробництві і наявність клейових швів, в які з часом може потрапляти бруд і волога. Також термін служби виробів з акрилового каменю менше, ніж з природного. Під час експлуатації остерігайтеся попадання на поверхню раковини хімічних сполук, таких як розчинники всіх видів і засоби для прочищення труб і зливів.

6. Брутальний дизайн: раковина з бетону

Раковина з мікробетону – незвичайне і стильне рішення. Вироби з цього матеріалу безпечні для здоров'я, прості у догляді та експлуатації. Брутальний дизайн раковин робить їх невід'ємною частиною інтер'єрів в стилі хай-тек, лофт, індастріал.

Плюси: мікробетон відрізняється стійкістю до впливу хімічних речовин і до механічних пошкоджень, проте боїться перепадів температур. Відсутність швів – гарант чистоти: між раковиною і прилеглою горизонтальною поверхнею не буде накопичуватися бруд і волога.

Мінуси: бетон вбирає вологу – майте на увазі, що він буде темніти при кожному застосуванні. Другий момент: раковини з бетону виробляються за індивідуальним замовленням – час очікування може затягнутися.

7. Довгий союз: раковина з нержавіючої сталі

Раковини з металу – звичне явище на кухні, проте дизайнери пропонують використовувати їх і у ванній. Через свій лаконічний дизайн вони відмінно вписуються в інтер'єр в стилі хай-тек і мінімалізм.

Плюси: різноманітність форм і фактур: круглі, овальні, матові і глянцеві, з декоративним рельєфним візерунком або пофарбовані кольоровою глазур'ю. Зовнішнє покриття може імітувати золото або срібло – блиск металу надає простору шику! Вони міцні, довговічні, гігієнічні і стійкі до корозії і сколів, а значить, будуть служити довго.

Мінуси: з часом металеві раковини нерідко покриваються подряпинами. При зіткненні зі струменем води поверхня видає шум.

8. Оригінальний підхід: раковина з дерева

Раковина може бути виготовлена з дуба, кедра, тіка, горіха та інших міцних порід дерева – саме від матеріалу залежить забарвлення. Обробка такої сантехніки включає полірування, багатошаровий захист лаком і морилкою. Дерев'яний умивальник стане візуальним центром будь-якого санвузла, як мінімалістського, так і оформленого в актуальному сьогодні стилі еко.

Плюси: дерево – натуральний і екологічний матеріал, якому можна надати в будь-яку форму. Завдяки спеціальній обробці на виробах не заводиться цвіль, вони захищені від вогкості і неприємних запахів.

Мінуси: раковини з дерева чутливі до механічних пошкоджень, їх можна мити тільки м'якими миючими засобами, варто уникати контактів з гострими предметами, що можуть подряпати. Незважаючи на відносну міцність, такі вироби вимагають реставрації раз на 3-4 роки, а це – недешеве задоволення.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас