Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Бабусі й дідусі вчать дитину поганим звичкам: що робити?

Бабусі й дідусі вчать дитину поганим звичкам: що робити?
 

Незважаючи на те, що більшість дошкільнят ходять в дитячий садок, все ж зазвичай вони проводять чимало часу з бабусями і дідусями. І, на жаль, спілкування з ними не завжди може йти на користь дитині. Малюк копіює поведінку дорослих, з якими проводить час, і від дідусів-бабусь в тому числі може підчепити такі нездорові звички, як «залипання» в телевізорі, засинання в пізній час, харчування лише смаколиками, крики, коли він чогось не отримує тощо.

Звичайно ж, ви не хочете сваритися з бабусями і дідусями крихітки, але і пускати всі ці речі на самоплив теж не варто. Загалом, діяти потрібно акуратно. Перш ніж скаржитися, подумайте, чому бабусі-дідусі можуть доглядати за дитиною таким чином.

Наприклад, можливо, вони вже досить літні, і їм не вистачає енергії і рухливості зайняти дитину чимось активним, тому і саджають її перед телевізором. Або вони могли вже забути, як грати з малечею, і тому не можуть забезпечити малюкові ту активність, яка йому потрібна. Якщо хтось із ваших батьків страждає від поганого слуху чи зору, це також обмежує їх в тому, чим вони можуть займатися з дитиною.

І, тим більше, якщо вони не усвідомлюють, що вам не подобається те, як вони доглядають за дитиною, вони будуть вважати, що вас все влаштовує.

Звичайно, якщо у вас є така можливість, ви можете захотіти забрати відповідальність за виховання дитини у своїх батьків і найняти оплачувану няню. Але в цьому випадку робіть це дуже тактовно, щоб не образити почуття бабусь-дідусів. І також врахуйте, що ваш чоловік може бути проти такого рішення, особливо, якщо проблеми виникли з його батьками. В цьому випадку поговоріть відкрито, зважте всі «за» і «проти», і вирішіть, що робити далі.

Як тільки ви прийдете до спільної думки, поговоріть з бабусями і дідусями. Якщо потрібно, повідомте, що тепер за дитиною буде доглядати няня. Тільки говоріть це без критики – наприклад, поясніть, що їм так теж буде легше. Якщо ж ви вирішили не наймати няню, залиште все як є, але внесіть деякі правки у проведення часу дитини з вашими батьками.

Складіть список занять з малюком

Вашій дитині потрібні різноманітні ігри та заняття кожен день. Складіть список активностей, якими дитина може займатися з бабусями і дідусями – вони із задоволенням слідуватимуть вашому плану, адже так їм не потрібно нічого вигадувати.

Заведіть друзів

Також бабусям-дідусям варто нагадати про те, що дитині потрібно і суспільство її однолітків. Тим більше, дітлахам з ними цікавіше. Тому попросіть, щоб вони виходили з малюком на ігровий майданчик, відвідували ігрові центри, водили його в гості до друзів. Це буде сприяти соціальному розвитку дитини, який є настільки ж необхідним, як фізичний і ментальний.

Складіть свій wish-list

Замість того щоб скаржитися на своїх батьків за те, що вони прищеплюють малечі погані звички, складіть список того, що ви б хотіли прищепити малюкові. Попросіть їх, щоби вчили чадо ділитися смаколиками, говорити «спасибі» і «будь ласка», поважати оточуючих і не ображати тих, хто слабший. І нехай бабусі і дідусі тренують дитину в цьому в будь-який відповідний момент.

Продовжуйте оцінювати

Ви можете помітити, що ваші батьки дійсно почали намагатися слідувати вашим побажанням у вихованні дитини. Це просто відмінно, і за це їм варто подякувати. Якщо ж змін так і немає, не дивлячись на всі ваші розмови, вам все ж таки доведеться знайти іншу няню для малюка.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас