Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Тренуємо кмітливість і логічне мислення дитини

Тренуємо кмітливість і логічне мислення дитини

Щоб впевнено й успішно рухатися життєвим шляхом у дорослому житті, потрібно ще змалку розвивати пам’ять, увагу, логіку й мислення. Тож дбайливі батьки розуміючи це, починають замислюватися: коли та як розпочинати «мозковий штурм».

Останні дослідження науковців стверджують, що всі ділянки мозку задіяні, й немає такої частинки, яка б нічого не робила, так само, як не існує поганої пам’яті, логіки, уваги чи мислення. Вони просто не розвинені. Адже наш мозок – це безмежна система з неймовірними можливостями. І якщо його постійно тренувати, то ці сторони мозкової діяльності будуть працювати на відмінно. А в майбутньому дитина зможе виділяти важливі моменти серед великого обсягу інформації, виявляти причинно-наслідковий зв’язок, аналізувати різні ситуації та події, а також буде більш кмітливою. Тож дуже важливо знати коли починати та які вправи використовувати.

Коли

Займатися розвитком дитини ніколи не пізно, але чим раніше ви почнете, тим краще. Адже у ранньому віці дитина, мов губка, вбирає всю інформацію і, як показують дослідження, у корі головного мозку дитини постійно збільшуються нейронні зв'язки у віці до 7 років. Тож це найпродуктивніший вік, і розпочинати вже можна з 3-5 років.
розвиваючі картки видавництва Ранок

Як

Грайте в різні навчальні ігри (в настільні також), розв’язуйте логічні задачі, ребуси, кросворди, читайте книги, звертайте увагу на дрібниці та завжди враховуйте дитячі інтереси та вподобання. Цікавтесь, що подобається та що зацікавило і, спираючись на це, будуйте ваш «мозковий штурм». В нагоді можуть стати ламіновані картки «Розвиваємо пам’ять та увагу» і «Розвиваємо логіку та мислення» (вид-во «Ранок»). Ці набори мають по 9 двобічних карток та по 18 різноманітних завдань. Вони – ламіновані, і це їхній великий плюс, бо можна неодноразово писати водним маркером і стирати його. У кожному комплекті є інструкція, яка підкаже, як грати. Самі ж картки вражають яскравими картинками, а завдання – варіативністю.

розвиваючі картки видавництва Ранок

«Розвиваємо пам’ять та увагу» мають 3 комплекти, на вік 3+, 4+, 5+. Що малечу чекає на картках? Іграшки, фрукти, овочі, гномики, метелики, снігові кулі, водний світ та багато іншого. Що треба робити? Проходити лабіринти та обирати правильні стежки, знаходити відмінності та зайві предмети, розфарбовувати та домальовувати картинки, ліпити сніговика та по пам’яті розставляти речі.

«Розвиваємо логіку та мислення» мають 2 комплекти, на вік 4+ та 5+, адже логіку та мислення краще починати розвивати саме з 4 років. У цьому віці дитина починає аналізувати ситуації та замислюватися про причинно-наслідковий зв’язок: а чому сталося саме так? Дітлахи будуть порівнювати тваринок, знаходити відмінності, запам’ятовувати послідовність, шукати певні предмети, домальовувати та малювати картинки, створювати власний декор, з’єднувати предмети з відповідною цифрою, роздивлятися деталі.

розвиваючі картки видавництва Ранок

Ламіновані картки допоможуть дитині розвити логічне й абстрактне мислення, пам’ять та увагу, посидючість й концентрацію, ознайомить з буквами й цифрами, підготують руку до письма. Це все добре впливає на кмітливість дитини. До того ж, це гарний та великий внесок у майбутнє дитини. Тож творіть, фантазуйте, навчайтеся цікаво, весело та з користю.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас