Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне вигодовування двійнят: поради новоспеченій мамі

Грудне вигодовування двійнят: поради новоспеченій мамі
 

Удвічі більше дітей – вдвічі більше складнощів з грудним вигодовуванням? А ось і не обов'язково! Озброївшись нашими порадами, ви впораєтеся із годуванням двійні...

Якщо ви – мама двійнят, грудне вигодовування спочатку може даватися вам удвічі складніше. Як би там не було, але вам потрібно прогодувати два ротика, два маленьких організми; і вас троє – тих, хто повинен розібратися з процесом грудного вигодовування. Безумовно, користь годування грудьми варта того, щоб докласти ці зусилля, і ви повинні розуміти, що так складно буде не завжди. Як тільки ви налагодите режим годувань (а ви це точно зробите), ви зрозумієте, що це не тільки можливо, але і вдвічі приємно.

Шукаємо свій режим годувань

У перші тижні життя немовлят потрібно годувати по 8-12 разів на добу, а це – приблизно кожні 2-3 години вдень і вночі. Кожне годування займає 20-30 хвилин, поки дитина не покаже, що вона наїлася. А якщо діти ще й захочуть їсти в різний час...

З огляду на це, з самого початку намагайтеся привчати малят їсти по одному графіку. Проте, пам'ятайте, що навіть двійнята – це дві різні людини, з різними потребами, апетитами і режимами харчування. Тому намагайтеся підлаштуватися під кожного з дітей. Якщо один з них вимагає більш частих годувань, ви можете підлаштувати графік під нього. Або ж ви можете годувати кожного з малюків на вимогу вдень, а графіка дотримуватися лише вночі.

Що б ви не вибрали, записуйте інформацію про годування по кожній дитині, щоб бути впевненою, що обидва малюка отримують достатню кількість молочка.

Грудне вигодовування двійнят: поради і найкращі позиції

У вас є дві груди і два голодних ротика, так чому б не годувати їх тандемом? Так, ви можете вирішити спочатку годувати малюків окремо, поки кожен з них не пристосуватися. Проте одночасне їх годування – в ваших інтересах, адже в протилежному випадку вам не доведеться займатися годуваннями днями і ночами безперервно.

Обзаведіться подушкою для годування. Особливо, якщо ви купите подушку спеціально для двійні, вона дасть можливість розташувати зручно обох малюків. Або ж ви можете використовувати дві звичайні подушки.

Підготуйтеся. Тільки починаючи годувати, підготовлюйтеся до кожного годування заздалегідь. Сядьте і налаштуйтеся, вмостивши подушку для годування, а потім попросіть когось подати вам малюків по одному. Взявши одну дитину, розташуйте її на подушечці так, щоб вона взяла груди. Потім візьміть другу дитину і також прикладіть до грудей.

Знайдіть зручну позицію. Спробуйте різні пози, наприклад: покласти обох малюків з боків на подушку головками до грудей або паралельно один одному спереду. Обов'язково використовуйте при цьому подушку (подушки) для годування і підтримуйте дитячі головки руками. Ви можете придумати і свою позицію, головне – щоб усім було комфортно.

Міняйте груди. Не дивлячись на те, що ви прикладаєте малюків до обох грудей, міняйте їх під час кожного годування. Це необхідно, аби забезпечити однакову стимуляцію молочних залоз.

Якщо ви вигодовуєте трійню (або більше), годуйте дітей по двоє за раз, а потім третього. При цьому постійно міняйте того, хто буде третім.

Робіть так, як підходить вам. Не переживайте, якщо одночасне вигодовування малюків вам не підходить, навіть після кількох спроб. Ви можете годувати їх по черзі, або давати одному груди, а іншому – пляшку з молоком (звичайно ж, чергуючи). Вам найважливіше знайти те, що працює саме для вас і вашої малечі.

Зосередьтеся на тому, як дитина захоплює груди. Соски не повинні боліти або тріскатися від грудного вигодовування. Якщо у вас з'явилися такі симптоми, швидше за все, малюк неправильно захоплює груди (або це може бути молочниця). У цьому випадку спробуйте крем з ланоліном, який полегшить біль, і приділіть увагу тому, щоб навчити кожну дитину правильно брати груди.

Як багато калорій потребує грудне вигодовування двійні?

Грудне вигодовування одного малюка забирає додатково близько 500 калорій на день. Значить, коли ви годуєте двійню, то спалюєте біля 1000 додаткових калорій на день.

Як багато калорій потрібно мамі, яка годує двійню?

З огляду на, скільки калорій спалює грудне вигодовування двійні, вам доведеться їсти більше. Щоб вам вистачало енергії, вам потрібно споживати на 450-500 калорій на день більше на кожну дитину (чим ви споживали до вагітності). У міру того, як малюки будуть рости і їсти більше, вам доведеться споживати ще більше калорій. Якщо ж ви почнете вводити суміші в їхній раціон, кількість своїх калорій вам потрібно буде відповідно зменшувати.

Щоб почуватися добре, харчуйтеся збалансовано і пийте багато води. Також переконайтеся, що ви споживаєте достатню кількість кальцію: годуючим мамам потрібно не менше 1000 мг кальцію на добу, а мамам двійнят – ще більше!

Що робити, щоб вистачало молока?

Двійню ви будете годувати частіше, тому і молоко буде прибувати частіше. Але якщо ви годуєте малюків на вимогу, а молоко так і прибуває нерегулярно, спробуйте користуватися молоковідсмоктувачем – він також буде стимулювати вироблення молока. Зціджуйте молоко короткими процедурами – по 4 рази на день крім годувань.

Чисте грудне вигодовування двійні чи догодовування сумішшю?

Сучасні педіатри наполягають на чистому грудному вигодовуванні, хоча б поки дитині не виповниться 6 місяців, а краще – до року. Але якщо ви вигодовуєте двійню, цього правила дуже складно дотриматися. І нічого страшного! Не потрібно переживати, якщо ви не можете годувати малюків грудьми до півроку... або навіть до 3 місяців. Додавайте в їхній раціон суміші, щоб максимально продовжити грудне вигодовування, і регулярно користуйтеся молоковідсмоктувачем, як ми писали вище.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас