Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що посієш..., або Як виростають ледарі?

Ледарство

Як часто доводиться чути скарги батьків на дітей! «Виріс лобуряка, вдома палець об палець не вдарить! Ні, щоб матері допомогти - лежить на дивані з книжкою чи пультом клацає».
Як же так виходить? Чому діти, які підросли, не хочуть допомагати батькам у домашніх справах?

Повернемося в дитинство...

Ідилічна картина - молода мама з розчуленням спостерігає, як шкандибає на маленьких ніжках її чадо. Малюкові все цікаво, все хочеться спробувати, доторкнутися, а ще більше хочеться «бути, як мама або тато».

Але ідилія ідилією, а справи домашні ніхто не відміняв. І от мама приймається за прибирання, а цікавий малюк то лізе у відро, то хватає віник.

«А що це за штука така довга? Мама так спритно нею махає... А яка цікава підлога, де мама помахала... мокра і блищить...»

І ось, поки мама на хвилину відвернулася - малюк вже тягне швабру і ... От халепа! Виявляється, відро вміє перевертатися! А мама чомусь сердиться...

І тягне мама ревучу від образи крихту, попутно нагородивши парою ляпасів, бубонячи: «Чого тобі не вистачає? Ось тобі іграшки! Грай і не лізь!»

Ось і отримано перший негативний досвід. Дорослі помилково вважають, що діти «нічого не розуміють». А даремно. Такі ось дрібниці, як мозаїчні детальки, формують візерунок - формують у дитини ставлення до навколишнього світу. Перший сигнал: «Мама хоче, щоб я не ліз». Звичайно, з першого разу результат не буде досягнутий, і не раз ще мама прикрикне і відведе до іграшок...

А ось малюк підріс і вже - молодший школяр

«Ти що там робиш? Води налив скрізь... » - незадоволено бурчить мама. Не ліз би, куди не просять! Іди геть краще уроками займися чи книжку почитай! Одна морока з тобою! Все одно як слід не зробиш! Переробляй потім по сто раз...

І дитина покірно йде куди її послали. Читати книжку, грати в гру або робити уроки... Навіщо намагатися щось робити, якщо все одно лаятимуть... А все так добре починалося! Так хотілося порадувати маму зробленим до її приходу прибиранням...



Десять років по тому

Втомлена мама приходить з роботи, а в раковині - гора немитого посуду, на плиті самотньо сумує брудна каструля з підсохлими залишками вчорашнього супу...

З кімнати випливає юнак та й басить: «Ти б зварила чого-небудь, мам! А то їсти хочеться...»

І мама, важко зітхнувши, приймається за миття посуду і приготування вечері, а син зі спокійною душею вмощується за перегляд нового фільму.

«Виростила лобуря», - бурмоче мати, трясучи тарілками... Цілий день вдома, а палець об палець не вдарить, щоб матері допомогти...

Хочеться сказати цій мамі: «Так чого ж все таки вам хочеться? Щоб дитина не заважала і не крутилася під ногами або щоб все-таки допомагала? A чи не ви відсилали своє чадо, привчаючи «не лізти, куди не просять»... Говорили ж, «йди краще почитай» - так от воно і читає, і не лізе нікуди...»

Мимоволі спадає на думку фраза: «Будьте обережні в своїх бажаннях - вони збуваються!»

А-а-аа! Хочеться, щоб «не крутився», поки маленький, і допомагав, коли виріс? Так доведеться вас розчарувати. Так не буває!

Хто з нас, дорогі дорослі, не хотів у дитинстві «вміти все, як мама» і «бути сильним, як тато»?

У дитинстві для дитини еталон всього найкращого - це її батьки. Жодна дитина не думає про те, що тато й мама можуть брехати або бути несправедливими. Так уже повелося... А ще, всі діти хочуть швидше вирости. Пам´ятаєте, і вам хотілося в дитинстві скоріше стати дорослими?

Це можна досить успішно використовувати у виховних цілях. Треба тільки запастися терпінням і вчити дитину виконувати дрібні справи по будинку з самого раннього віку. Не відштовхувати, і не посилати, а навпаки, підтримувати її бажання допомагати дорослим.

Уявімо першу картинку в іншому кольорі

Молода мама приймається за прибирання, а тут малюк, не розрахувавши свої силоньки, перекидає відро з водою. Стоп!

Не поспішайте сердитися на малюка! Адже він і так засмучений своєю невдачею.

А далі... Мама збирає воду, заспокоює крихітку і каже: «Давай спробуємо разом?» І, віджавши ганчірку, дає малюкові спробувати самостійно мити підлогу. Малюк задоволений, і оченята світяться радістю. Йому, як великому, довірили таку відповідальну справу!

Звичайно ж, він дуже скоро втомиться, і мама спокійно зможе продовжити прибирання, не забувши при цьому похвалити дитину. А наступного разу можна дати малюкові ганчірочку «витирати пил». Для дітей завжди радісно робити щось разом з батьками. Нехай спочатку малюк не вміє робити це добре, але пройде трохи часу - і він навчиться.

З часом можна доручати карапузові прати в тазику дрібнички. Нехай робить це, як може, як уміє. Потім, коли, стомившись, дитина засне - зовсім не важко перепрати маленькі одежинки, зате дитина буде горда і задоволена собою, що вона теж може допомагати мамі!

Не скупіться на похвалу, скажіть своєму малюкові, що він самий-самий... Найкращий мамин помічник. І повірте - це повернеться сторицею!

І, в один прекрасний день, повернувшись після трудового дня, ви будете приємно здивовані, що до вашого приходу готова вечеря, а ваш син або дочка зустріне вас зі словами: «Ти відпочинь, мам! А в мене ось тут пиріг до чаю готовий...»

За матеріалами mamochka.kz

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас