Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Народження дитини: сума витрат під час вагітності і першого року життя

Народження дитини: сума витрат під час вагітності і першого року життя
 

За даними ООН на червень 2019 року на одну жінку в світі в середньому припадає 2,5 дитини. І хоч з 90-х рр XX століття спостерігається спад темпів зростання населення Землі, чисельність людей продовжує збільшуватися.

Ні для кого не секрет, що поява новонародженого розширює статтю сімейних витрат. Крім регулярних витрат на харчування, одяг, підгузники не уникнути великих покупок – дитяче ліжечко, пеленальний столик, коляска тощо.

Аналітики Picodi.com підрахували, скільки можуть скласти витрати, пов'язані з появою дитини: набір одягу під час вагітності, сумка в пологовий будинок, оснащення будинку при підготовці до появи новонародженого і його утримання протягом першого року життя.

Дорогі діти

Весь список покупок ми поділили на 7 категорій. Деякі позиції віднесли до розширеного списку, тому що вони не є предметами першої необхідності.
витрати на народження дитини
Під час вагітності майбутній мамі потрібно додати до свого гардеробу або спеціальний одяг з еластичними вставками, або просто речі більшого розміру. Базовий набір такого одягу може коштувати 14800 ₴. У розширений набір вартістю 28100 ₴ ми включили гаджети, які можуть знадобитися в процесі вагітності: подушка для сну, фетальний доплер, «розумні» ваги.

Сумка до пологового будинку типу «стандарт» з усім необхідним для мами і дитини на час перебування в пологовому будинку обійдеться в 1100 гривень, а «преміум» - в 1600 гривень. Такі сумки можна сформувати самостійно, зібрати на замовлення або купити готові.

Оснащення будинку до появи нового члена сім'ї потребують суттєвих витрат. Ліжечко і його наповнення, пеленальний столик, стілець для годування, гойдалки-шезлонг і багато іншого – все це, в залежності від уподобань і можливостей, буде коштувати приблизно 14800 або 28100 грн.

Не набагато дешевше обійдеться транспорт для немовляти: коляска 2в1 і автокрісло можуть коштувати 16000 ₴. Якщо у вас особливі вимоги до коляски, і ви хотіли б додати до засобів пересування слінг і ергорюкзак, то вартість зростає до 28200 ₴.

Підгузки беруть на себе ¾ від вартості регулярних покупок (засобів гігієни). Цей винахід 50-х рр минулого століття полегшує не тільки життя молодих батьків, але і їхні гаманці. Річний запас косметики, побутової хімії і підгузників, в залежності від вибору і фінансових можливостей, буде коштувати 12500 або 27500 грн.

Протягом перших шести місяців життя немовляти ВООЗ рекомендує дотримуватися виключно грудного вигодовування. Отже, введення прикорму починається з півроку. Незважаючи на це, саме витрати на харчування за шість місяців становлять 20-25% від всієї суми витрат: в 22600 і 27200₴ обійдеться дитяче харчування загальнодоступного і преміум сегментів.

Купуючи одяг немовляті, батькам часто важко утриматися від придбання додаткової «милої кофтинки» і «солоденьких черевичок». І все ж при розумному підході можна обмежитися сумою 11400 грн, або піддатися спокусі на 17100 грн за рік.

Підсумовуючи всі покупки, пов'язані з вагітністю та першим роком життя дитини, можна сказати, що витрати на базовий набір становлять 84000 гривень, а на розширений – 138300 гривень.

Хто може дозволити собі дитину?

витрати на народження дитини
Згідно з даними Державної служби статистики України середньомісячна зарплата в березні 2020 р становила 9214,03 грн після сплати податків. Виходить, щоб окупити базовий набір, потрібно 9 зарплат середньостатистичного українця.

Для порівняння, в Німеччині співвідношення базового набору до середньої оплати праці дорівнює 1,2 зарплати, а в Польщі – 2,8 зарплати. У сусідній Білорусі інша ситуація: 8 середніх «чистих» заробітних плат.

Варто відзначити, що в Україні передбачено отримання грошової допомоги при народженні дитини. У 2020 році розмір допомоги становить 41280 гривень, і вона виплачується поступово, поки дитині не виповниться 3 роки. За перший рік батьки отримають 20640 грн – ця сума покриває четверту частину витрат на базовий набір. Також батькам видається одноразова натуральна допомога «пакет малюка» - набір необхідних новонародженому на перший час речей вартістю 5000 гривень.

Методологія

Наше дослідження ґрунтувалося на роздрібних цінах (низький і середній сегменти) великих інтернет-магазинів, доступних в Україні в травні 2020 року. Інформація про середню заробітну плату була взята з сайтів національних статистичних управлінь або відповідних міністерств. Список покупок для стандартного і розширеного наборів доступний за посиланням.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас