Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Скажи "Мама!" - вчимо дитину говорити

Вчимо дитину говорити

Перші місяці і роки життя дитини повні досягнень. Ваш малюк почав тримати голівку, сів, пішов, освоїв горщик і, нарешті, - заговорив! Перше слово дитини... Але за ним підуть друге, третє, десяте ... І от ви вже починаєте тривожно прислухатися і ворожити, а чи не забагато звуків він ковтає? А не запізно почав говорити? А чи нормально, що ніхто, крім рідних, дитину поки що не розуміє? А...

Кожна дитина індивідуальна, і в кожної свій темп розвитку, тому хтось починає говорити раніше, хтось пізніше. З випадково почутої розмови тата і сина на вулиці. Папа зітхнув і сказав: "Ах, який то був щасливий час, коли ти лежав у ліжечку і мовчав! І як я цього не розумів?!" :)). Так що, не хвилюйтеся, рано чи пізно все одно ваша дитина заговорить:). Тим не менш, звичайно, є якісь середньостатистичні викладки, на які можна орієнтуватися, але, мабуть, не більше того. Отже, що і в якому віці повинна вміти говорити дитина?

У три місяці ваш малюк починає вимовляти окремі голосні звуки, до яких трохи пізніше приєднається і звук "м". Він тягне їх, ніби співає, всіляко варіюючи інтонацію. До шести місяців зі звуків народжуються склади: ма, ба, та... А десь до року дитина вже вимовляє перші слова: мама, баба, тато. До того ж вона старанно і дуже голосно копіює почуті звуки і інтонації.

На другому році життя малюк вже знає деякі імена і назви предметів. Його активний словниковий запас складається приблизно з 50-70 слів - в основному, іменників. До двох років це число зросте до 200-400 слів. Він вже починає складати прості речення: "Мама, гуляти!", "Баба, дай, дай!" Ще не вміючи відмінювати дієслова, маля часто буде вживати їх у невизначеній формі. Так само, не розуміючи сенсу займеннику "я", якийсь час про себе дитина говоритиме в третій особі, називаючи себе по імені: "Папа, пити Саші!" Мова карапуза в цьому віці активно доповнюється жестами і звуками, не знаючи назви потрібного предмета, він просто тикає в нього пальчиком.

Трирічна дитина вже може побудувати складне речення. "Я люблю Рекса, тому що він великий і гарний." Малюк зумів більш-менш розібратися з основними правилами вживання часів, прийменників, закінчень. Навчився позначати самого себе словом "я". Освоїв практично всі звуки, може тільки за винятком таких "непідвладних" як "р", "ц", "щ" - їхня черга прийде років до чотирьох. Дитина вже набагато менше ковтає звуки, хоча незнайомі довгі слова все ще викликають у неї великі труднощі у вимові. Лексичний запас слів такої "великої" людинки дорівнює приблизно одній тисячі слів.

До цього часу, на думку фахівців, закінчується активний період навчання мові. У подальшому отримані раніше навички і знання лише обростають додатковою інформацією, відбувається їх шліфування та обробка. Тобто, наприклад, на рік ваш малюк вперше вимовив "мама", незабаром зрозумів, що це слово належить вам і вже впевнено почав кликати вас саме так. До двох років він вже знав, що ви - мама Олена, а це - тато Коля, а ще є баба і дід. Він міг покликати кожного з вас і попросити їсти, спати, грати, зводити в туалет, гуляти тощо. У три роки будь-якому охочому він міг би повідомити, що "це - мама Олена, а це баба - мама мами" і розповісти, як мама любить бабу, а баба - маму, і які вони всі "хольосі" і як всі разом люблять маленького Сашу. А в чотири, використовуючи все, вивчене раніше, малюк може без припинки базікати про те, як звуть кожного з членів сім´ї, як вони всі виглядають, де живуть, що люблять робити, що подарували Саші і т.п.

Висновок з цього випливає один - всі основні мовні навички необхідно постаратися прищепити дитині до чотирьох років. Як це зробити? Насправді не так вже й складно. Перш за все - говорити. Ми знаємо, що розуміти й вимовляти слова рідної мови малюк вчиться, вслухаючись у звучну навколо нього мову. Тому, чим частіше, чіткіше і виразніше ви будете говорити з дитиною, тим простіше їй буде відповісти вам. Багато фахівців радять починати подібне спілкування ще до того, як ваш малюк з´явиться на світ. І вони, звичайно, мають рацію. Адже вже давно відомо, що малюк, перебуваючи в материнській утробі, може чути, а з сьомого місяця від моменту зачаття навіть починає думати і щось розуміти. Майбутній мамі активно радять ходити по музеях, слухати хорошу музику, але не так вже й часто згадують про те, що їй треба перш за все розмовляти зі своїм малюком. Нехай поки що він просто слухає ваш голос, інтонації. А ось те, що з дитиною треба говорити відразу ж, після її народження, взагалі ні в кого не викликає сумнівів. Тільки, як з нею говорити?

Перш за все ясно, чітко, з виразом, змінюючи інтонацію. Можна співати, розповідати казки, читати вірші. Не чекайте першого дня народження, щоб почати вчити свого малюка словам: мама, тато, дід, баба. Називаючи нове слово, обов´язково показуйте, що це чи хто це такий. Будьте терплячі - ні в якому разі не дозволяйте собі засмучуватися, дратуватися. Не потрібно сюсюкатися з дитиною! Якщо тільки ви не хочете потім переучувати дитину вимовляти слова правильно. Невже ви не знайдете інших способів висловити свою ніжність? Не переходьте на дитячу мову, не вживайте спрощених слівець - авав, Бібіка, бобо, бай-бай. Хай до пори до часу в устах крихти це і буде звучати "бабака", "масіна" і "пать". Виправити вимову і освоїти відсутні звуки легше, ніж учити старі слова заново. Ті ж самі "ав-ав" і "няв-няв" стануть в нагоді, коли років у півтора-два ви почнете навчати своє чадо, які звуки вимовляють різні тварини. "Хто каже "хрю-хрю"? Правильно, свинка. А як говорить конячка?"



З цього ж самого часу пора почати займатися мовним масажем. На жаль, не всі батьки знають, що розвиток дрібної моторики (руху) рук сприяє і загальному розвитку дитини, і освоєнню нею мови. Саме поняття "мовного масажу" звучить настільки науково, що відразу виникає уявлення про кабінет лікаря, про спеціальні знання та інструменти. Насправді все набагато простіше. Найвідомішим прикладом мовного масажу служить стародавня дитяча гра "Сорока-воровка". Мама водить своїм вказівним пальцем по розкритій долоньці малюка, зачіпаючи основу великого пальця. При цьому розповідає казку. Дитині приємно і цікаво, вона чекає, що ж буде далі. Потім мама загинає по черзі кожен пальчик дитини. Маля вже починає розуміти сенс, сміється, намагається заховати той самий лінивий мізинчик, якому не дістанеться каші. Вивчивши цю гру, дитина сама починає грати в неї - з мамою, дідусем, плюшевим ведмежам, сама з собою. При цьому вона розвивається, активізується, готується до подальшого спілкування.

Таких ігор можна придумати безліч. Наприклад, кожен з п´яти пальчиків - член сім´ї: мама, тато, бабуся... І ось кожен з них цілує малюка - великий пальчик - згинаючись і утворюючи "кілечко". Або "хлопчик-мізинчик" - одна рука ловить кожен з пальчиків на інший. Або - одна сім´я (права рука) прийшла в гості до іншої (лівої руки), і ось вони вітаються і обіймаються. А ще з кисті кожної руки можна зобразити звірка: середній палець - голова, решта - ноги. Ці тваринки вміють бігати, сидіти, лежати, знайомитися одне з одним.

Не можна забувати і про артикуляційну гімнастику. Це теж зовсім нескладно. Навчіть малюка витягати губки, складати язик трубочкою, надувати щічки, фиркати, як їжачок, цокати, як конячка, шипіти, як змія, дути, як вітер. Пізніше, також наслідуючи, він буде вчити непідвладні раніше звуки - "р", "щ", "ц".

Якщо ви взялися поповнювати словниковий запас дитини, то пам´ятайте: їй дуже важко вивчити слово, відірване від зображення, сенсу. Таке слово як би висить в повітрі і ні за що не хоче запам´ятовуватися. Малюку потрібен наочний матеріал - цікавий і зрозумілий. Таким чином, якщо на порядку денному стоїть вивчення слова "свинка", перш за все покажіть, як виглядає ця тварина на картинці, знайдіть "її" в ящику з іграшками, почитайте казку про трьох поросят, подивіться мультфільм, а відправляючись в зоопарк, загляньте в дитячий куточок - нехай ваш малюк сам з гордістю виявить там старого знайомого. Пізніше треба вивчити, як каже свинка, хто такий "порося", що означає "свиня" і т.п. Довго? Проте цікаво і вже напевно запам´ятається.

Точно так само радять вчити кольори - буває, що їх назви нелегко даються дитині. Вчимо слово "жовтий"? Жовтий - це колір сонечка, піску в пісочниці. "Зараз ми малюємо жовтим олівцем. А ще є жовтий фломастер і жовта крейда, де вони? А тепер давай-но пройдемося по квартирі, чи бачиш ти що-небудь жовте?" Жовтий килим на підлозі, жовтий іграшковий бегемотик, жовта губка у ванній. А в холодильнику живуть жовтий лимон і жовте яблуко. "Скажи "жовтий". Не виходить? А як жужать жуки? Правильно, ж-ж. Жовтий!"

Ще одна складність, яка може виникнути - проблеми з дієсловами. Малюку важко їх запам´ятовувати, важко вимовляти. Тому краще за все почати навчання з іменників і вже потім переходити до дієслів. "Що це? - Сонечко. - Сонечко що робить? - Світить".

Роздумуючи, що б таке подарувати дитині, зупиніть вибір на розвиваючих іграх. Зараз в магазинах ви можете знайти всілякі їх варіанти: ігри, що допомагають вивчити букви, цифри, кольори, назви тварин і рослин. Ігри, що навчають правильного вживання часів, приставок, закінчень. Ігри, що тренують пам´ять і увагу. Ігри, що розвивають асоціативні ряди і логічне мислення. Всі вони складаються з дерев´яних пластинок з різними зображеннями, зроблених за аналогією з паззлом - тобто, складаючи їх разом, дитина може сама себе перевірити. Такі ігри, різних ступенів складності, будуть супроводжувати вашу дитину від двох років аж до вступу до школи. До того ж, заглянувши в магазин, не забудьте роздобути там пластилін, кольорові олівці, конструктор, набір для вишивання. Ще раз нагадаємо, що всі заняття, в яких активно задіяні кисті рук - ліплення, малювання, створення аплікацій - сприяють своєчасному і правильному розвитку мови.

Чотирирічний малюк, що цілком оволодів мовою, зазвичай буває дуже товариським. Всіляко заохочуйте його до цього. Намагайтеся рідше говорити: "Почекай! Помовч трохи. Мені ніколи. Я втомилася". Розпитуйте його про все, що він робив, бачив, цікавтеся його іграми, самопочуттям улюбленою лялькою або м´якою іграшкою. Нехай тепер він сам розповідає вам віршики, казки.

Підходить час навчати дитину читанню? Нинішнє покоління дітей вчить читати способом, відмінним від того, яким читання освоювали ми. Тобто тепер починають не з літер, а зі складів. Спершу дитина запам´ятовує за намальованими вами картками всі склади на "-а": ба, ва, га, так ... Потім - так само на "е", "і", "о" і так далі. Після того з вивчених складів складає слова: мама, рама, тато, нога. Складно сказати, наскільки цей спосіб досконаліший, але сучасні батьки користуються ним - і вельми успішно.

Сподіваємося, що цей короткий курс з освоєння мови допоможе і вам, і вашому малюкові. Успіху вам і, головне, терпіння!

За матеріалами mama.tomsk.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас