Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як допомогти дитині засвоїти ментальну арифметику?

Як допомогти дитині засвоїти ментальну арифметику?
 

Ментальна арифметика – це здатність здійснювати обчислення в умі, не користуючись калькулятором або папером і ручкою. Такий навик складно переоцінити для сучасної людини, тому все більше батьків вирішують навчати своїх дітлахів усному рахунку.

Корисний навик на все життя

Ментальна арифметика – дуже популярний і практичний навик. В якійсь мірі всі ми володіємо ним і користуємося щодня (наприклад, рахуємо здачу в магазині). Але школярі і студенти, які розвивали навички усного рахунку, говорять про те, що він допомагає їм у навчанні і не тільки.

Дослідження показали, що ментальна арифметика сприяє розумінню нових концепцій в навчанні, якнайшвидшому вирішенню завдань і успішності в цілому. А в майбутньому це переноситься і на професійну діяльність.

Як допомогти дитині розвивати навички усного рахунку?

Всі ми розвиваємося по-різному. Точно так само, всі ми з різним ступенем успішності засвоюємо ментальну арифметику – комусь вона дається простіше, а комусь – складніше. Якщо вашій дитині поки що не дається усний рахунок, спробуйте знайти корінь проблеми.

Наприклад, у чада можуть бути складності з певною математичною дією в умі (множення, ділення, особливо великих чисел). Постарайтеся відстежити, які саме завдання даються йому важко, в яких випадках дитина тягнеться за калькулятором або за папером і ручкою. А можливо, їй потрібна допомога кожного разу, коли потрібно порахувати щось в умі...

З'ясувавши, в чому проблема, вам потрібно постаратися підтягнути математичні пізнання дитини саме в цій області – своїми силами, найняти репетитора або записати її на курси ментальної арифметики, де з нею працюватимуть професійні викладачі.

Також причиною складнощів з усним рахунком і математикою в принципі може бути такий розлад, як дискалькулія. Спеціаліст, в тому числі і досвідчений вчитель, зможе визначити його наявність. Якщо ж вашому чаду просто не вистачає практики, ви і самі можете йому допомогти.

Відточуйте техніки усного рахунку

Ментальна арифметика будується на специфічних техніках, розроблених для того щоб вирішувати завдання в умі і запам'ятовувати швидкі відповіді. Для закріплення певних математичних дій ви можете використовувати картки (як коли ви вчите таблицю множення на пам'ять), онлайнові відео, інтерактивні вправи і т.д. – все, що допоможе запам'ятовувати не сухі цифри, а цікаву інформацію.

Застосовуйте усний рахунок в реальному житті

Щоб ментальна арифметика не була для дитини просто нудною наукою, застосовуйте її в повсякденному житті. Нехай дитина рахує, на яку суму ви набрали продуктів в супермаркеті до того, як ви дійдете до каси, скільки буде коштувати кілька пачок печива, якою буде вартість з урахуванням зазначеної знижки тощо.

Грайте ручками

Намистини, ґудзики, макарони і все, що можна – давайте грати дитині: ділити, складати, віднімати. Наприклад, дайте чаду 30 макаронин і попросіть розділити порівну на три тарілки. Коли малюк пророблятиме ці дії руками, він буде краще розуміти, як працює математика.

Висновок

Пам'ятайте про те, що не варто тиснути на дитину. Замість цього постарайтеся зробити навчання усному рахунку цікавим і веселим, щоб малюкові хотілося практикувати цю навичку щодня і застосовувати її в реальному світі.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас