Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

День Святого Миколая

День Святого Миколая

Грекокатолики і православні християни відзначають 19 грудня свято на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця - одного з найбільш шанованих на Русі і в усьому православному світі святих.

Святитель Миколай жив у III-IV століттях і прославився як великий угодник Божий, тому в народі його зазвичай називають Миколаєм Угодником. Християни вірять, що і до цього дня він робить безліч чудес на допомогу тих, хто йому молиться. Крім того, Святий Миколай вважається покровителем усіх мандрівників.

Святий Миколай народився в місті Патарі в Малій Азії (нині - територія Туреччини) в сім´ї благочестивих батьків і став священиком, а потім і єпископом міста Міри Лікійські.

Про шанування Святого Миколая

Образ Святителя Миколая можна побачити практично в будь-якому православному будинку. Перед його ликом люди моляться про допомогу у всіх більш-менш важких обставинах свого життя. Прості селяни склали про святого Миколу безліч прислів´їв і приказок.

На Русі в ім´я святителя Миколая був в 866 році хрещений київський князь Аскольд - перший російський князь-християнин. Над могилою Аскольда у Києві свята княгиня Ольга побудувала перший в російській церкві храм на честь святого Миколая.

Церковний переказ зберіг свідчення не тільки чудес, здійснених святим Миколаєм, але і його надзвичайного милосердя. Так, коли одна раніше багата людина задумала для порятунку сім´ї від голоду «віддати на блуд вбрання» трьох своїх дорослих дочок, святитель, уболіваючи про грішника вночі таємно кинув йому у вікно три мішечки із золотом, чим врятував стражденних.

Здійснюючи паломництво в Єрусалим, Миколай Чудотворець на прохання зневірених подорожніх молитвою заспокоїв розбурхане море. За його молитвою ожив матрос, що впав з щогли і розбився на смерть. Утримавши меч ката, святий Миколай врятував від смерті трьох людей, невинно засуджених користолюбним градоначальником.

Святитель Миколай помер в середині IV століття в глибокій старості.

Легенди про Святого Миколая

Його життя пов´язане з творінням чудес. Його духовний досвід передається людьми з покоління в покоління. Багато чудес створив святитель Миколай, не тільки за життя, але і по смерті. Хто не здивується, чуючи про дивні чудеса його! Бо не одна країна і не одна область, але вся піднебесна наповнилася чудесами святого Миколая.

А ще легенда свідчить, що ще багато добрих справ зробив Миколай для бідних городян, залишаючись непоміченим і приводячи в замішання все місто. Він непомітно приносив у їхні будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих. Одного разу вночі люди вистежили Миколая. От уже вони ніяк не очікували, що цей замкнутий, сором´язливий юнак мав таке добре серце. І тоді городяни обрали Миколая своїм єпископом.

Перекази свідчать, що першою до Західної Європи в кінці Х століття історію про Миколу привезла візантійська принцеса Теофана, що стала дружиною німецького князя Оттона II. Ймовірно, Теофана була прекрасною оповідачкою, бо вже в ХІ столітті вся Європа вірила, що варто домагатися милості святого, що обдаровує золотом і виручає у важких ситуаціях. Миколай Угодник став найулюбленішим в народі заступником. Католицька церква змушена була також оголосити єпископа Миколая святим.



Оскільки Російська Православна Церква дотримується юліанського календаря, ми відзначаємо День Святого Миколая 19 грудня (за новим стилем), що відповідає 6 грудня за старим.

Його зображують мудрим дідом, одягненим в червоний багатий одяг. Проте він був звичайною людиною, яка одягалася просто, адже він допомагав всім бідним.

Іноді діти вважають, що це може зробити Дід Мороз чи Санта Клаус, який мчить на сріблястих оленях, везучи казку. Частково це так. Але це так по-різному у різних країнах шанують Святого Миколая. Подарунки - це лише частинка тих благ, що дає нам святий у цей день.

Коли в протестантських країнах «скасували» святих, ці традиції практично в незмінному вигляді перекочували в різдвяну ніч (католики, греко-католики і православні виявилися людьми не гордими і, обдарувавши дітей у День святого Миколая, потім проробляють ту ж процедуру вдруге - під Різдво). Неважливо, що в кожній країні у дарувальника подарунків було своє ім´я, а про святого Миколая ніхто не згадував. Адже він і раніше вважав за краще діяти таємно.

Як святкувати цей день?

Святий Миколай давно став символом добра і правди в немилосердному світі. У цей день сироти особливо вірять, що Новий рік принесе їм диво - маму й тата. Це свято турботи й любові до ближнього. Коли кожен може принести подарунок, написати листа тим, з ким не бачився багато років. Вчіться творити чудеса!

Свято Святого Миколая - це перше новорічне свято, яке дарує дітям подарунки та відчуття передноворічної атмосфери.

Святий Миколай - символ доброго духу, що дбайливо спостерігає за дитиною протягом року. Якщо дитина робить щось гарне - він радіє, якщо погане - засмучується. І гарні вчинки, і погані святий Миколай записує у спеціальну книгу.

Але малюки, як правило, в очікуванні свята і, звичайно, подарунків, не бешкетують, прагнучи дати зрозуміти святому Миколаю, що вони завжди готові бути хорошими. Так само прийнято, щоб до малюків Святий Миколай приходив зі своєю свитою. Його супроводжують двоє ангелів і двоє бісів. Перші повинні повідомляти своєму покровителю про хороших дітей, другі ж нашіптують Миколаю про всі провини винуватців торжества. Перемагає завжди добро: ніхто з малечі не залишається без подарунків.

У цю святу ніч всі хочуть бути щасливими. І ті, хто робить подарунки, і ті, хто їх отримує. А найвище щастя - це робити добро. Зазвичай маленьким дітям ховають подарунки під подушку, аби вранці дитина могла зрадіти бажаним і таким довгоочікуваним подаруночкам.

З давніх часів День Святого Миколая святкувався весело. Заздалегідь готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей. І, звичайно ж, чекали головного нічного гостя – Миколая Чудотворця, запалювали свічки, читали молитви.

Кажуть, Миколай весь день перед святом працює, він випікає зірочки в дарунок дітям. Ці зірочки, потрапляючи до лантуха Миколая, стають схожими на свого майстра, тому печиво, яке діти знаходять під подушкою вранці, називають миколайчиками.

А в Західній Європі батьки напередодні свята в дитячі черевички, виставлені біля порогу, або шкарпеточки, повішені біля каміна, з незапам´ятних часів кладуть подарунки. Вважається, що подарунки отримують тільки слухняні діти, а неслухняним – різки або каміння.

Однак одному встигнути скрізь не легко, і йому допомагають добрі ангели. Де біда чи стихія - там звучить молитва до Миколая Чудотворця. Він допоможе у скрутну хвилину, дасть пораду і розраду. Але не можна ображатися, якщо допомога не приходить швидко. Адже Миколай не на небі сидить, а на землі добрі справи робить...

За матеріалами terrawoman.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас