Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяча стоматологія: найбільш часті питання сучасних батьків

Дитяча стоматологія: найбільш часті питання сучасних батьків

Бачити посмішку дитини – одне з найбільших радощів батьківства. І щоб ця посмішка радувала завжди, про дитячі зубки треба дбати з самого раннього віку. Проте, коли мова заходить не просто про гігієну ротової порожнини дитини, а про дитячу стоматологію, у батьків з'являється купа питань.

Особливо це стосується сучасних батьків, враховуючи скільки невідомих і незрозумілих нам стоматпроцедур для дітей з'являється з кожним роком. Щоб зробити дитячу стоматологію набагато зрозумілішою для сучасних батьків, ми відповімо на найважливіші і найбільш поширені питання.

Коли вперше вести дитину до стоматолога?

Більшість сучасних стоматологів рекомендують показувати дитину стоматологу через півроку після появи у неї першого зуба. Як правило, перший зуб прорізається у віці близько півроку, тому рік – приблизно той вік, коли дитину рекомендується відвести до дантиста вперше. Деякі батьки вважають, що в такому юному віці дитину ще рано водити до стоматолога. Однак це вкрай важливо – починати спостерігати за здоров'ям ротової порожнини малюка з самого раннього віку. Дантист буде обстежувати зубки, ясна і ротову порожнину в цілому, відстежувати її здоров'я і нормальний розвиток. А якщо з'являться якісь проблеми, ви зможете запобігти їм до того, як вони стануть серйозними.

Якщо молочні зубки все одно випадуть, навіщо їх лікувати?

Хоч молочні зубки і випадуть, вони все одно дуже важливі для загального здоров'я ротової порожнини. У них так само, як і у дорослих зубах, може з'являтися карієс. А їжа і напої, включаючи і грудне молоко, можуть руйнувати їхню емаль (адже містять кислоти). Тому доглядати за молочними зубками потрібно від самого їх появи, а за яснами малюка – ще до того. Молочні зубки наскільки ж важливі, як і корінні, адже їхні проблеми зі здоров'ям передадуться і дорослим зубам. Тому малечі так само важливо з самого раннього віку регулярно відвідувати зубний кабінет для огляду і вчасно лікувати карієс, якщо він з'являється.

У дитини з'явилася дірка в зубі. Що тепер?

Якщо ви підозрюєте, що у дитини дірка в зубі, або якщо дантист її виявив, її потрібно обов'язково запломбувати. В іншому випадку у малюка можуть ще сильніше боліти зубки, а в майбутньому це переросте в більш серйозні проблеми зі здоров'ям зубів – як мінімум, новий корінний зуб вже буде хворим. Пломбують молочні зубки так само, як і дорослі. Різниця може бути тільки в анестезії. У сучасних клініках лікування проводять максимально комфортно і безпечно для малюка. А досвідчені лікарі, знають, як знаходити підхід до маленьких пацієнтів.

Чому стоматолог може рекомендувати дитині фторування зубів?

Фтор – це мінерал, який міститься в наших кістках, і зубах у тому числі. Він зміцнює емаль і допомагає запобігти карієсу. Ви часто можете бачити його в складі зубних паст і ополіскувачів для порожнини рота. Якщо ваша дитина недоотримує фтор, стоматолог може порекомендувати їй процедуру фторування зубів. Це безболісне місцеве нанесення пасти або гелю, яке допомагає знизити чутливість зубів і зміцнити зубну емаль.

Чи безпечні для дітей стоматологічні рентгени?

Часто буває так, що рентген стає єдиним можливим способом побачити стан зубів і поставити діагноз. Але багатьох батьків турбує питання про те, наскільки це безпечно для дитини. По-перше, в стоматологічному рентгені використовується настільки маленька доза радіації, що переживати з цього приводу не варто. Крім того, стоматолог все одно буде користуватися захисними пластинами, щоб максимально захистити дитину. А завдяки сучасним технологіям знімок робиться максимально швидко, що мінімізує час опромінення. По-друге, в багатьох сучасних клініках використовуються цифрові рентгени – радіографи. У них дуже хороше розширення зображення і мінімальна кількість радіації.

Що таке герметизація фісур, і чи потрібно це моїй дитині?

Герметизація фісур – це покриття спеціальним прозорим складом заглиблень на поверхні зубів. Дане покриття діє як бар'єр, захищаючи зубки від кислоти і бактерій і запобігаючи розвитку карієсу. Ця процедура доступна всім, але найчастіше її прописують діткам.

У дитини криві зуби. Коли їй можна починати носити брекети?

Поки щелепа дитини повністю не сформується, від корекції зубів вона не отримає максимальної користі. Тому батькам малюків лікарі часто рекомендують «почекати і подивитися». У міру дорослішання і формування дитячої щелепи стане зрозуміло, який варіант корекції підійде найкраще (і чи потрібна вона взагалі).

Є питання? – Поставте їх стоматологу!

Більше інформації по ці та інші процедури ви зможете отримати у свого дантиста. А якщо ви ще не знайшли «того самого», зверніться в стоматологію Smile. На сторінці https://studio-smile.com.ua/services/detskaya-stomatologiya ви зможете дізнатися більше про послуги дитячої стоматології, поставити всі питання, що вас цікавлять, і записати малечу на прийом до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас