Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Контактні лінзи для дітей: що важливо знати

Контактні лінзи для дітей: що важливо знати
 

Чи можуть діти носити контактні лінзи? З якого віку? Чи зручно і здорово це для дитини? Якщо ваше чадо просить вас купити лінзи замість окулярів, у вас напевно є багато питань. У цій статті ми постараємося на них відповісти.

Чи можуть діти носити контактні лінзи? З якого віку?

Оптометристи можуть підібрати лінзи для дітей будь-якого віку і підлітків. Проте носити їх дитині рекомендується лише з початкового шкільного віку, так як раніше малюк буде не готовий правильно їх використовувати і за ними доглядати.

Вирішуючи, чи можна вже купити дитині лінзи, ви повинні адекватно оцінювати те, наскільки вона вже доросла і відповідальна. Загалом діткам рекомендується носити лінзи з 8 років, але це індивідуально, адже кожна дитина розвивається по-різному.

Чи підійдуть контактні лінзи для способу життя вашого чада?

Так, лінзи підходять дітлахам з їх активним способом життя. Якщо за ними доглядати належним чином, вони будуть забезпечувати чаду максимальний комфорт під час навчання, ігор і відпочинку. Але ви повинні розуміти, що неправильне носіння лінз і поганий догляд за ними можуть стати причиною очних інфекцій, тому ставитися до них потрібно серйозно.

Які лінзи найкраще підходять дітям?

Одноденні контактні лінзи вважаються найкращим вибором для дітей і підлітків. Вони зручні тим, що за ними не потрібно доглядати – одягнув, зняв і викинув. Так, ви можете помітити, що коштують одноденки трохи дорожче за лінзи, які носяться тиждень або місяць. Проте та зручність і безпека (мінімальний ризик очних інфекцій), яку вони забезпечують, безперечно варта того.

Чи краще контактні лінзи підходять для спорту, ніж окуляри?

Якщо ваша дитина займається спортом, лінзи стануть найкращим рішенням: вони забезпечують більше коло огляду, кращу видимість, кращий периферичний зір. Крім того, окуляри можуть спадати під час деяких активностей і навіть наносити травми.

Як навчити дитину носити контактні лінзи?

Так, спочатку це може бути непросто. Але ви можете відвести чадо до оптометриста, і йому там все розкажуть і покажуть.

Коли вести дитину на перевірку зору?

Регулярна перевірка зору потрібна кожному. У випадку з малечею краще це робити щороку перед початком нового навчального року. Перше таке обстеження має відбутися у віці від 6 до 12 місяців і, якщо все добре, далі можна звернутися до лікаря в 3 і 5 років, перед походом в перший клас і потім щороку перед школою.

Навіть якщо дитину регулярно оглядає офтальмолог в школі, його все одно краще раз на рік показувати оптометристу – цей фахівець зможе перевірити не тільки чіткість зору, а й інші його важливі аспекти (кольоровий зір, фокусування, відстеження, загальне здоров'я очей тощо).

Як вибрати контактні лінзи?

Сучасний вибір лінз практично нескінченний, але ви і не повинні вибирати їх самі. Вам потрібно звернутися до оптометриста, щоб він прописав те, що підійде у вашому індивідуальному випадку.

Контактні лінзи – це медичний аксесуар, який повинен підходити дитині (як і дорослому) ідеально, щоб правильно коригувати зір і не загрожувати здоров'ю очей. Тому їх повинен прописувати лікар, і купувати їх необхідно точно за рецептом, як і окуляри для зору.

Ви можете замовити лінзи в салоні оптики або купити їх онлайн. Але не варто вибирати щось схоже – купуйте саме те, що прописав лікар.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас