Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Особливості харчової алергії у дітей грудного віку

Особливості харчової алергії у дітей грудного віку

Неприродне почервоніння та свербіж щічок, вкрита червоним висипом шкіра тіла, утруднене дихання – все це з великою вірогідністю може бути проявом харчової алергії у немовляти. Яким чином можна визначити алерген і не допустити небажаної реакції при грудному або штучному вигодовуванні? Про це розповіла к. м. н., лікар-педіатр Катерина Олександрівна Яновська.

Симптоми і причини появи у грудної дитини харчової алергії

— Катерино Олександрівно, як проявляється харчова алергія у дитини перших місяців життя?

— Реакція на харчові білки в вигляді висипань або вираженої сухості шкіри можуть бути симптоммо алергічної реакції. Але таким чином може проявлятися і атопічний дерматит.

Причини атопічного дерматиту

Генетична схильність до надмірної сухості та висипань.

Для профілактики таких станів рекомендовані креми-емоленти, які доставляють вологу у необхідні шари шкіри.

Причини харчової алергії

IgE-пов'язані реакції в вигляді висипання на конкретний вид білкового харчового компонента.

Можуть передаватися на генетичному рівні, якщо один з батьків страждає на алергію. Від мами – в 50% випадків, від батька – у 60-80% випадків.

— Які продукти виступають алергенами?

Безперечно найчастішим чинником харчового алергозу у грудному віці є білок коров'ячого молока. Цей чужорідний компонент досить погано сприймається дитячим організмом. Причому має місце тенденція збільшення кількості дітей-алергіків. З цієї причини таке популярне ще якихось 50 років тому вигодовування цільним молоком зараз вважається нонсенсом. А набута у грудному віці алергія може зберігатися довічно. Крім того, організм малюка може не сприймати білки, що містяться у:
  • морепродуктах;
  • арахісовому маслі;
  • сої;
  • злакових (гліадин);
  • яйцях;
  • рибі, тощо.
Тому мамі, що годує, потрібно дуже уважно ставитися до свого раціону. А ще слід зазначити, що алергічна реакція в перші місяці життя може виникнути і при грудному вигодовуванні, і при штучному. Також такі прояви можуть виникати на етапах введення прикорму, коли організм дитини знайомиться з новими продуктами. Більш детально ця тема описана тут https://mamako.ua/blog/0-3-misyatsi/pishchevaya-allergiya-u-grudnichka/.

— Які візуальні прояви алергії у немовлят?

Насамперед, це шкірні прояви. А щоб виключити такий діагноз, як атопічний дерматит, і підтвердити харчову алергію, лікарю потрібно відслідкувати зв'язок між харчуванням і висипами, які частіше за все локалізуються у таких місцях як:
  • згинальні/розгинальні частини ліктів та колін;

  • обличчя – у вигляді почервоніння шкіри щічок, молочного струпу;

  • голова – себорейний дерматит, молочні скоринки
Також потрібно розрізняти такі поняття, як алергічна реакція на білки коров'ячого молока і непереносимість лактози.

—Які алергічні реакції можливі з боку шлунково-кишкового тракту?


Харчова алергія може спричиняти такі стани як:
  • нудота/блювота;
  • панкреатопатія;
  • синдром подразненого кишечника;
  • закид в стравохід вмісту шлунку.
—Що є профілактикою виникнення у немовляти харчової алергії?

Грудне вигодовування необхідно зберігати якомога довше – воно є найліпшою профілактикою як алергозу, так і атопічного дерматиту. Сподівання, що перехід на штучне харчування полегшить життя – це ілюзія. Але з профілактичною ціллю, якщо в анамнезі батьків є алергія, треба зволожувати шкіру спеціальними засобами, навіть за відсутності висипань.

В тій ситуації, коли переведення немовляти на штучне вигодовування має обґрунтування, підбирати харчування повинен фахівець. При цьому для немовляти, в сім'ї якого є алергіки, краще віддати перевагу профілактичним гіпоалергенним сумішам. А новонародженим з підтвердженим діагнозом «алергія» призначаються суміші лікувальної категорії, с повністю гідролізованим білком.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас