Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Одягаємо немовля взимку правильно: вдома, на вулиці, в авто

Одягаємо немовля взимку правильно: вдома, на вулиці, в авто
 

Правильно одягнути немовля взимку не так вже й просто – як мінімум, малюк не може сказати вам, комфортно йому чи ні. Тому багато матусь часто можуть перестаратися з теплими речами, але це теж не дуже корисно. Як же знайти ту саму «золоту середину»?

Як одягати дитину взимку: поради для дому, вулиці, машини

1. Правило «+1 шар одягу»

Про це правило, напевно, чули всі: одягаємо на крихітку на один шар одягу більше, ніж на себе. Але в разі, якщо на вулиці так холодно, що ви одягаєте тепле пальто, пуховик або шубу, на малюка одягайте зимовий комбінезон або крім зимової куртки загорніть ще і в ковдрочку.

2. Багатошаровість – головний принцип!

Чим більше шарів – тим тепліше, адже між ними зберігається повітря, яке утримує тепло тіла. Тому, одягаючи немовля, робіть вибір не на користь однієї теплої речі, а декількох тонших шарів – так не перегрітися і не переохолодитися буде набагато легше.

3. Одяг для сну – окрема розмова

Немовлят вкрай не рекомендується вкривати ковдрою і пледами, тому так важливо правильно одягати дитину для сну. І в цьому випадку краще одягти менше, ніж більше, так як в прохолоді малюки сплять краще, ніж в жарі. Плюс, перегрів небезпечний для немовляти синдромом раптової дитячої смерті (СРДС). Проте, навіть для сну взимку малюка варто одягати багатошарово: бодік і пелюшка або спеціальний спальний мішок. Перевіряйте шийку немовляти – якщо вона сильно пітніє, значить, йому дійсно жарко.

4. Та якщо ви спите разом, одягу потрібно менше

Якщо малюк спить з вами, він буде про вас грітися, тому його не потрібно одягати так тепло, як в окреме ліжечко: Бодик з довгим рукавом або піжами з штанців і лонгсліви буде цілком достатньо.

5. Пробуйте пальчики на ногах і животик

Найкращий спосіб дізнатися, чи достатньо тепло вашому малюкові – спробувати його пальчики на ногах і животик. Особливо це варто робити, коли ви повертаєтеся з холоду. Пальчики на ніжках крихітки повинні бути прохолодними, але не дуже холодними, а животик – теплим. Якщо і пальчики, і животик теплі, значить, ви одягнули дитину занадто тепло. А якщо животик прохолодний, це говорить про те, що дитина не може зігрітися, і їй потрібен ще один шар одягу.

6. Слідкуйте за безпекою дитини в машині

Через пишні куртки і комбінезони ремені безпеки не прилягають досить щільно до тіла дитини, а значить, не захищають її в тій мірі, в якій повинні. Те ж стосується і ковдр з пледами в колисці або автокріслі. Щоб забезпечити максимальну безпеку дитини в автокріслі взимку, садіть її в машину без верхнього одягу, пристібайте ременями безпеки, а потім вкривайте курточкою або ковдрою. Також можна купити утеплюючий чохол на автокрісло, якщо ви боїтеся, що малюк замерзне в дорозі.

7. Витратьтеся на спальний мішок для коляски

Затишні спальні мішки для колясок – відмінний спосіб забезпечити дитині тепло і комфорт під час зимової прогулянки. Вони схожі на спальні мішки для немовлят в ліжечко, але мають спеціальні отвори на дні, щоб ви могли пристебнути дитину ременями безпеки, а потім вже поверх них застібати мішок.

8. Шапочки, капюшони і рукавички

Голову і ручки малюка необхідно також захищати від холоду. Тепла і затишна шапочка повинна закривати вушка немовляти і бажано зав'язуватися/застібатися під підборіддям. Якщо верхній одяг не закриває долоні крихітки, вам також потрібно купити рукавиці, щоб маленькі ручки не мерзли під час прогулянки.

9. Накидки на коляску теж рахуються

Чохли та накидки для автокрісел і колясок утримують тепло, тому також зігрівають малюка. На вулиці або в машині їх можна вважати за окремий шар одягу, а заходячи в приміщення, їх відразу ж слід знімати.

10. Роздягайтеся в приміщеннях

Якщо ви збираєтеся пробути на холоді якийсь час, немовля потрібно одягати багатошарово і потепліше. Але коли ви заходите в опалювальне і тепле приміщення, крихітці так само складно охолонути, як і нагрітися на холоді. Тому завжди злегка роздягайте дитину в приміщенні, щоб вона не перегрівалася.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас