Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Особливості кору і характерна симптоматика

Особливості кору і характерна симптоматика

По всьому світу широко поширений кір – гостре інфекційне вірусне захворювання. Воно вкрай заразне, відноситься до групи смертельно-небезпечних, вважається дитячим, але серед дорослих також реєструється чимало випадків з року в рік. Згідно з останніми даними, до епохи вакцинації ним перехворіло понад 90% населення Землі.

Збудником є вірус роду Morbillivirus. Він здатний переміщатися на значні відстані, проникає в організм повітряно-крапельним шляхом, інфікує слизову оболонку і поширюється по організму. Інкубаційний період триває до двох тижнів, іноді до одного місяця. Боротися з ним допомагають противірусні препарати - https://www.apteka24.ua/medikamenty/protivovirusnye-sredstva/, які впливають на здорові клітини, попереджаючи зараження і активуючи синтез антивірусних білків.

Багато хто думає, що хвороба починається з появи висипу. Насправді, шкірним висипанням передують інші симптоми, які часто плутають із застудою. Серед найбільш виражених:
  • різка слабкість,
  • зниження апетиту,
  • головний біль,
  • нежить,
  • сухий кашель,
  • біль у горлі,
  • підвищена температура до 38-40 градусів,
  • запалення слизової оболонки очей.
Приблизно через два-чотири дні після перших ознак з'являються дрібні білуваті висипання на слизовій оболонці щік. На другий-п'ятий день починається висип – яскраві рожеві плями. Спочатку вони виявляються на лобі і за вухами, швидко поширюються нижче на обличчя, шию і по всьому тілу. Дрібні цятки стрімко збільшуються в розмірах, стають неправильної форми, іноді зливаються між собою.

В середньому висип тримається близько тижня. При максимальному висипанні температура може підніматися до 40.5 градусів. Період пігментації триває до трьох тижнів, характеризується буро-коричневими плямами, лущенням шкіри і «загасанням» інших симптомів. У дорослих захворювання протікає важче, нерідко супроводжується менінгітом, запаленням легень, енцефалітом.

Правильне лікування інфекції


Опиняючись в організмі, вірус швидко поширюється кровоносною системою, може вражати як легені, так і центральну нервову систему. Тому дуже важливо звернутися до лікаря при перших симптомах патологічного процесу. Спеціальних ліків, які здатні вбивати збудник інфекції, на сьогоднішній день не існує. Практикується симптоматична терапія і одночасно використовуються ліки для зміцнення імунітету. Ефективне лікування ґрунтується, як правило, на жарознижуючих і відхаркувальних препаратах, судинозвужувальних спреях, краплях в ніс, противірусних засобах – індукторах інтерферонів. При важких і ускладнених формах воно розширюється в залежності від наявних проблем.

Будь-які таблетки призначає тільки лікар в індивідуальному порядку. Крім медикаментозного лікування, важливий постільний режим протягом усього періоду лихоманки плюс ще два дні. Необхідно регулярне провітрювання приміщення і вологе прибирання. Лікарі радять уникати яскравого світла, дотримуватися правил гігієни рота і очей. Також допомагає гарне харчування, яке не подразнює кишечник, молочно-рослинна дієта, рясне пиття, вітамінотерапія на основі вітамінів А і С.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас