Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як часто потрібно проходити загальне обстеження здоров´я?

Як часто потрібно проходити загальне обстеження здоров´я?

Що таке загальне обстеження здоров'я?

Найчастіше ми записуємося до лікаря, коли почуваємося погано, щоб вирішити конкретну проблему зі здоров'ям. І лише деякі регулярно проходять загальне – комплексне обстеження здоров'я. Фахівці медичного центру «ЮБІАЙ» розповідають про те, чому важливо регулярно проходити таке обстеження, і як часто це варто робити кожному з нас.

Чому рекомендується регулярно проходити коммплексне обстеження здоров'я?

Корисність регулярних загальних обстежень стану здоров'я важко переоцінити, адже вони можуть:

- стати ефективною первинною профілактикою;

- допомогти визначити фактори ризику поширених хронічних захворювань;

- знайти захворювання, яке може протікати безсимптомно (вторинна профілактика);

- допомогти почати вести більш здоровий спосіб життя;

- налагодити відносини між вами і вашим лікарем, щоб звертатися до нього вам було ще комфортніше.

Як бачите, регулярні комплексні обстеження – це справжня турбота про здоров'я, якою не варто нехтувати. І тепер давайте розберемося, наскільки частими і регулярними повинні бути такі обстеження.

Як часто кожному з нас потрібно проходити загальне обстеження здоров'я?

В недалекому минулому більшість експертів наполягали на щорічних обстеженнях. Тепер же вважається, що не всім обов'язково обстежуватися щороку: дорослі від 18 до 40 років можуть робити це раз на 5 років, а після 40 – раз на 1-3 роки, в залежності від стану здоров'я. Частіші загальні обстеження потрібні людям з хронічними захворюваннями і тим, хто тривалий час приймає певні препарати.

Такі поновлення пов'язані з тим, що більшість людей до 40 років не мають проблем зі здоров'ям, які може виявити загальне обстеження саме по собі. У цій віковій групі частіше переносяться захворювання, які проявляються певними специфічними симптомами і діагностуються спеціальними аналізами, скринінгами і тестами. Крім того, занадто часті обстеження можуть вдарити по кишені, а ще й викликати тривожність через здоров'я.

Сучасна медицина настійно рекомендує проходити комплексну оцінку здоров'я всім, але їх частота буде залежати від віку і статі. Так, профілактичні медичні огляди рекомендуються:

У віці від 19 до 39 років:

- чоловікам – кожні 5 років;
- жінкам – кожні 3-5 років.

У віці від 40 до 64 років:

- чоловікам – кожні 3-5 років;
- жінкам – кожні 3 роки.

У віці від 65 років – всім кожні 1-2 роки.

Але ви повинні розуміти, що ці рекомендації стосуються здорових людей. А люди з хронічними захворюваннями, ті, хто в групі підвищеного ризику або генетично схильний до них, повинні обстежуватися частіше. Ваш сімейний лікар підкаже вам, як часто варто обстежувати загальне здоров'я у вашій конкретній ситуації, і які дослідження при цьому потрібно обов'язково проходити.

Центр сімейної медицини UBI

Якщо ви до цих пір не знайшли свого сімейного лікаря, або просто не знаєте, де краще обстежити своє здоров'я, ми рекомендуємо скористатися послугами медичного центру «ЮБІАЙ». Це клініка з комплексним підходом до обстеження здоров'я, його корекції та реабілітації після захворювань, в якій трудиться злагоджена команда досвідчених лікарів. Вони зроблять все можливе, щоб запобігти ймовірним проблемам зі здоров'ям, поліпшити якість життя своїх пацієнтів і допомогти їм швидше відновитися після перенесених захворювань. Дізнайтеся більше про заклад та його переваги на сайті ubi-clinic.com.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас