Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як підрахувати свій термін вагітності в тижнях і місяцях?

Як підрахувати свій термін вагітності в тижнях і місяцях?

Багато жінок, дізнаючись про те, що в недалекому майбутньому стануть матусями, починають цікавитися, коли ж саме сталося зачаття. Але з'ясувати це напевно може бути дуже непросто. Якщо і вас цікавить це питання, а також інші, пов'язані з ним, читайте далі – EVA Blog підготував для вас важливу і цікаву інформацію на цю тему.

Як розрахувати термін вагітності?

Не існує способу точно дізнатися дату зачаття, якщо тільки ви не робили ЕКО. Тому всі, включаючи і лікарів, розраховують термін вагітності, відштовхуючись від останньої менструації.

Для початку постарайтеся згадати дату початку останньої менструації – цей день вважається першим днем вагітності. Деякі жінки полюбляють рахувати від передбачуваного дня овуляції в останньому циклі. Як правило, це приблизно через два тижні після першого дня місячних. Таким чином виходить, що в першому випадку термін вагітності вийде на два тижні довшим.

Саме з цієї причини – тому що вагітність офіційно відраховується з першого дня останньої менструації – лікар може говорити про термін вагітності, що на тиждень або два більший за реальний «вік» плоду.

А що, якщо ви не знаєте точної дати останньої менструації, або якщо цикл нерегулярний?

Найкраще розрахунок терміну вагітності за останнім циклом працює, якщо цикл регулярний і триває 28 днів або близько того. При нерегулярному циклі ви можете не знати точної дати своєї останньої менструації. А якщо цикли можуть тривати по-різному, то дата початку вагітності теж не буде точною.

УЗД на ранніх термінах вагітності дасть набагато більш точну інформацію. Ваш лікар призначить вам ультразвукове дослідження між 10 і 13 тижнем вагітності, на якому фахівець виміряє малюка і назве конкретніший його вік.

Як рахувати термін вагітності по тижнях, місяцях, триместрах?

Так як нормальна вагітність протікає близько 9 місяців, період виношування малюка прийнято ділити на триместри (по 3 місяці), місяці і тижні. Це найзручніший спосіб для опису змін, які відбуваються в організмі майбутньої мами в цей період.

Перший триместр – це 1-3 місяці або до 13 тижнів і 6 днів вагітності. Крім натхнення з приводу приємної новини, в цей період ви також можете відчувати виснаження і нудоту.

Другий триместр – це 4-6 місяці вагітності або з 14 по 27 тиждень плюс 6 днів. В цей час ви будете почуватися набагато краще, ваш животик почне рости, а ранні симптоми вагітності підуть.

Третій триместр – це час з 7 місяця або 28 тижня вагітності і до моменту самих пологів. Тепер вам потрібно буде більше енергії, щоб підтримати сплеск росту малюка, тому втома знову стане закономірним явищем.

Також ви могли чути про таке поняття, як «четвертий триместр». У цьому випадку мова йде про перші три місяці після пологів, поки ви відновлюєтеся, знайомитеся з крихіткою і звикаєте до своєї нової ролі мами.

Як довго триває вагітність?

Лікарі визначають період вагітності в 40 тижнів – це близько 9 календарних місяців (по 30-31 день) або 10 місячних місяців (по 28 днів).

Наскільки точно можна визначити дату пологів?

Передбачувана дата пологів є дуже приблизною. Лише 5% малюків народжуються в цей день. Решта ж з'являються на світ в період між 37 і 42 тижнем вагітності – як правило, протягом тижня до або після передбачуваної дати пологів. То ж дуже навряд чи ви будете народжувати саме в той день, який назве вам лікар або калькулятор вагітності.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас