Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибирати пазли для дітей?

Як вибирати пазли для дітей?
 

Правильно обраний пазл буде розважати і розвивати, збирати його – дуже захоплююче заняття! Але якщо підібрати головоломку неправильно, дитині буде з нею нудно і нецікаво. Тому сьогодні ми розповімо вам, як вибирати пазли для малечі і поділимося порадами щодо їх вибору для кожної з вікових груп.

Користь пазлів для дитини

Збирання картинок з фігурних шматочків розвиває моторику, зорове сприйняття і когнітивні навички, що відповідають за організованість і стратегію. Крім того, пазли вчать дітлахів терпінню, посидючості та наполегливості. А винагородою за таку працю стає красива зібрана картинка.

Незаперечний плюс пазлів ще і в тому, що їх цікаво збирати як поодинці, так і в компанії друзів або сім'ї.

Як вибрати дитині пазл за складністю?

На рівень складності пазла впливає декілька чинників:

- кількість і розмір деталей;

- деталізація і колірна гамма картинки;

- досвід дитини в збиранні пазлів;

- якість головоломки – те, наскільки щільні деталі, наскільки чітко вирізані, наскільки їх зручно крутити в руках і складати в картинку.

З якого віку починати?

Сьогодні можна знайти пазли для дітей від трьох років. Цей вік відмінно підходить для того, щоб починати вчитися збирати картонні картинки, розрізані на фрагменти. Пазли трохи складніші, ніж кубики та сортери, і відмінно розвивають дрібну моторику, а також візуальне сприйняття і когнітивні навички малюка. Якщо раніше дитина з пазлами ще не грала, в перший раз їй буде доречною допомога батьків, щоб зрозуміти принцип таких головоломок.

Вибираємо пазли за віком дитини

Пазли для малюка 3 років

Починати знайомство з пазлами краще з картинок, розрізаних на великі шматочки, які зручно брати в руки і крутити. Картинка повинна бути досить простою, красивою і яскравою, відповідати інтересам крихітки на даному етапі розвитку. У цьому віці малюкам подобаються картинки з добре знайомими об'єктами і персонажами, яких вони вже бачили, з якими контактували.

Пазли для дітей 4-5 років

Коли дитина вже трохи набралася досвіду в збиранні пазлів, коли вона спритно орудує фрагментами картинки і методом проб і помилок все ж складає її, ви можете переходити до більш складних варіантів головоломки. Тепер ви можете вибирати картинки з великою кількістю деталей і більш деталізованим зображенням.

Пазли для школярів 6-8 років

Дітлахи в початковому шкільному віці вже досить розвинені для того щоб визначати, до якої частини картини належить той чи інший пазлик, і в залежності від цього сортувати детальки (за кольором, формою, зображенням). Вони можуть розробляти свої стратегії зі збирання картин з маленьких фрагментів і вже віддають перевагу біль складним пазлам. Залежно від досвідченості вашого школяра, ви можете вибирати для нього пазли до 500 деталей.

Пам'ятайте: ані кількість деталей в пазлі, ані будь-яка його складність, про яку ми говоримо, не є чіткими покажчиками – все залежить від індивідуальних здібностей вашого малюка.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас