Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як працюють чарівні мішечки за методикою Монтессорі?

Як працюють чарівні мішечки за методикою Монтессорі?
 

Чарівні мішечки Монтессорі мотивують дітей вчитися за допомогою дій. Малюки найкраще вчаться, коли рухаються і задіюють усе тіло. Це доведено дослідженнями: моторний і когнітивний розвиток «фундаментально взаємопов'язані» і зачіпають схожі області мозку. Тому, коли навчальні іграшки та активності включають ще й рух, дитина глибше розуміє і краще засвоює новий матеріал.

Розвиток дитини за методикою Монтессорі включає як можна більше органів почуттів, щоб повністю захопити увагу дитини. Тактильне сприйняття – це здатність визначати предмети не дивлячись, а лише торкаючись їх руками. Таке активне дослідження навколишнього світу допомагає розвинути робочу пам'ять дитини, концентрацію, мовлення, і є відмінною когнітивною вправою. Тактильне сприйняття неймовірно важливе для розвитку великої і дрібної моторики, а також формування загального розуміння навколишнього світу.

Чарівні мішечки Монтессорі – що це?

Чарівний мішечок – це захоплюючий спосіб розвитку тактильного сприйняття. В непрозорий тряпчаний мішечок складається кілька різних предметів. Потім дитина, не заглядаючи в мішечок, вибирає предмети і визначає їх. У такої гри є кілька варіацій:

1. Діставати по одному предмету з мішечка і описувати тактильні відчуття від нього.

2. Діставати по одному предмета з мішечка і визначати, що це.

3. Наповнити мішечок парними предметами: дістаючи один з них, дитині потрібно знайти другий такий самий.

4. Діставати саме той предмет, який замовили.
чарівний мішечок Монтессорі

Як і чим наповнити чарівний мішечок?

Ви самі легко можете зібрати чарівний мішечок для крихітки. Для цього підійде будь-який непрозорий тряпчаний мішечок, а покласти туди можна дуже багато всякого. Але про те, чим його краще наповнити, ми все ж поговоримо детальніше.

Загальні рекомендації щодо вибору предметів в чарівний мішечок:

• Всі предмети з чарівного мішечка малюк повинен знати.

• Краще вибирати предмети, які дитина не просто бачила, а користувалася: з домашнього, шкільного оточення, дрібниці повсякденного використання тощо.

• В чарівний мішечок варто покласти від 4 до 6 предметів.

• Не вибирайте занадто великі предмети, щоб у чада була можливість засунути в чарівний мішечок обидві ручки.

• Не кладіть в мішечок занадто дрібні предмети, якими малюк може вдавитися.

• Кладіть в чарівний мішечок тільки справжні предмети, а не іграшки. Найбільший ефект такі заняття приносять, якщо дитина торкається предметів з реального життя і повсякденного вжитку – так вона вивчає навколишній світ.

• Вибирайте для чарівного мішечка предмети різної форми і текстур, щоб дитині було цікавіше, а її тактильне сприйняття розвивалося ефективніше.

Тематичні предмети чи різноманітні?

У чарівний мішечок можна покласти як тематичні предмети, так і просто різноманітні. У методиці Монтессорі перевага віддається все ж наборам предметів на одну тематику або з однієї категорії – так малечі простіше вивчати і запам'ятовувати їх. Наприклад, це можуть бути:

• Кухонна начиння: ложки, маленькі баночки або пляшечки, сільнички і перечниці, маленькі пластикові лотки і контейнери і т.д.

• Засоби для прибирання: губка, ганчірка, щітка, маленька пляшечка від миючого засобу і т.д.

• Продукти: яблуко, персик, огірок, варене яйце, печиво або цукерки в індивідуальній упаковці і т.д.

• Предмети, пов'язані з природою: перо, шишка, камінь, мушля, жолудь і т.д.

Але збирати предмети в чарівний мішечок не обов'язково за конкретною тематикою, вони можуть бути просто різноманітними. Головне – щоб всі вони були добре знайомі дитині. Так, це може бути: пензлик, хустинка, ключ, маленька баночка, конверт, ластик, ложка і т.д.

Крім того, ці ж самі не пов'язані між собою предмети ви можете взяти по парі – покласти в мішечок по три пари предметів (наприклад, дві ложки, два пензлики, дві шишки). В цьому випадку, дістаючи один з предметів, дитина повинна буде знайти в мішечку на дотик другий такий самий.

На завершення

Гра з чарівним мішечком – прекрасна можливість поговорити з дитиною про різницю між зором і дотиком. При цьому неодмінно включайте сюди обговорення того, який предмет на вигляд, а який на дотик. Так дитина швидше розумітиме свої відчуття і різницю між зоровим і тактильним сприйняттям.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас