Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як підготувати дитину до УЗД?

Як підготувати дитину до УЗД?

Всім нам з різних причин колись призначали ультразвукове обстеження. Це нешкідлива, безболісна, неінвазивна процедура, тому вона також нерідко призначається дітлахам. Щоб результати УЗД були максимально інформативними і достовірними, до процедури слід правильно підготуватися.

Для початку, звичайно ж, варто вибрати хорошу клініку для обстеження. Якщо вам потрібно зробити узд Львів, ми рекомендуємо звернутися в мережу медичних центрів «Родина». На сайті rodyna-medical.com.ua ви зможете дізнатися більше про фахівців клініки, ознайомитися з цінами і залишити заявку на запис. А в разі, якщо УЗ обстеження потрібно вашій малечі, поради від експертів медичної мережі «Родина» стануть вам в нагоді.

Чи можна дитині пити і їсти перед УЗД?

Запитайте у свого лікаря про те, як правильно підготуватися до призначеного обстеження. Ми ж поділимося загальними рекомендаціями.

УЗД малого тазу

Якщо малюк вже самостійно ходить на горщик або в туалет, йому потрібно випити близько 4 склянок води за 45-60 хвилин до обстеження. До моменту УЗД його сечовий міхур повинен бути повним. Якщо ж йому вже складно терпіти, повідомте про це персонал – можливо, вас візьмуть на огляд швидше.

УЗД черевної порожнини і клубових судин

Перед цими обстеженнями малечі дійсно не можна ані їсти, ані пити:

- за 6 годин до процедури – дітям від 6 років;
- за 4 години до процедури – дітям від 1 до 5 років;
- немовлятам до року можна грудне молоко за 2 години до процедури або суміш за 4 години.

УЗД голови, шиї, грудей, кінцівок і геніталій

У цьому випадку дитина може їсти і пити, як зазвичай.

Що буде відбуватися під час УЗ обстеження?

Ви напевно самі відвідували УЗД-кабінет і розумієте, що це обстеження безболісне і неінвазивне. За допомогою ультразвуку обстежуються внутрішні органи, а пацієнт у цей час може лише відчувати тиск від натискання датчиком, що відчувається цілком комфортно. Максимум дитині може бути лоскотно, або гель, який наноситься, може здатися їй прохолодним.

Вся процедура займе від 15 хвилин до години, в залежності від того, що потрібно обстежити.

Як підготувати дитину з УЗД?

• Розкажіть дитині про процедуру ультразвукового дослідження зрозумілими словами. Запитайте, що вона хоче знати, і відкрито дайте відповідь на її питання. Як правило, дітей цікавить, наскільки це боляче, або як це буде відчуватися. Розкажіть чесно і спокійно, чого дитині варто очікувати.

• Маленьким дітям краще повідомляти в день обстеження – їм не варто знати заздалегідь, інакше ви не оберетеся клопоту з вигаданими страхами і переживаннями.

• Поясніть, як важливо робити те, про що просить лікар.

• Візьміть з собою улюблену іграшку або книгу, щоб відволікти малюка в черзі.

• Подбайте про те, щоб за іншими вашими дітьми хтось наглядав, так як, швидше за все, ви не зможете взяти їх з собою до УЗД-кабінету.

Пояснюючи дитині концепцію і процес ультразвукового обстеження, говоріть спокійно, відкрито і максимально просто для її розуміння. Скажіть, що лікарю іноді потрібно заглянути всередину організму, і за допомогою УЗД це можна зробити легко, швидко і безболісно. Так лікар дізнається, у чому причина поганого самопочуття і зможе швидко вилікувати.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас