Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

10 причин звернутися до сімейного психолога

10 причин звернутися до сімейного психолога

1. Постійні сварки на одну і ту саму тему

У вас є відчуття, що наступна сварка починається так само, як і попередня, і тим самим закінчується? Це означає, що ви повторюєте одну і ту ж схему. Сімейний психолог допоможе вам вийти з глухого кута і усунути викривлення в комунікації, аби ви могли зосередитися на змістовній розмові і вирішити проблему.

2. Гнітюча атмосфера, мовчання в сім'ї.

Ви знаєте, що у вас проблема, але ви ховаєте її під килим і намагаєтеся перечекати. Однак стратегія перечекати викликає тільки відчуття порожнечі і все більшої самотності? Сімейний психолог покаже вам механізми, які змушують вас уникати конфронтації, і навчить вас конструктивним методам боротьби з конфліктами.

3. Відсутність сексу

Якість інтимного життя, як правило, є результатом якості емоційних відносин. Якщо ви уникаєте зближення, то, ймовірно, в ваших відносинах відсутнє почуття розуміння, важливості і привабливості. Інтимна близькість також тісно пов'язана з почуттям безпеки і довіри.

Щоб поліпшити якість сексуального життя, сімейний психолог перевірить, чи можете ви задовольняти потреби один одного в інших сферах ваших відносин і чи розумієте ви потреби не тільки свого партнера, але в першу чергу й власні.

4. Зрада

Подружня невірність – завжди складний досвід, але це не обов'язково означає кінець відносин. Зрада не виникає нізвідки. Зазвичай, це результат довгострокового почуття занедбаності, непривабливості (мова йде не тільки про зовнішність) або зневаги партнером. Нерідко буває спроба підвищити самооцінку або крик безсилля.

Тому для сімейного психолога сама зрада – не проблема, а її наслідок. Сімейний психолог зосередиться на поведінкових патернах, які призвели до зради, і допоможе вирішити їх, щоб подружжя почало будувати відносини на довірі, вміло задовольняти потреби один одного і підвищувати почуття взаємної привабливості.

5. Життя пліч-о-пліч, але не разом

У вас є відчуття, що все, що вас пов'язує – це спільний дім і кредит? Це один з найбільш серйозних симптомів кризи у відносинах! Попри все, ця проблема може бути куди серйознішою, ніж зрада. Живучи пліч-о-пліч, але не разом, ви дозволяєте відносинам повільно вмирати.

Психологу в цьому випадку доведеться виконати важку роботу з відродження іскри, яка колись з'єднала вас. Ви будете працювати над пошуком спільних інтересів, пробудженням чуттєвості і взаємного захоплення. Ви також не оминете увагою визначення загальних цілей у відносинах і навчитеся вміло задовольняти потреби один одного.

6. Здається, єдиним вирішенням проблеми є розлука

Розставання не вирішить проблему. Якщо ви зіткнулися з ситуацією, яка здається безнадійною, це означає, що ви вичерпали власні ідеї для її вирішення, але це ще не значить, що ситуація дійсно не має виходу. Дуже часто, застрягши в емоційному вихорі, ми починаємо мислити тунельно, нам важко поглянути на проблему ширше, і тому ми не знаходимо виходу з ситуації, що склалася.

Сімейний психолог допоможе зрозуміти причину проблеми і знайти варіанти її вирішення. Немає ситуацій, з яких немає виходу. Буває тільки, що подружжю не вистачає мотивації та сил шукати його.

7. Спілкування зі знаком «мінус»

Принижувати, іронізувати, ігнорувати, розкривати інтимні стосунки чоловіка в інтернеті або розповідати друзям. Це форма словесного насильства. Така поведінка зазвичай є проявом почуття образи, придушення емоцій, в той же час відсутність здатності говорити про проблеми прямо і вирішувати їх.

Завдання сімейного психолога буде полягати в тому, щоб назвати проблему і вивести закодоване спілкування на рівень явного і прямого спілкування. Терапія також буде включати в себе визнання і вираження емоцій.

8. Відмінності в підході до виховання дітей

Ви думаєте, що ваш чоловік занадто суворий або занадто поблажливий до вашої дитини? Ви часто притинаєте язика, щоб не підривати авторитет батька в очах дитини, але у вас є відчуття, що справу має бути зроблено по-іншому? Чи відчуваєте, що перебуваєте в стороні від виховання і мало що можете сказати про проблеми, пов'язані з дитиною? Або у вас є відчуття, що дитина стала важливішою за вас?

Це важлива проблема, і її не можна недооцінювати, тому що в багатьох випадках вона може привести до розпаду сім'ї. Те, як ви функціонуєте як батьки, дуже сильно впливає на те, як ви функціонуєте як подружжя. Тому вироблення спальної лінії виховання дітей стане головною темою терапії. В свою чергу, побудова спільного фронту по відношенню до дитини буде інтенсивним тренуванням спілкування у відносинах, що призведе до зміцнення подружніх відносин.

9. Немає загальних цілей

Ви відчуваєте, що дрейфуєте? Ви хочете сказати, що у вас нічого немає, але, з іншого боку, нічого не відбувається? Рутина в повсякденному житті починає пригнічувати вас? Кожен день один і той же, світ, маразм.... безнадійність?

Відносини повинні розвиватися. Якщо вони стоять на місці, вони засихають. Кожен шлюб повинен мати свій власний шлях. На терапії ви згадаєте забуті мрії, зосередитеся на відкладених потребах і визначите цілі, яких ви можете досягати спільно.

10. Розбіжності в управлінні фінансами

Ви вважаєте, що ваш партнер безвідповідально розпоряджається спальними грошима? Або, можливо, після багатьох років самозречення, підробітку ви просто хочете пожити, скористатися заробленими грошима, але ваш партнер відкладає кожну копійку на «чорний день», незважаючи на те, що, на вашу думку, в цьому немає необхідності?

Як правило, в таких ситуаціях гроші є вторинним питанням. Найчастіше в основі проблеми лежать глибоко вкорінені спотворені переконання про відносини з іншою людиною, проблеми, пов'язані з тривогою або низькою самооцінкою. Тому сімейний психолог, в першу чергу, зосередиться на з'ясуванні справжніх причин проблеми та їх вирішенні, на роботі над поліпшенням спілкування і довіри у відносинах.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас