Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Тримаємо баланс: чи потрібно дитині навчатися влітку

Тримаємо баланс: чи потрібно дитині навчатися влітку
 

Літні канікули – на них чекають із нетерпінням усі діти. І тут немає винятків! Ні тобі уроків, ні домашніх завдань, ні нотацій… Знай собі ласуй смачними фруктами та морозивом, переглядай улюблені серіали чи YouTube-канали, та відпочивай. Літо справді ніби створене для відпочинку, але чи означає це, що ми маємо на 100% забути про навчання та саморозвиток?

Саме час пригадати тезу про те, що навчатися необхідно постійно! Звісно, це не означає, що варто завалити школяра товстими книжками та змушувати вчити складні терміни навіть на канікулах. Але й просто байдикувати не варто, адже за три місяці лінощів можна забути все, що вивчили за весь рік. А цього просто не можна допустити! Тож вчимося тримати баланс та поєднувати навчання з відпочинком. Про те, як це зробити, розповідають експерти онлайн-школи «На Урок».

Визначаємо мету

Три місяці – цілком достатній строк для того, аби встигнути і відпочити, і навчитися чогось нового. Але необхідно визначити власну мету та ретельно все спланувати.

Відпочити на максимум

Батькам варто розуміти: не можна одразу після останнього дзвоника влаштовувати дитині навчальний марафон. Необхідно переключитися та перезавантажити мозок, інакше дитина просто не витримає навантаження. Тож саме час взяти відпустку на роботі та вирушити на відпочинок. Море, річка, гори, ліси… Будь-що! Головне – провести час разом зі своєю дитиною та насолодитися відпочинком.

Подумати, чого не вистачає

Усім нам хочеться стати кращою версією себе. І дітям також! А літо – чудовий час для цього. Разом із дитиною подумайте, чого їй хотілося б? Можливо, саме час знову почати ходити на спортивні тренування, підтягнути англійську чи пригадати шкільні предмети? До речі, якщо з якимось з предметів є проблеми, то саме час заповнити прогалини.

Розробити план

Якщо мету визначено, то варто розробити покроковий план її досягнення. Наприклад, для того, аби не забути шкільну науку, варто виділяти буквально годину-дві на день для повторення основних термінів та понять з певного предмета. А от якщо мета дитини – підготуватися до ЗНО, то варто озброїтися програмою тестування та повторювати за тиждень по одній темі.

Обираємо шлях

Навіть невеликі зусилля наближають нас до мети. Головне – обрати правильний шлях. Повторювати шкільні предмети або готувати до ЗНО влітку цілком можна і самостійно. Але тут не обійтися без залізної волі, самодисципліни та допомоги батьків. Адже правильно розподілити навантаження та впоратися із завданням не так уже і просто, як може здатися на перший погляд. Потрібен вагомий стимул, який спонукатиме школярів навчатися та розвиватися навіть тоді, коли так хочеться бігати у дворі чи просто байдикувати. Таким стимулом може стати вступ до омріяного вишу чи можливість приємно здивувати вчителів та однокласників рівнем своїх знань на початку нового навчального року. Втім, інколи непогано працюють і цілком матеріальні речі, як-то можливість отримати у подарунок від батьків новий смартфон. Звісно, якщо будуть успіхи!

Але давайте чесно: самостійно визначити, що саме потрібно вивчити, розробити план та, зрештою, отримати нові знання (або прокачати ті, що є) складно. А у батьків не завжди є час на те, аби допомагати дитині та відстежувати її прогрес. І тут на допомогу прийдуть різноманітні навчальні онлайн-ресурси. На щастя, зараз є величезний вибір онлайн-школ чи кемпів, завдяки яким навчатися можна просто не виходячи з кімнати. А це дуже зручно! Особливо в епоху коронавірусу. А навчання в таких школах йде згідно затвердженої програми, веде його досвідчений учитель, до якого діти можуть звернутися з будь-якими запитаннями. Чим не краса?

До речі, саме так працює онлайн-школи «На Урок», завдяки навчанню в якій діти зможуть протягом літа легко підтягнути знання зі шкільних предметів, підготуватися до ЗНО чи ДПА, або навіть розвинути навички комунікацій та лідерства!

Не забуваємо балансувати

Щоб ви не обрали для дитини – онлайн-школу чи самостійну роботу, варто не забувати про баланс. Тримайте його! Як би не хотілося, аби дитина вивчила за літо все-все, необхідно розуміти, що, по-перше, канікули не просто так вигадали, а для відпочинку. А по-друге, дива все одно не станеться, стати вундеркіндом за кілька тижнів неможливо. Та чи й потрібно?

Краще визначити головні «больові точки» та працювати над ними. І при цьому не забувати про повноцінний відпочинок! У дитини має бути час і на лінощі, і на перегляд фільмів, і на читання (не за програмою, а тих творів, що подобаються!), і на зустрічі з друзями. А вихідні краще взагалі звільнити для родинного відпочинку. От побачите, ваше дитина вам подякує!

Тож чи варто навчатися влітку? Безумовно! Але keep calm та балансуємо!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас