Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Бородавки у дітей: що варто знати батькам

Бородавки у дітей: що варто знати батькам

Бородавки – це нешкідливі утворення на шкірі, викликані вірусом (папіломавірус). Вони не несуть небезпеки, а є скоріше естетичною проблемою, що впливає на нашу привабливість. Та якщо з ними нічого не робити, вони можуть поширюватися по інших частинах тіла і навіть передаватися іншим людям. Бородавки й досі викликають чимало питань у людей, а особливо – в молодих батьків. На них ми постараємося відповісти у даній статті.

Які діти сильніше схильні до бородавок?

Від бородавок частіше страждають діти, ніж дорослі, але з'являтися вони можуть в будь-якому віці. Ризик їх появи можуть збільшити такі фактори, як близький контакт з людиною, що страждає від бородавок, або ослаблений імунітет.

Якими симптомами супроводжуються бородавки у дітей?

Як правило, бородавки не болять (винятком можуть бути такі новоутворення на стопах). Крім того, вони можуть бути різними, виглядати по-різному і відчуватися:

• Звичайні бородавки, як правило, мають грубу поверхню і сірувато-жовтий або коричневий колір. Вони можуть з'являтися на пальцях, ліктях, колінах або обличчі.

• Підошовні і долонні бородавки з'являються, відповідно, на стопах і долонях. Вони можуть бути і болючими.

• Плоскі бородавки відрізняються маленьким розміром і гладкою поверхнею. Найчастіше вони з'являються на обличчях дітей.

• Ниткоподібні бородавки виростають тонкими і довгими і з'являються на повіках, губах, обличчі або шиї.

• Навколонігтьові бородавки з'являються на щільною шкірі навколо нігтів і можуть ставати причиною болючих тріщин на ній.

Як діагностуються бородавки у дітей?

Сімейний лікар або дерматолог після огляду може зробити висновок про те, що це бородавки, лише за їхнім зовнішнім виглядом. Іноді фахівець може вирішити взяти зішкріб або зробити біопсію, але це робиться досить рідко.

Самолікування, особливо стосовно малечі, може бути не лише неприємним, а й небезпечним. Щоби не погіршити ситуацію і не завдати шкоди шкірі дитини, перед будь-якими процедурами чи використанням препаратів вкрай важливо показати проблему лікареві.

З платформою Medikit у вас завжди буде така можливість: зареєструвавшись на сайті, ви зможете отримати консультацію досвідченого дерматолога, а також інших лікарів, не виходячи з дому і уникаючи черг та інших можливих незручностей.

Як лікуються бородавки у дитини?

Часто бородавки самі проходять через пару тижнів або місяців, навіть без лікування. Але якщо ви хочете впоратися з ними швидше, або в разі, коли вони не проходять, позбутися їх можна за допомогою таких дій:

- нанесення саліцилової кислоти та інших препаратів на бородавки;

- заморожування їх рідким азотом;

- вплив на бородавку електричним струмом (електрокаутерізація);

- хірургічне видалення;

- лазерне видалення бородавок.

Ще раз нагадаємо: деякі з цих процедур можуть бути болючими або дуже неприємними. Тому, коли мова йде про дітлахів, варто поговорити з лікарем про те, як видалити бородавку з найменшим дискомфортом.

Якими можуть бути побічні ефекти від бородавок?

Як ми вже говорили, бородавки нешкідливі, але найбільша складність з ними в тому, що вони можуть повертатися.

Як запобігти появі бородавок у дитини?

Бородавки можуть переходити на інші частини тіла і передаватися іншим людям через контакт «шкіра до шкіри», користування загальним рушником і іншими предметами особистої гігієни. Щоб убезпечити дитину від їх появи, привіть її не торкатися бородавкою інших частин тіла й інших людей, не ділитися ніякими речами, які контактують з наростом на шкірі, і носити тапочки або шкарпетки постійно, якщо такі утворення з'явилися на стопах.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас