Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

На прогулянку вперше в житті. Поради молодим мамам

Прогулянка з новонародженим

Наші бабусі вважали, що новонародженого малюка не можна виносити на прогулянку 40 днів після народження. І в цьому було своє раціональне зерно: за народними традиціями, до того, як дитина не була охрещена, бажано було, щоб ніхто зі сторонніх її не бачив.

Таким чином захищався енергетичний світ малюка від впливу поганих людей. А дата в 40 днів встановлювалася виходячи з розрахунку, що саме цей термін триває відновлювальний період для мами, і саме після його закінчення жінці, яка народила, дозволялося входити до церкви. 9 місяців малюк перебував у маминому животику і сама поява на світ - уже великий стрес для організму. Тому не варто піддавати його ще й додатковим тривогам у вигляді «широкого» світу; для новонародженого характерно в перший місяць після народження постійно перебувати при материнських грудях.

У той час ще ніхто і не мав уявлення про поняття «слінг», та й сам процес прийняття їжі малюком був суто інтимним процесом, тому, годуватися на вулиці було проблематично; кровоносна система дитини поступово звикає до кисню, який заміщає вуглекислий газ, тому адаптуватися до великого потоку свіжого повітря важко.

Сучасні ж педіатри одностайні: гуляти з малюком з перших днів життя (починаючи на 5-7 день) можна і потрібно:

• прогулянки на свіжому повітрі зміцнюють імунну систему і відмінно тренують всі життєво важливі органи;
• на свіжому повітрі під мірне погойдування коляски засипають навіть найнеспокійніші діти;
• рівномірне надходження кисню в організм сприяє відмінному апетиту.

Перша прогулянка новонародженого триватиме недовго – 10-15 хвилин в зимовий час і 20-30 хвилин у теплу пору. Оскільки на такий нетривалий час немає сенсу вивозити важку коляску, малюка можна взяти в слінг або просто на руки. Кожен наступний день тривалість прогулянки збільшується на 10 хвилин. До місячного віку тривалість перебування на свіжому повітрі становитиме 2 години взимку і кілька разів на день по 1,5-2 години влітку.



У жарку пору року, коли стовпчик термометра перевищує + 25 С, режим прогулянок потрібно скласти так, щоб час перебування на вулиці потрапляв на ранкові (до 11.00) та вечірні (після 16.00) годинни. Є погодні умови, при яких прогулянки новонародженого бажано відмінити:

-температура нижче -15 С (у вологих регіонах -8 С) ;

-температура вище + 32-35 С;

-сильні опади;

-поривчастий вітер при високій вологості.

Збираючись на першу прогулянку з новонародженим, слід врахувати, що малюка в колисці одягають так само, як і себе, плюс один шар. Влітку з собою беруть махровий рушник або легку байкову ковдрочку, щоб у разі похолодання укрити малюка. Взимку малюка загортають у теплий конверт або накривають теплою ковдрою. Ну і головне правило: прогулянки повинні приносити радість як мамі, так і малюкові!

За матеріалами mamochka.kz

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас