Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Від грудного вигодовування до штучного – покроковий гайд

Від грудного вигодовування до штучного – покроковий гайд

Кожна дитина на грудному вигодовуванні по-різному реагуватиме на перехід від маминого молока до суміші. Тому перехід на штучне вигодовування потрібно зробити максимально плавним, при цьому уважно відлежуючи реакцію дитини на всі зміни і реагуючи відповідно.

Існує ціла низка причин, з яких жінки вирішують або стають змушені перевести малюка на штучне вигодовування:

• Невелика кількість грудного молока;

• Бажання завершити грудне вигодовування раніше за певний термін (як правило, це 1 рік);

• Нічні годування, що призводять до недосипання та надмірної втоми;

• Самовідлучення малюка від грудей до однорічного віку;

• Медичні причини: проблеми зі здоров'ям та/або прописаний прийом ліків, не сумісних із грудним вигодовуванням;

• Медичні та косметичні процедури, не сумісні з годуванням груддю;

• Нездатність мами зціджувати достатньо молока, коли більшість часу вона проводить не поруч із дитиною;

• Нездатність малюка смоктати груди з достатньою ефективністю;

• Прорізування зубів у дитини, через що вона може кусати груди і робити процес годування дуже болючим.

Якими б не були причини тимчасового чи остаточного переходу на грудне вигодовування, робити це різко одним махом у жодному разі не варто. Щоб така серйозна зміна пройшла максимально гладко, скористайтеся наступними порадами.

Як перейти від грудного до штучного вигодовування малюка

1. Проконсультуйтеся у свого педіатра

Перш ніж вносити будь-які зміни в раціон малюка, необхідно консультуватися у педіатра. Він скаже, наскільки це доречно на даному етапі і дасть корисні рекомендації щодо вибору суміші та її введення в раціон крихітки. Також, якщо у вас виникли будь-які сумніви або питання, вам варто обов'язково поставити їх спеціалісту.

2. Почніть пропонувати малюкові грудне молоко у пляшці

Привчити до пляшечки малечу, що звикла до маминих грудей, зазвичай непросто. На це потрібен час та терпіння. Не варто відразу пропонувати пляшечку із сумішшю замість грудей з маминим молоком – почніть наливати грудне молоко у пляшечку, щоб хоча б смак для крихітки був звичним. І як тільки немовля звикне їсти з пляшечки, перевести його на суміш буде набагато простіше.

3. Переходьте з грудного молока на суміш поступово

Знайомлячи дитину із сумішшю, робіть це м'яко та поступово. Для початку замініть сумішшю одне грудне годування і подивіться, як малюк відреагує. Краще, якщо це буде денне годування, коли немовля активне і уважне. Потім поступово заміняйте більше годувань, доки повністю не перейдете на штучне вигодовування.

4. Зверніть увагу крихітки на пляшечку

Немовля, яке звикло до грудного вигодовування, може бути складно привчити до пляшечки (особливо з огляду на те, що малюки відчувають запах грудного молока від своїх мам). Щоб впоратися з такою ситуацією, спробуйте відволікти дитину казкою, пісенькою, гримасою – чим завгодно. А потім приверніть її увагу до пляшечки.

5. Пропонуйте суміш, коли малюк дійсно голодний

Коли немовлята дійсно голодні, вони можуть їсти все, що ви дасте. У такі моменти малюк менше опиратиметься годуванню сумішшю з пляшечки, а швидше за все, з'їсть що дають.

6. Не залишайте тата осторонь

Малюки на грудному вигодовуванні швидко звикають до того, що мама – їхнє єдине джерело харчування. І якщо від мами пляшечку малюк брати не захоче, нехай її запропонує тато (або інший родич, друг).

7. Спробуйте змішати грудне молоко з сумішшю

Якщо малюкові спочатку зовсім не подобається дитяча суміш, спробуйте змішати її зі зцідженим молоком. Так штучне харчування, напевно, стане більш смачним і знайомим на запах, що неодмінно допоможе дитині швидше звикнути до нового продукту.

8. Підберіть правильну соску

Непідходяща соска на пляшці може бути тією самою причиною, через яку малюк відмовляється від годування сумішшю. Сьогодні соски на дитячі пляшечки продаються в широкій різноманітності форм, розмірів та текстур. Тому вам потрібно спробувати різні варіанти, щоб знайти той, який підійде малюкові.

Висновок

Переходячи з грудного молока на штучне вигодовування, не забувайте робити нотатки. Важливо записувати зміни в «стільці» дитини, будь-які реакції шкіри, зміни настрою. Записуйте реакції малюка на кожне нововведення – ці записи допоможуть вам швидше дійти бажаного результату та отримати корисні рекомендації від лікаря-педіатра.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас