Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

МР-ангіографія: відповіді на найпопулярніші питання

МР-ангіографія: відповіді на найпопулярніші питання

Магнітно-резонансна томографія – обстеження, що дозволяє отримати надзвичайно точні двовимірні та тривимірні зображення внутрішніх тканин та органів без використання рентгену. А МР-ангіографія – це та сама томографія, тільки судин. За допомогою МРТ-технології діагност може отримати детальну картину стану кровоносних судин.

Як правило, магнітно-резонансна ангіографія судин призначається для виявлення та лікування хвороб серця, інсульту та захворювань кровоносних судин. Якщо лікар направив вас на це дослідження, вкрай бажано пройти його, адже жоден інший метод не дасть такої інформативної картинки. На сайті mri-expert.lviv.ua ви зможете дізнатися більше про процедуру МР-ангіографії та записатися на прийом до вузькоспеціалізованого центру «МРТ-Експерт».

У яких випадках корисна МРТ судин?

• МР-ангіографія дуже ефективна для діагностики проблем із судинами та пошуку кращого лікування.

• Сонні артерії в шиї часто стають локалізацією атеросклерозу, який може звузити або заблокувати судину, зменшуючи приплив крові до мозку, і навіть викликаючи інсульт. МРА дуже точно показує ці звужені ділянки (стеноз), не викликаючи у пацієнта дискомфорту.

• МРТ судин часто використовується для діагностики можливого пошкодження внутрішньочерепних судин, роблячи інвазивні обстеження необхідними лише пацієнтам із виявленими проблемами.

• Також магнітно-резонансна ангіографія використовується для виявлення захворювань аорти та судин, що забезпечують нирки, легені та кінцівки.

• Пацієнти з артеріальною аневризмою в сімейному анамнезі можуть перевірятися за допомогою МРА, щоб дізнатися, чи є у них проблема, що протікає безсимптомно. Якщо вона виявляється, то операція допоможе запобігти її розвитку до серйозної стадії або летального результату.

Як підготуватися до процедури?

Ви обов'язково повинні повідомити персонал про наявність у тілі металевих об'єктів (кардіостимулятор, внутрішньоматкова спіраль, порт судинного доступу, металева пластина, штифти, гвинти, скоби тощо). Також дуже важливо повідомити спеціалістів, якщо у вас були кульові поранення, якщо ви працювали з металами або якщо вам заміняли суглоб. Якщо пацієнт не впевнений, йому роблять рентген, щоб визначити, чи є в тканинах організму металеві об'єкти.

Враховуйте, що брекети ускладнюють налаштування МРТ-апарата, тому про них варто повідомити радіологу. А шпильки, прикраси, окуляри та слухові апарати доведеться зняти у будь-якому випадку. Проблемою можуть стати татуювання з червоним кольором – у цьому відтінку може бути залізо, але в наш час це вкрай рідко. Плюс, вам варто сказати спеціалісту про всі можливі алергії на медпрепарати.

До процедури ви можете їсти, як завжди, і приймати ліки, якщо іншого не скаже лікар.

Про що ще варто сказати лікарю:

• Про наявність проблем із здоров'ям;
• Про алергії на будь-що;
• Про вагітність або грудне вигодовування.

Після процедури…

Якщо ви не приймали жодних заспокійливих ліків, ви відразу зможете повернутися до нормального життя і повсякденних справ. Вам скажуть, коли будуть готові результати дослідження та як ви зможете їх отримати.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас