Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як суспільство впливає на поведінку та характер підлітків

Як суспільство впливає на поведінку та характер підлітків
 

Суспільство грає колосальну роль формуванні поведінки та характеру підлітків. Воно визначає те, як тінейджер бачить оточуючих, як сприймає себе та якими принципами керується. Ви, як батьки, можете на це вплинути, але надовго у дитини залишиться саме те, що сформувало суспільство.

Сучасне суспільство складається з багатьох різних компонентів, як ЗМІ, законодавство, школа і позашкільні заняття тощо. Кожен з них впливає на мислення і поведінку підлітків, формуючи їх у ті особистості, у яких діти в результаті виростають.

Вплив ЗМІ на підлітків

Сьогодні ми живемо у постійному потоці інформації. Фільми, серіали, ТБ, ігри, соціальні мережі, новини, радіо, тематичні канали на різних сервісах... Всі вони відіграють величезну роль у формуванні мислення підлітків. Якщо вони бачать жорстокість або агресію по відношенню до певної групи людей, вони можуть почати симпатизувати постраждалим або розділяти думку агресорів.

При цьому часто одразу кілька каналів ЗМІ демонструють ту саму новину чи повістку, і ця інформація у результаті закріплюється мозком дитини. Підлітки формують свою думку, виходячи з того, що вони бачать у медіа, а потім керуються цим мисленням у своїх вчинках.

Вплив злочинності у суспільстві на підлітків

Рівень злочинності і те, як влада реагує на неї, відіграє важливу роль у формуванні поведінки та мислення підлітків. Якщо діти бачать злочинність навколо себе, вони можуть сприймати це як щось нормальне, і навіть почати брати в ній участь.

І навпаки, якщо злочинні дії в суспільстві, в якому живе підліток, постійно караються, дитина знатиме, що всі дії мають свої наслідки. Роблячи вибір, вона пам'ятатиме про це і навряд чи захоче прийняти згубне рішення.

В обох сценаріях виходить так, що суспільство штовхає підлітка на той чи інший вибір, а ви, як батьки, не граєте тут ключової ролі, хоч і можете постаратися направити дитину правильною дорогою.

Вплив школи та однолітків на підлітків

Школа також грає величезну роль формуванні мислення й характеру підлітків. Тут дитина зустрічає найрізноманітніших людей, і в більшості випадків те, з ким підліток товаришує, безпосередньо впливає на те, ким він стане. Хороші, добрі, дбайливі друзі покращують поведінку дитини, тоді як погана компанія може зруйнувати її життя.

Так, навколишнє суспільство грає колосальну роль у формуванні поведінки, мислення та характеру підлітків. Та це не означає, що ви повинні просто сидіти, склавши руки. Ви, як батьки, відповідальні за те, щоб спрямовувати дитину в хороше суспільство, вирощувати у ній відповідні цінності та намагатися перешкоджати будь-якому негативному впливу оточення.

Зрештою, те, яким виросте ваш підліток, настільки ж залежить від вас, наскільки й від оточуючого суспільства.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас