Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перша медична допомога дітям за невідкладних станів

Перша медична допомога дітям за невідкладних станів

Невідкладна медична допомога дітям включає комплекс дій, яких необхідно дотримуватись у форс-мажорних випадках. Далі обговоримо принципи надання невідкладної медичної допомоги дітям.

Задуха

Перша медична допомога для дітей при задусі включає доступ до свіжого повітря, часте та дозоване споживання води, лужні інгаляції (1 ст. ложка соди на 1 л води), теплі ванни для рук або ніг. Допускається прийом дитиною антигістамінного препарату у віковому дозуванні.

Температура (Лихоманка)

Перша медична допомога дитині при “червоній” лихоманці включає фізичне охолодження, обтирання дитини теплою водою, наявність і періодична заміна вологої прохолодної тканини на лобі, пахових та пахвинних областях.

У випадку “білої” лихоманки варто приймати жарознижувальні препарати у поєднанні з судинорозширювальними (но-шпа, папаверин). При цьому проводити обтиральні процедури ні в якому разі не можна! Якщо температура не збивається, треба негайно звернутись за допомогою до лікаря.

Непритомність

У разі непритомності дитини покладіть її у горизонтальне положення з піднятими ногами під кутом 40-50°. Забезпечте вільне дихання, обприскайте обличчя холодною водою чи поплескайте по щоках вологим рушником.

За необхідності вдайтесь до вдихання дитиною збудливих засобів (нашатирного спирту чи оцту). Крайній варіант — госпіталізація.

Опіки

При опіках кислотами варто обробити ділянку 2-4% розчином харчової соди, а у разі опіку лугами — 1-3% розчинами борної, лимонної та оцтової кислот. Госпіталізуйте дитину за потребою.

При термічних опіках варто негайно припинити вплив джерела пошкодження та поступово охолодити місце опіку водою до повного зникнення болю. У випадку необхідності негайно госпіталізуйте дитину до найближчого відділення.

Судоми

Покладіть потерпілого на рівну поверхню так, щоб голова була повернута набік. Спробуйте відновити прохідність дихальних шляхів через ротову порожнину та ковтку шляхом вставлення роторозширювача чи фіксації язика.

Залежно від різновиду судом допускається застосування різноманітних лікувальних розчинів. Якщо не працює, дитину треба негайно госпіталізувати.

Кровотечі

Найпоширенішим різновидом кровотеч є виділення через ніс. Невідкладна допомога дітям при носових кровотечах включає вставлення в носові проходи ватних тампонів, змочених 3% розчином перекису водню. Також встановіть холодний компрес на перенісся. Без позитивних результатів прописана госпіталізація.

Травми

При переломах необхідно за допомогою шин або інших підручних засобів забезпечити нерухомість ураженого місця. В іншому випадку слід прибинтувати пошкоджену руку до тулуба, а ногу — до здорової кінцівки.

Якщо сталося забиття, варто накласти пов’язки, що давлять, та холодний компрес. Забиття голови передбачає накладання холодного компресу та забезпечення спокою.

Перша невідкладна допомога дітям у випадку вивиху включає фіксацію пошкодженої кінцівки, введення знеболювального препарату та направлення потерпілого до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас