Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ким може працювати матуся у декреті?

Ким може працювати матуся у декреті?

Декретна відпустка — це період, коли мама майже весь свій час присвячує дитині та домашньому побуту. Перший рік після народження дитини взагалі вважається найбільш стресовим. І зазвичай ні в кого не виникає навіть думки про те щоб, знайти собі якийсь підробіток на час декрету. Але згодом стає легше. І вже на другому-третьому році матусі всерйоз розмірковують над тим, щоб почати працювати і поповнювати сімейний бюджет.

Очевидно, що класичний 8-годинний робочий день і походи до офісу ніхто не розглядає. А от формат роботи на дому з вільним графіком — досить непоганий варіант.

Сьогодні ми розповімо, ким може працювати матуся в декреті, як освоїти нову професію в найкоротший термін і чому декретна відпустка — це насправді чудовий час для самореалізації.

Починаємо!

Варіанти заробітку взагалі без навичок

В інтернеті можна знайти доволі багато вакансій, котрі в принципі не потребують від вас якихось специфічних знань та навичок:

• Оператор call-центру (віддалено)
• Онлайн-менеджер на сайті
• Оператор набору з аудіо/відео/зображень
• Онлайн-помічник
• Обробник дошок оголошень

В цілому такі варіанти можна розглядати, але є декілька дуже важливих нюансів.

1. За роботу без певної кваліфікації платять зазвичай доволі небагато. Тому у більшості випадків розраховувати на серйозний заробіток не варто.

2. Серед таких вакансій дуже багато пропозицій від шахраїв. Наприклад, вас можуть попросити внести «страховку» перед тим, як видати матеріали для набору тексту. Мовляв це застрахує компанію, якщо ви не виконаєте завдання. Це 100% шахраї. Ви не повинні платити за те, щоб працювати, крапка!

3. В таких проектах можна навіть не розраховувати хоча б на якийсь кар’єрний ріст. І говорити про якісь подальші перспективи просто немає сенсу.

В деяких випадках можна знайти підробіток за професією. Викладачі і вчителі можуть займатися репетиторством, бухгалтер — віддалено працювати з ФОП-ами, кондитер — готувати весільні торти і так далі. Але не кожна професія передбачає можливість продовжувати працювати з дому. І доводиться шукати інші варіанти.

Яку нову професію обрати мамі в декреті

Часто матусі в декреті роблять одну і ту ж помилку — одразу шукають роботу, а не шляхи для саморозвитку. Цим вони заганяють себе у глухий кут і сильно звужують варіанти заробітку. Ми радимо іти зворотнім шляхом — починати з саморозвитку, а вже потім шукати роботу.

Але який напрямок вибрати мамі в декреті і скільки часу потрібно навчатися, щоб почати працювати?

Варіантів насправді досить багато. Але ми все ж зупинимося на найбільш універсальних діджитал-професіях, які без особливих зусиль може освоїти мама в декреті за відносно короткий термін.

Напрямок №1. Копірайтинг

Копірайтинг — це написання рекламних, комерційних, SEO-текстів та інших матеріалів на замовлення.

Якщо ви любите і вмієте писати, добре формулюєте думки в тексті і готові працювати з різними темами, то радимо спробувати власні сили саме в копірайтингу.

Переваги копірайтингу як професії для мами в декреті:

1. Невисокий поріг входу — не обов’язково бути «майстром пера», щоб почати заробляти гроші на написанні текстів.

2. Вільний робочий графік — можна працювати тоді, коли вам зручно.

3. Доступність — вам не потрібен сучасний компʼютер, щоб працювати з текстами. Дехто успішно пише тексти навіть на планшеті чи телефоні.

В Wezom Академії є курс Копірайтинг, на якому ми навчаємо студентів працювати з текстом і успішно продавати свої послуги на діджитал-ринку.

Якщо вам цікавий цей напрямок, запрошуємо пройти безкоштовний пробний урок. Всі подробиці — на сторінці: https://wezom.academy/ua/courses/kurs-copywriting/.

Напрямок №2. SMM-просування в соцмережах

SMM — це маркетинг в соціальних мережах, просування бренду чи персони в Facebook, Instagram, TikTok і так далі.

SMM-спеціаліст — вкрай популярна професія, адже будь-якому, навіть невеликому локальному бізнесу, потрібне просування в соцмережах та забезпечення комунікації з аудиторією.

Переваги SMM як професії для мами в декреті:

1. Нескладний навчальний процес — з більшістю соцмереж сучасні мами і так знайомі.

2. Актуальність професії — SMM-ники зараз потрібні дуже багатьом брендам.

3. Вільний графік — ви можете коригувати робочий процес так, як вам зручно.

SMM — цікавий та креативний напрямок роботи. Він особливо зацікавить тих мам, хто активно користується соціальними мережами і добре в них орієнтується.

Напрямок №3. SEO

SEO-просування — це комплекс робіт по внутрішній та зовнішній оптимізації сайтів для покращення їх позицій в пошуковій видачі.

SEO — більш складний напрямок, аніж копірайтинг чи SMM. І поріг входу в професію більш високий. Зате конкуренція менша, а «вхідна» заробітна плата частіше за все вища. І навіть базові курси по SMM дають достатньо навичок для роботи.

Переваги SEO як професії для мами в декреті:

1. Прибутковість — в SEO-секторі доволі висока зарплатня навіть для молодого спеціаліста.

2. Затребуваність — існує високий попит на SEO-спеціалістів на сучасному діджитал-ринку.

3. Вільний графік — ви також не привʼязані до чіткого графіку і можете працювати тоді, коли зручніше.

Звісно, SEO — це професія не для всіх. Але якщо у вас аналітичний склад розуму, ви любите розбиратися в непростих речах і вже знаєте, як працює сучасний інтернет та онлайн-пошук, спробувати все ж варто.

Як освоїти нову професію в найкоротший термін

Варіант навчання офлайн відпадає одразу. Прямо зараз ми живемо в умовах війни, і офлайн-курси не проводяться. Та навіть без цього мамі в декреті дуже складно підлаштовуватися під графік навчання.

Тому залишається два варіанти:

1. Самостійне навчання. Освоїти таким чином професію можливо, але складно. Вам потрібно постійно підтримувати мотивацію, самостійно шукати інформацію і шляхи закріплення нових знань та навичок на практиці.

2. Онлайн-курси. Більш ефективний та швидкий спосіб освоїти нову професію, навчаючись за перевіреною програмою, маючи чіткий план дій та мотивацію від викладача.

І тут у багатьох виникає логічне питання: «Скільки часу потрібно витратити на навчання, щоб почати працювати та заробляти перші гроші?». Відповідаємо: мінімум два тижні.

Ще на початку війни ми в Wezom Академії прийняли рішення дещо змінити класичний формат навчання і створили оптимізовані та скорочені Курси для Українців. Обрали три найбільш популярні та актуальні напрямки:

• Курс SMM
• Курс Копірайтинг
• Курс SEO

На відміну від класичних курсів Академії нові програми розраховані рівно на два тижні навчання. Цього достатньо, щоб отримати необхідний базис для початку роботи в новій професії.

До речі, доступ до всіх навчальних матеріалів залишається у вас на цілий рік, тому оновити знання чи закріпити їх можна буде в будь-який час.

Вартість навчання по будь-якому напрямку: 1 500 гривень

Першопочатково ми розробляли ці програми для українців, котрі були змушені виїхати за кордон чи перемістилися всередині країни через війну. Основна мета — дати співвітчизникам можливість працювати і заробляти гроші без прив’язки до одного місця.

Зараз же очевидно, що такі оптимізовані курси — прекрасний вибір для матусь в декреті, які хочуть освоїти нову професію, приносити кошти в сім’ю і, що теж важливо, вийти з декрету затребуваним спеціалістом в діджитал-сфері.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас