Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому татусям варто частіше читати своїй малечі

Чому татусям варто частіше читати своїй малечі
 

Всі ми знаємо про користь читання для дітей. Але сучасні експерти все частіше говорять про те, що читати крихітці повинна не тільки мама – татам також варто частіше це робити.

Ніколи не було секретом те, наскільки важливим є читання для розвитку малюка. А прищеплювання любові до книги та читання в ранньому віці навчить дитину грамотності на все життя. Виростаючи, чадо продовжуватиме читати, а потім читатиме і своїм дітям. Цей дар неможливо переоцінити. Але тепер ми починаємо розуміти і те, що важливо, хто саме читає малечі.

Мами читають своїм малюкам книжки по всьому світу. І ми знаємо, як це корисно для їхнього розумового, емоційного розвитку та уяви. Читання також сприяє розвитку мовлення та може зміцнити зв'язок між дитиною та дорослим. Але якщо дитині читає тато, користі може бути ще більше.

Ефективніший розвиток мовлення

Виявляється, читаючи дитині, тато може допомогти їй швидше розвивати мовлення, ніж якби читала мама. Одне дослідження з'ясувало, що у сім'ях, де малечі читає тато, діти до чотирьох років краще засвоюють мовлення.

Це говорить про те, що тата роблять свій унікальний внесок у розвиток дитини, коли йдеться про читання малюкові, і що читання – це не просто озвучування слів з книги. Отже, ідея «не важливо, хто читає дитині, аби читали» не зовсім правильна. У той час як читання крихітці з боку мами не менш важливе, це говорить про необхідність татусевої участі.

Інша взаємодія

Як показало інше дослідження, читаючи малечі, тата по-іншому взаємодіють із нею, ніж мами. Не краще і не гірше, просто інакше. Зокрема, читаючи малюку, мами більше фокусуються на вмісті книги. Папи ж під час читання схильні торкатися й інших суміжних тем, обговорюючи їх у контексті цієї історії.

Обидва ці підходи важливі для розвитку малюка, обидва вони повинні йти паралельно, саме тому настільки важливе читання дитині з боку тата. А ще татусі схильні ставити більше питань під час читання, стимулюючи дитячу уяву та допитливість.

Рівність батьків

Світ пройшов довгий шлях, щоб обох батьків ми сприймали як рівних, хоч досі це працює не до кінця. Наприклад, говорячи про читання дитині, ми одразу уявляємо маму (або жінку загалом). Це може призвести до того, що діти починають сприймати читання як «більш жіноче заняття». Якщо ж татусі будуть давати приклад, читаючи своїм малюкам і показуючи, як це цікаво, можливо, хлопчики сильніше цікавитимуться читанням.

Татусі теж отримують користь від читання дитині

Читання малечі перед сном змушує і самих татусів почуватися краще емоційно. Багато батьків говорять про те, що читання малюкові допомагає їм відчувати емоційну близькість з крихіткою. Особливо це стосується тих випадків, коли тато проводить весь день на роботі.

У цьому випадку читання дитині стає тим самим способом зупинитися і розділити хоч трохи часу з малюком, відчути близькість зі своєю родиною. Це, у свою чергу, допомагає і дитині відчувати зв'язок з батьком і будувати з ним близькі довірчі стосунки.

Також важливо зауважити, що коли йдеться про читання для малечі, не так вже й важливо, що саме ви читаєте. Це навіть не обов'язково мають бути казки зі щасливим кінцем. Таким чином, татусі можуть навчати своїх малюків тому, що читати корисно все: від газет та інструкцій до рецептів і навіть списків інгредієнтів на продуктах.

Будь-яка форма читання – це можливість для розвитку та навчання, і будь-яке читання допомагає татам ще сильніше зближуватися з їхньою малечею, будуючи близькі та довірчі відносини.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас