Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності

Календар вагітності: зміни в організмі мами та її самопочуття, розвиток ембріону, формування його органів та систем, поради вагітним. Чи знаєте ви, що вже на десятому тижні вагітності у малюка починають рости нігті на пальчиках ручок та ніжок? Разом із вами ми радітимемо кожному дню, кожному тижню вашої вагітності!

Календар вагітності: двадцять другий тиждень вагітності

Плід

Ви дуже зайняті своїм животом і тим життям, що ви відчуваєте в середині, і більше вас нічого не турбує. У вашій матці зараз проходить багато процесів. Ваша дитинка має багато розваг, реагує на все, що відбувається ззовні і багато спить. Вона набирає все більше і більше жирових відкладень і шкіра її стає все мнеш прозорою. Тепер маля важить біля 440 грамів і виросло вже до 28,5 см. Якщо ви очікуєте на двійню, то напевно, стали набагато круглішою, ніж 5 місяців тому.

Календар вагітності: двадцять перший тиждень вагітності

Дитина

Цього тижня ваша дитина досягла вже 27 см і важить біля 380 грамів. Вона ще не велика, але з кожним тижнем стабільно набирає вагу. Маля намагається стати якомога сильнішим і вбирає все найкорисніше з вашого організму. Ваш лікар може слідкувати і показувати вам, на скільки достатньо виросло ваше дитя. Ваша матка також виросла уверх до рівня пупка. Тож прийшов час для «вагітного» одягу. Це класно, показувати всьому світу, що ви вагітні. Чи не правда?

Календар вагітності: двадцятий тиждень вагітності

Плід

Зараз ваша дитина вже досягла 25 см і важить 320 гр. Тепер процес зростання вашого маляти прискорюється с кожним днем.

Календар вагітності: дев'ятнадцятий тиждень вагітності

Плід

Ваша дитина уже на п´ятому місяці свого життя. Шкіра ще вкрита зморшками, під нею ще зовсім немає жирів, але вона вже втрачає свій червонуватий відтінок. На голівці виростає все більше і більше волосся. Малюк уже чує, як б´ється серце мами. Також він чує звуки ззовні: голосний чи несподіваний звук може навіть злякати його. Деякі дослідження показали, що дитину запокоює класична музика, Моцарт та Вівальді. Також з цього тижня він впізнаватиме голос мами. Якщо ваш чоловік та діти будуть говорити з малюком близько до вашого животика, то він також запам´ятає та впізнаватиме їх голоси.

Календар вагітності: вісімнадцятий тиждень вагітності

Плід

Ваш малюк стає все сильнішим і сильнішим – цього тижня ви навіть можете відчути як він рухається – це прекрасний момент! Але знову ж, це може статися на пару тижнів пізніше, або якщо ви вагітні вже вдруге, то могли відчути це й раніше. Та все ж, ви знаєте, чого чекати. Також ви можете дати помацати своїм дітям ваш животик і розповісти їм про те, що незабаром вони матимуть братика чи сестричку. Вони можуть його гладити і з ним розмовляти. Очікування для дітей є дійсно довгим, але якщо вони чують серцебиття під час відвідування акушера чи побачать малюка на УЗД, то його поява не буде для них такою дивною.

Календар вагітності: сімнадцятий тиждень вагітності

Дитина

Малюк у вашому животику вже досяг 18 см і важить біля 150 грам. Його оченятка все ще закриті, але крізь повіки він вже розрізняє світло і темряву. І якщо ви лежите на сонці з оголеним животом, ваша дитинка плаватиме в, так би сказати, напівпрозорій ванній. Якщо ж ви лежатимете під ковдрою, то дитинці стане темно. Може саме тому вона більше рухається вночі, немов хоче сказати: «увімкніть світло».

Календар вагітності: шістнадцятий тиждень вагітності

Плід

Ваша дитинка - вже справжнє маленьке янголятко, вкрите ніжним пушком. Малюк ще дуже гнучкий і може, наприклад, легко дістатися ніжкою до ротика. Він шевелить своїми манюсінькими пальчиками і любить посмоктати їх. Він грається зі своєю пуповиною і іноді, під настрій, плаває у власному маленькому басейні. Цей теплий басейн - амніотична рідина у амніотичному пузирі у вашій матці.

Календар вагітності: п´ятнадцятий тиждень вагітності

Плід

Шкіра дитинки все ще дуже тонка, а її тіло вже повністю вкрите тоненькими волосками, які називаються лануго. Але майже всі немовлята втрачають це волосся під кінець вагітності. Воно плаватиме в навколоплідній рідині. Дитина навіть ковтатиме ці волоски.

Календар вагітності: чотирнадцятий тиждень вагітності

Плід

Плавати і борсатись в навколоплідній рідині, рухати руцями і гратися маленькими кулачками, штовхатися і потягуватися, позіхати і смоктати свого маленького пальчика – у вашої дитинки купа справ. Вона робить це завше, поки не спить, адже спить вона більшість часу. А чи знаєте ви, що ваша дитинка вже вміє рухати кожним пальчиком окремо, незалежно від інших, по перетинки між пальчиками вже зникли? Шкода, що всього цього ви не відчуєте, бо вона ще дуже маленька: десь біля 8,5 см завдовжки і важить біля 60 грамів.

Календар вагітності: тринадцятий тиждень вагітності

Плід

Дитинка вже стає такою великою і штовхає вашу матку. Вона важить трошки більше від 30 грамів і завдовжки біля 7 сантиметрів. Коли ви не вагітні ваша матка має розмір приблизно маленької груші. За 12 тижнів матка виростає до розмірів великої груші, після 16 тижнів вона стане приблизно як грейпфрут, а на 20му тижні вона матиме розмір маленької дині. Через 24 тижні вагітності ваша матка збільшиться до розмірів маленького кавуна, а за 28 тижнів буде як не повністю надута повітряна кулька. В період пологів матка з щільно зімкненою шийкою нагадує велику й міцно зав’язану повітряну кульку.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас