Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

ТОП важливих порад для молодих батьків

ТОП важливих порад для молодих батьків
 

Молодих батьків часто дивує, і навіть шокує те, як поява одного крихітного члена сім'ї (або кількох) може в одну мить змусити їх відчути себе найщасливішими та найкомпетентнішими дорослими, а наступного – зовсім маленькими та безпорадними. У батьківстві природно поєднуються дика втома, страх, сумніви у собі з одного боку, і гордість, безумовна любов, радість і надія – з іншого.

Насправді, незалежно від обставин, у яких живуть різні батьки, всі вони діляться приблизно одними й тими самими проблемами та складнощами. Тому наступні поради будуть актуальними для всіх, хто став батьками вперше.

Найактуальніші поради молодим батькам

Чекайте на стрес. Батьківство повністю змінює життя, а всі великі зміни (не важливо, як сильно ви до них готувалися) супроводжуються стресом. Незалежно від ваших приготувань та очікувань, поява малюка буде постійно вносити корективи у ваші плани та спосіб життя, тому просто будьте готові до стресу та будьте гнучкими.

Спілкуйтеся з іншими батьками. Мами та тата-одиначки, батьки прийомної дитини, багатодітні батьки та звичайні пари з дітьми – всі вони проходять через одні й ті самі базові труднощі та виклики. У всіх батьків схожі проблеми та переживання, і кожен з них може поділитися своїм досвідом, корисними порадами з практики та по-справжньому зрозуміти ваші тривоги.

Вірте у себе. Саме ВИ знаєте, що краще для вашого малюка. Тому фільтруйте поради, які будуть падати на вас з усіх боків (від родичів, друзів, навіть сторонніх людей, з батьківських блогів тощо). Довіряйте своїй інтуїції і пробуйте те, що вам здається справді гарною ідеєю, а решту – відсівайте.

Прощайте себе. Ви робитимете помилки – всі ми їх робимо. Ніхто не має всіх відповідей, і навіть експерти не погоджуються один з одним у багатьох питаннях щодо немовлят. Новонароджені та діти до року ніби щодня змінюються: те, що підходило вчора, вже не працює сьогодні. Тому просто навчайтеся і вибудовуйте стосунки з малюком, разом із партнером обговорюйте, як діяти, і приймайте рішення, які здаються вам інтуїтивно правильними.

Перегляньте свої очікування від себе. Пам'ятайте про те, що у вас – малюк, якому ви потрібні 24 години на добу. Тому почніть прощати себе за незавершене прибирання або вечерю. Зараз вам важливо знаходити час на себе та свою сім'ю, а решту можна відкласти чи делегувати.

Запитуйте. Неважливо, скільки ми знаємо про дітей і себе до появи першого малюка – нам усім доводиться вчитися бути батьками. Будьте відкриті до несподіванок: швидше за все, ви зміните багато своїх упереджених уявлень про батьківство, які могли бути у вас до вагітності.

Пам'ятайте, ким ви були до батьківства. Деякі батьки вважають, що не можна сумувати за «безтурботним» минулим, коли діток у них ще не було. Насправді ж, це нормально – ностальгувати за минулими часами, навіть якщо ваше теперішнєж сповнене щастям. Просто терпляче адаптуйтеся до нового життя та постарайтеся не втрачати зв'язку зі старими друзями. Згодом вам вдасться повернутися до улюблених хобі та активностей, а зараз радійте своєму новому прекрасному етапу в житті.

Звертайте увагу та усвідомлюйте свої почуття та емоції – весь спектр, пов'язаний з батьківством. Молоді мами й тата відчувають широкий спектр емоцій, включаючи і тривожність, і смуток, і страх. Насправді це не соромно і не є ознакою слабкості, а лише – вашої здатності бути хорошими батьками.

Якщо у вас є партнер, пам'ятайте, що його життя також кардинально змінилося. Навіть якщо вам здається, що більшість часу ви проводите з дитиною, постарайтеся знаходити час і на чоловіка/дружину. Говоріть про свої надії та страхи, про важливі зміни та переживання.

Різна любов та різне спілкування корисні для малюка. Турбота про немовля не зводиться тільки до його годування. Намагайтеся обидва проводити з ним якісний час: тримати на руках, обіймати та притискати, спілкуватися та по-різному взаємодіяти.

Встигніть насолодитися часом з крихіткою!

Хоча безсонні ночі з малюком, що страждає від колік, здаються нескінченними, це скоро закінчиться. Діти ростуть дуже швидко. Ви не встигнете озирнутися, як немовля освоюватиме нові й нові навички, дорослішаючи ніби з кожним днем, і зовсім скоро стане «дорослою» дитиною. Тому розслабтеся, видихніть і постарайтеся встигнути насолодитися цим етапом батьківства.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас