Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Загальні рекомендації щодо зберігання грудного молока

Зберігання грудного молока

Зберігання зцідженого молока: корисні поради

Зручність - одна з багатьох переваг грудного вигодовування: у більшості випадків, молоко прямо надходить від «виробника» до «споживача», і немає необхідності хвилюватися прo збір, зберігання, приготування і свіжість «продукту».

Тим не менш, з тієї чи іншої причини багато мам зціджують і зберігають молоко для своїх малюків: одні - зрідка, інші - з дня на день. У цій статті зібрана корисна інформація про те, як виглядає зціджене молоко і як його зберігати. Всі нижчеперелічені рекомендації відносяться до зберігання молока для здорових доношених дітей. Якщо Ваш малюк знаходиться у лікарні, або якщо Вас цікавить, як правильно зберігати донорське молоко, перелік рекомендацій може бути іншим.

Як виглядає зціджене молоко

Ті, хто ніколи раніше не зціджувалися, бувають здивовані, побачивши, що зціджене грудне молоко на вигляд дуже відрізняється від звичного молока з пакета. На відміну від гомогенізованого покупного коров´ячого молока, грудне молоко розділяється на шари, якщо дати йому постояти. Більш жирна частина спливає і утворює верхній шар. Це не означає, що молоко зіпсувалося: якщо злегка струснути пляшку, воно знову стане однорідним.

Молоко, зціджене в різний час, теж може виглядати по різному, оскільки безліч факторів впливає на його вміст і навіть на колір. Жирність молока може змінюватися як зо дня у день, так і протягом одного сеансу зціджування. Молоко, зціджене на початку годування, може виглядати «знежиреним» в порівнянні з молоком, зцідженим під кінець годування, коли завдяки молоковиштовхуючому рефлексу, до соска починає надходити більш жирне молоко.

Колір людського молока також буває різним. Молозиво найчастіше жовте або жовтувато-оранжеве. Процес переходу молозива в «зріле» молоко може тривати близько двох тижнів. Протягом цього періоду, колір поступово міняється і стає блакитно-білим. Навіть колір «зрілого» молока може змінюватися в залежності від того, що мама їсть, і чи приймає вона будь-які ліки. Якщо в материнському раціоні є газовані або фруктові напої, десертні желе, то харчові добавки-барвники можуть змінити колір молока на рожевий чи рожево-оранжевий.

Зеленувате молоко може означати, що мама пила напої з зеленими барвниками, їла морську капусту або зелені овочі у великих кількостях. Одна жінка, яка приймала якісь ліки за рецептом, розповідала, що її молоко було чорним. Заморожене молоко може бути жовтуватого кольору.

Рожевувате молоко може також означати, що в нього просочилася кров. Тріщини на сосках часто є причиною рожевого відтінку молока, але кров у молоці може з´явитися, навіть якщо тріщин немає. Якщо Вам здається, що кров у молоці - від тріщин на сосках, Ви можете звернутися до лікаря, який порадить Вам, як їх залікувати. Кров у молоці не завдасть шкоди дитині, і Ви можете продовжувати годувати. Якщо через два тижні після пологів в молоці, ще є кров, мамі слід також звернутися до лікаря.

Запах зцідженого молока

Зазвичай, свіже грудноe молоко має ніжний, злегка солодкуватий запах. Зрідка, розморожене молоко може віддавати милом, і дитина не хоче його пити. У книзі «Годування грудьми: Довідник для медичних працівників», Доктор Рут Лоренс стверджує, що якщо молоко зберігається у морозильних камерах холодильників, що не вимагають розморожування («саморозморожувальних» морозилках), жировий склад молока може змінюватися через цикли заморожування і відтавання, які постійно чергуються в таких морозилках.

Деякі мами розповідають, що їхнє молоко починає пахнути милом, як тільки його охолодити, незалежно від того, заморожувалося воно чи ні. Доктор Лоренс пише: "Коли мами нагрівали своє молоко до дуже гарячого (але не киплячого) стану, а потім швидко охолоджували і заморожували його, мильний запах був не так відчутний, і діти погоджувалися пити нагріте молоко, оброблене таким чином. Вищеописаний процес вбивав ліпазу (фермент, що розщеплює жир), і зупиняв процес розщеплення жирів ".

Тим не менш, нагрівання молока до таких високих температур може негативно вплинути на рівень корисних речовин, одна з яких - аскорбінова кислота (вітамін С).

Якщо, судячи по запаху, молоко скисло, нагрівання вже ніяк не вплине на смак або запах. Якщо за запахом Вам здається, що молоко зіпсувалося - швидше за все, так воно і є, і таке молоко потрібно вилити.



Як вибрати зручну тару для зберігання молока

Молоко треба зціджувати в чисту посудину. Ємність для тривалого зберігання молока повинна щільно закриватися. Місткість може бути як скляною, так і пластиковою - існують розбіжності щодо того, з якого саме матеріалу повинен бути виготовлений посуд для зберігання молока, щоб корисні речовини і імунні фактори, що містяться в ньому, зберігалися найкращим чином.

За результатами останніх досліджень, молоко можна зберігати як в пластиковому, так і в скляному посуді без шкоди для його якісного складу. Книга «Питання і відповіді по грудному вигодовуванню» (Breastfeeding Answer Book) рекомендує наступний порядок вибору посуду для зберігання грудного молока. На першому місці судини зі скла, на другому - судини з прозорого твердого пластика (полікарбонату), і на третьому - непрозорі пластмасові (поліпропіленові) судини. Якщо дитина лише зрідка п´є зціджене молоко, матеріал, з якого зроблений контейнер для зберігання молока не має такого великого значення, оскільки в цьому випадку, навіть якщо тип ємності і чинить негативний вплив на склад молока, в загальній кількості він мізерно малий.

Легкість у використанні - один з важливих чинників при виборі контейнера для зберігання зцідженого молока. Пластикові пакети, наприклад, займають мало місця і безпосередньо приєднуються до деяких молоковідсосів. Пакети, призначені безпосередньо для зберігання молока, зроблені з щільного матеріалу. Вони легко запечатуються і продаються вже стерилізованими. На таких пакетах зазвичай є спеціальне місце, куди можна вписати дату зціджування та ім´я дитини.

Одноразові поліетиленові вкладиші в пляшки використовувати не рекомендується - вони не пристосовані для зберігання молока. Шви на таких пакетах можуть лопнути при заморожуванні, і вміст пакету може витекти при розморожуванні. Якщо ви змушені користуватися такими пакетами, наливайте молоко у два пакети, вставивши один в іншій, щоб утворився подвійний шар поліетилену для міцності. Тривале зберігання молока в одноразових поліетиленових пакетах не рекомендується.

Охолоджене молоко можна з´єднати з іншою порцією холодного чи замороженого молока за умови, що обсяг молока, що додається, досить малий і не розморозить раніше заморожену порцію. Краще заморожувати невеликі обсяги (від 60 до 120 мл), щоб не довелося виливати невикористане розморожене молоко - шкода переводити такий цінний продукт.

Якщо ваше молоко буде зберігатися в холодильнику або морозилці разом з молоком для інших дітей, необхідно надписати контейнер: вкажіть дату зціджування і ім´я малюка.

Якщо під рукою немає холодильника

Якщо годуюча мама вийшла на роботу і хоче продовжувати годувати, навіть за відсутності на роботі холодильника є способи зберегти зціджене протягом дня молоко. Дослідження показали, що людське молоко володіє дивовижною здатністю перешкоджати росту бактерій, і може не псуватися при кімнатній температурі до 10 годин з моменту зціджування.

Одне відоме дослідження на цю тему було опубліковано в 1987 році в журналі International Journal of Childbirth Education. Зріле молоко було сціджене в чисті, але не стерильні судини. Молоко було розділене на дві порції: Одна порція була залишена при кімнатній температурі (19-22 С), а інша поміщена в холодильник на 10 годин. Через 10 годин було проведено бактеріальний аналіз і тієї, і іншої порції. Ніякої статистично значущої різниці в рівнях бактерій в молоці з різних порцій, що зберігалися при різних температурах, помічено не було.

Якщо поруч немає електричного холодильника, можна вийти з положення, використовуючи невеликі сумки-холодильники з морозильними елементами (існують навіть холодильні камери, призначені спеціально для зберігання зцідженого молока) або звичайні термоси. Термос можна наповнити льодом перед виходом з дому, щоб охолодити внутрішню камеру, а потім висипати лід відразу перед тим, як переливати в термос зціджене молоко. (Примітка перекладача. Якщо Ви не користуєтеся водою з-під крана як питною, подумайте про використання кип´яченої води для приготування льоду в цілях безпеки).

Як довго можна зберігати зціджене молоко? Таблиця "Рекомендації зі зберігання грудного молока", яка наводиться в кінці статті, складена на основі останніх досліджень на цю тему. Молоко, яке ви збираєтеся дати малюкові протягом 8 днів після зціджування, краще зберігати в холодильнику, а не в морозилці. По-перше, його не доведеться розморожувати, а по-друге, імунні фактори, які містяться в молоці, краще зберігаються в охолодженому, а не в замороженому вигляді. Якщо молоко доведеться зберігати довше 8 днів, його краще заморозити.

Не забувайте, що склад материнського молока ідеально відповідає потребам дитини та її стадії розвитку на той момент, коли молоко було сціджено, і прагніть використовувати найбільш "свіжу" порцію.

Зберігання молока поза домом

Мати-годувальниця повинна мати право зберігати молоко поза домом, наприклад, на роботі, або в холодильнику у дитини в яслах. Немає необхідності дотримуватися будь-яких спеціальних запобіжних заходів, які зазвичай пов´язані зі зберіганням фізіологічних рідин у місцях загального доступу.

За матеріалами liveinternet.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас