Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Техніка зціджування грудного молока

Дитяча пляшечка з молоком

Як краще зціджувати молоко: вручну чи за допомогою спеціального приладу? Як зберігати молоко, як його переносити? У статті ви знайдете відповіді на ці запитання, а також ще дещо, чтого ви не знали...

До зціджування молока вручну (найефективніший і природніший спосіб) або до молокоотсосів вдаються в тих випадках, коли дитина не може або не хоче смоктати груди. Недоношена дитина може бути дуже слабкою, щоб смоктати. Її можна годувати грудним молоком з чайної ложечки або за допомогою піпетки. Якщо мати захворіла, то грудне молоко зціджують і дають дитині з ложки до тих пір, поки вона не буде в змозі годуватися грудьми сама. Якщо ви хочете збільшити кількість грудного молока або підтримувати нормальне функціонування молочних залоз, то необхідно регулярно спорожняти груди. При віднятті дитини від грудей також необхідно частково зціджувати молоко, щоб груди не набубнявіли.
При підозрі на нестачу молока або в період становлення грудного вигодовування необхідно зціджувати кожні 3-4 години.

Про те, як зціджувати молоко вручну, краще запитати ще в пологовому будинку. Вас цьому може також навчити медична сестра, що приходить додому. Можна навчитися зціджуванню й самій, але це займе більше часу. У будь-якому випадку не засмучуйтеся, якщо спочатку у вас нічого не вийде. Буде потрібно декілька практичних уроків, перш ніж ви навчитеся робити це добре.

Підготовка посуду.
Якщо ви зціджуєте молоко, щоб потім дати його дитині, спочатку ретельно вимийте чашку і витріть її чистим рушником. Спорожнивши груди, перелийте молоко з чашки в пляшку і надіньте соску. І пляшку, і соску необхідно ретельно мити після кожного годування. Якщо ви вимушені зберігати це молоко протягом декількох годин, то і чашку, і пляшку, і соску необхідно заздалегідь стерилізувати ( кип´яченням протягом 5 хвилин).

Підготовчий етап.
Перш за все, вимийте руки з милом. Постарайтеся максимально розслабитися.
1. Почніть з масажування грудей. Починаючи зверху (з периферії), злегка придавлюючи пальцями до грудної клітини, робіть кругові рухи на обмеженій площі (3-4 см) протягом 1-2 хв. Поступово переміщаєтеся до наступного сегменту (нижче) і так продовжуйте по спіралі навколо грудей.
2.Перейдіть на легке погладжування залози вкругову від верхньої частини грудей до соска.
3. Нахилившися вперед, 2-3 рази спробуйте потрясти грудними залозами, як би намагаючись «змусити» молоко спуститися вниз по молочних ходах під впливом сили тяжіння.
4. Накладіть на груди теплий компрес на 1 хвилину.

Перший спосіб зціджування молока.
Покладете великий і вказівний пальці на зовнішню межу навколососкового кружка і сильно і ритмічно стискайте пальці. Головне — натискати досить глибоко. Сосок не треба чіпати пальцями взагалі. Натискаючи, одночасно трохи витягайте молочну залозу вперед, імітуючи її рух під час смоктання дитиною. Поступово пересувайте пальці по напряму годинникової стрілки, щоб повністю спорожнити груди. Час від часу повторюйте м´яке погладжування грудей у напрямку до соска. Процедуру зціджування необхідно повторювати до тих пір, поки грудні залози не стануть рівномірно м´якими.

Другий спосіб зціджування молока.
Усю вищеперелічену послідовність дій доповнюють короткочасними ковзаючими рухами рук по грудях. Пробігайте пальцями по грудях зверху легкими лоскочучими рухами в напрямі від грудної клітини до соска по всьому колу грудей. Це сприяє розслабленню і стимулює прибуття молока.

Можливі помилки при зціджуванні:
Не здавлюйте сильно груди - можуть з´явитися синяки. Не витягайте сильно сосок і груди вперед — можна пошкодити залізисті тканини.
Не робіть сильних ковзаючих рухів — груди можуть почати боліти, можливі пошкодження шкіри.

Для того, щоб спорожнити груди повністю, буде потрібно 10-15 хвилин, а без достатнього досвіду навіть більше. Якщо ви спорожняєте груди після годування дитини, то досить декілька хвилин. Коли груди повні молока, воно йде струменем, а коли груди майже порожні — воно капає. Потім молоко взагалі перестає йти. Звичайно, якщо почекати 10 хвилин, молоко накопичиться знову, але зціджувати його вже не треба.

Молокоотсоси зручні й часто необхідні для зціджування молока з метою зменшення нагрубання грудей або для того, щоб зробити запас молока на той час, коли мама не може годувати грудьми.
Коли ви почнете користуватися молокоотсосом, не турбуйтеся при перших невдачах. Перші спроби можуть приносити зовсім невеликі порції молока — 10-30 мл. (як і при ручному зціджуванні), що часто приводить молодих мам до помилкових висновків про нестачу в них грудного молока. У різний час і в різні дні ви отримуватимете різну кількість молока. Крім того, кількість зцідженого молока прямо залежить від вашого досвіду зціджування самостійно або за допомогою молокоотсоса.

Зберігання зцідженого молока
Чисте свіжозціджене молоко повинне зберігатися в стерильній закупореній склянці або зі спеціального пластика пляшці, обов´язково в темному місці. Не заповнюйте молоком пляшки доверху, залишайте місце для розширення молока при замерзанні. Заморожувати молоко потрібно в невеликих кількостях.
Терміни зберігання залежать від температури зберігання:
• без холодильника при +18-20 СO — не більше 4-8 ч. Проте, молоко завжди рекомендується відразу після зціджування ставити в холодильник.
• у основній камері холодильника при +4-5 СO — до 72 ч.
Відтавання молока проводять при кімнатній температурі. Нагрівати холодне молоко для годування краще повільно в теплій воді і лише до кімнатної температури Багато педіатрів не радять використовувати для цього мікрохвильові печі). У міру нагрівання молока повертайте пляшку нерізкими круговими рухами, щоб перемішувати вміст. Пляшки зі зцідженим молоком перевозять в спеціальних термосах із вкладеними усередину додатково шматочками льоду.

(дитячий лікар Яловчук А.В.)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як підготувати дитину до УЗД?

Всім нам з різних причин колись призначали ультразвукове обстеження. Це нешкідлива, безболісна, неінвазивна процедура, тому вона також нерідко призначається дітлахам. Щоб результати УЗД були максимально інформативними і достовірними, до процедури слід правильно підготуватися.

Дитяча стоматологія: найбільш часті питання сучасних батьків

Бачити посмішку дитини – одне з найбільших радощів батьківства. І щоб ця посмішка радувала завжди, про дитячі зубки треба дбати з самого раннього віку. Проте, коли мова заходить не просто про гігієну ротової порожнини дитини, а про дитячу стоматологію, у батьків з'являється купа питань.

Введення прикорму в раціон малюка: поради і рецепти для різних вікових груп

Вводячи перший прикорм і далі нові продукти в раціон малюка, багато батьків турбуються про те, як зробити раціон крихітки повноцінним і збалансованим за допомогою тих продуктів, до яких дитина вже готова. Наші поради для кожної з вікових груп допоможуть розробити такий план харчування для малюка, з яким він буде отримувати всі необхідні йому поживні речовини.

Як харчуватися, годуючи грудьми – все, що ви хотіли б знати про дієту при грудному вигодовуванні (частина 3)

Вітаміни та біодобавки

Ви повинні скептично ставитися до БАДів, особливо в період грудного вигодовування. Багато з них містять трави, стимулятори і активні речовини, які можуть потрапити в ваше молоко. Тим не менш, деякі вітаміни і біодобавки можуть бути корисними для годуючої мами.

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus