Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ігри з немовлям 3-4 місяців

Ігри з немовлям 3-4 місяців

У три-чотири місяці починається самостійне обстеження світу. Кроха вчиться управляти своїми ручками, знаходити і тягнутися до предметів. Час, коли ваш малюк не спить, постійно збільшується і доходить до 4-5 годин на добу. Уважні батьки напевно помітили, коли дитина більш активна і налаштована грати - вранці або вдень. Це і є найкращий час для вашого спілкування.

Граємо з захопленням

Побачивши у вас в руках яскраве брязкальце, малюк зустрічає його усмішкою, радісними звуками і починає протягувати до неї ручки. Чим привабливіша пропонована йому іграшка, тим довше дитина готова грати з нею. Підвішені предмети вона тепер схоплює ручкою, утримує і розглядає не менше 10 секунд. Якщо ви спеціально привернете увагу малюка (наприклад, доторкнетеся іграшкою до його ручок), він буде радий продемонструвати "подвійне захоплення", тобто спробує схопити іграшку обома руками. Для цих цілей підійде дерев´яна ложка або будь-яка іграшка з довгою округлою ручкою.

Якщо говорити про якийсь загальний принцип, яким ви могли б керуватися, граючи з малюком, він полягає в наступному: не поспішайте, дайте дитині можливість самостійно перейти до наступного етапу розвитку. Нехай вона грає рівно стільки, скільки захоче, і так, як хоче вона сама. У той же час завжди майте напоготові якусь гру, до якої крихітка зможе перейти в сприятливий для неї момент. Наприклад, приготуйте різноколірні кільця від дерев´яної пірамідки - три великих (діаметром 4,5-5 см) і три маленьких (діаметром 3 см), висота кожного кільця не більше 0,5-1 см.

Вибравши зручний момент, коли малюк буде в гарному настрої, покладіть його на животик, а прямо перед ним - велике кільце. Як тільки крихітка сфокусує на іграшці свою увагу, постежте, що ж вона стане робити. Швидше за все схопить її і потягне в рот. Ваше завдання перешкодити дитині зробити це, м´яким рухом звільнити кільце, а потім знову покласти його на колишнє місце. Зверніть увагу, як малюк бере предмет, розкриває при цьому долоню, захоплює його пальчиками, повертає, розглядає колечко в різних ракурсах.

Слідом за великим колечком настане черга маленького. Знову простежте за діями дитини: чи розглядає вона кільце або відразу тягне його в рот. Потім покладіть поряд великі і маленькі кільця, щоб у малюка була можливість брати їх на свій розсуд і в якому хоче порядку. Чергування великих і маленьких предметів тренує руку і пальці, вчить робити захоплення і маніпулювати предметами. Величина отвору в кільці теж має значення. Потрапляючи туди одним пальчиком, малюк мусить іншим притримати кільце. Всі ці дії розвивають дрібну моторику. Щоб інтерес до гри не згасав, використовуйте різноколірні кільця.

Заняття вважається успішним, якщо дитина охоче бере великі і маленькі кільця, розглядає і маніпулює ними. Згодом кільця можна замінити іншими предметами, не обов´язково круглої форми. Звичайно, квадратний, трикутний або прямокутний брусочок важче схопити, а тим більше утримати в руці. Спочатку дитина робитиме це абияк, але поступово вона навчиться наперед пристосовувати руку для зручнішого захоплення. Новий для малюка предмет завжди розташовуйте в центрі (так легше фокусувати увагу), а вже знайомий - справа і зліва у ряді інших іграшок і не ближче ніж на відстані 5 см один від одного.

Давай поговоримо

Хоча дитина може вимовити своє перше слово тільки на другому році життя, підтримувати розмову вона вчиться з перших тижнів. А у віці чотирьох місяців малюк вже пробує вести діалог. Він може прислухатися до мови дорослого більше 30 секунд, з цікавістю повертає голову в бік мовця, навіть якщо той перебуває поза його увагою. У відповідь на звернену до нього мову малюк видає відповідні звуки, причому його "репертуар" досить різноманітний. Ви можете розрізнити звуки, які нагадують "а", "е", "ю", "я", "м", "п", "б", "т", "д". Залишений сам по собі, малюк систематично повторює окремі звуки і поєднання. Таку гру зі звуками психологи називають гулінням.



Соціальні навички

Відомо, що спілкування - це не просто обмін словами. Коли ми розмовляємо, то услухуємося і вдивляємося в нашого співрозмовника, щоб краще зрозуміти його, зустрічаємося з ним очима і робимо паузу, щоб дати йому можливість висловитися. Все це важливо враховувати і у взаєминах з дитиною. У цьому віці малюк охоче спілкується з тими, кого звик постійно бачити. Варто мамі заговорити з ним, як він відразу посміхнеться у відповідь, почне гуліти, рухати ручками та ніжками.

Малюк сміється в голос, коли його лоскочуть або підкидають, коли дорослий, прикидаючись, чхає або кашляє. Час перевдягання, годівлі, купання та інших повсякденних занять мамі необхідно проводити в активному спілкуванні з дитиною: відповідати на її посмішки, ласкаво дивитися в очі, розповідати малюкові про все, що відбувається. Швидше за все батьки не замислюються, що все це називається соціальними іграми. Крім того, граючи і спілкуючись з малюком, слід пам´ятати, що потрібно дати можливість висловитися кожному по черзі. Однак не треба квапити дитину з її реакцією. Будьте готові й до того, що вона втомлюватиметься від спілкування. Якщо малюк дивиться в сторону, то, можливо, саме зараз він не хоче грати.

Життя в русі

Намагайтеся частіше вкладати малюка на живіт, використовуючи будь-яку тверду поверхню - у ліжечку, на дивані, на килимі на підлозі, на пеленальному столику. Кроха чотирьох місяців від народження піднімає верхню частину тулуба, випрямляє руки і таким чином спирається не на лікті, а на долоні. Слідкуйте, щоб дитяча кисть була добре розкрита, а пальчики розправлені. У такому положенні малюк може протриматися протягом 30 секунд. Щоб зняти напругу і допомогти дитині розслабити ручки, поплескайте її по долоньках.

Ваша дитина вже напевно навчилася перевертатися зі спини на животик і робить це майже самостійно, тому тепер не варто залишати її без нагляду ні на одну хвилину.

Розстеліть ковдру і покладіть дитину на живіт на самий його край. Потім візьміть ковдру за кінці і обережно підніміть її, щоб допомогти малюкові перевернутися з животика на спинку. Коли ж ваші загальні старання увінчаються успіхом, не забудьте винагородити зусилля малюка ніжним поцілунком і міцними обіймами.

До 3-4 місяців у немовлят зникає фізіологічний гіпертонус (напруженість) м´язів - згиначів рук, а потім і ніг. Поступово рухи кінцівок стають більш вільними і точними. Малюк може ніжками утримувати невелику вагу, наприклад надувний м´ячик діаметром 5-6 см. Щоб переконатися в цьому, покладіть м´ячик в дитяче ліжечко, нехай футболить його на здоров´я, тренуючи свої м´язи.

Ваш рекордсмен вже здатний утримати рівновагу в положенні сидячи, правда всього 5-10 секунд, і то за умови, що хто-небудь з дорослих підтримає його за руки. Проте не варто захоплюватися такими експериментами і квапити події. Врахуйте, що дитячий хребет поки ще дуже рухливий і захоплення подібними дослідами зараз може в подальшому призвести до його викривлення.

Виховуємо космонавта Повзання поряд з плаванням все ще залишається основним способом пересування вашого три-, чотиримісячного малюка, і це корисно для його здоров´я та розвитку. Але при цьому важливо тренувати і вестибулярний апарат дитини. Спробуйте засвоїти разом ось такий комплекс вправ.

- Утримуючи руками малюка висячи, сміливо повертайте його в повітрі.

- Сядьте на підлогу разом з малюком лицем до лиця. Міцно обхопіть його під пахвами і запитайте: "Хочеш політати?" Зі словами: "Раз, два, три, полетіли!" починайте повільно піднімати дитину, відхиляючи свій корпус назад.

- Зручно влаштувавшись на спині і високо тримаючи дитину на витягнутих руках, примовляйте: "Лети, малюк, лети!" Ця гра принесе користь і вам, тому що добре зміцнює м´язи спини.

- Підніміть дитину над головою і повільно опустіть, а коли ваші обличчя наблизяться один до одного, посміхніться і скажіть: "Я тебе люблю".

- Знову підніміть дитину, примовляючи при цьому: "Ми піднімаємося високо-високо". А опускаючи її, скажіть таємничо: "А тепер опускаємося низько-низько". Думаю, що після такого тренування і вам, і маляті буде приємно погойдатися в кріслі-качалці.

За матеріалами rodi.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас