Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чого хоче малюк: вчимося розпізнавати сигнали немовляти

Чого хоче малюк: вчимося розпізнавати сигнали немовляти
 

Новоспеченим батькам завжди спочатку складно зрозуміти, чого від них хоче їхній малюк. Як правило, вони просто починають пробувати все по черзі: змінити підгузник, погодувати дитину, допомогти їй відригнути, укласти в ліжечко. Але якщо ви будете знати про прості сигнали немовлят та їхнє значення, вам буде набагато простіше заспокоїти дитину, та й вередуватиме вона набагато рідше. Далі ми поговоримо про те, як поводяться малюки, які сигнали подають нам, дорослим, коли вони голодні, втомилися або хочуть пограти.

Якщо дитина голодна

Якщо ваш малюк голодний і плаче, значить давно вже пройшла та стадія, коли він хотів їсти і намагався вам про це сказати. Набагато простіше нагодувати злегка зголоднілу дитину, яка ще спокійна, ніж ту, яка вже вередує з цього приводу. Від новонародженого очікуйте сигналів про те, що він зголоднів, кожні 1-2 години, від трохи старшої дитини – кожні 3-4 години. Ось якими зазвичай бувають ці сигнали:

- Позіхає, відкриває ротик;

- Чмокає губами або видає звуки, як при ссанні грудей;

- Засовує кулак в рот;

- Швидко рухає очима уві сні;

- Розмахує руками.

Більшість немовлят використовують одні й ті ж самі сигнали, так що як тільки ви будете знати, на що потрібно звернути увагу, ви відразу зрозумієте, що малюк говорить вам про те, що зголоднів.

Якщо дитина втомилася і хоче спати

Спочатку дуже просто визначити, коли дитина втомилася і хоче спати, тому що, як правило, немовлята їдять і потім засинають. Однак у міру дорослішання дітки можуть довше не спати, через що визначити, чи хочуть вони спати, стає складніше. Деякі немовлята слідують графіку і сплять практично в один і той самий час щодня. Інші – ні, і тут вже мама і тато повинні зрозуміти, коли дитина втомиться. Це ви можете зробити за такими ознаками:

- Тре очі або позіхає;

- Вередує або ниє, і чим далі – тим голосніше;

- Хмуриться;

- Смокче пальці;

- Стає дратівливим;

- Ігнорує ваші спроби його відволікти.

Дуже важливо, щоб, коли ваш малюк почне подавати ознаки того, що він втомився і хоче спати, ви відреагували на це швидко, так як перевтомлену дитину буде набагато складніше укласти спати.

Якщо дитина хоче грати

Вірите ви чи ні, але будуть і моменти, коли малюкові не потрібно буде нічого окрім вашої уваги. Приділяючи увагу дитині з самого раннього віку, ви допоможете їй швидше навчитися себе правильно вести себе в більш дорослому віці – одним словом, полегшите собі процес виховання. Ось, які сигнали можуть говорити про те, що дитина хоче грати:

- Застигає, коли на неї дивляться;

- Уважно дивиться на ваше обличчя, заглядає в очі;

- Тягнеться до вас;

- Широко відкриває очі і уважно стежить за вашими рухами;

- Посміхається;

- Гулить і лепече.

Приділяйте дитині увагу, опустившись до її рівня і граючи з іграшками або читаючи книгу. Якщо ви зараз чимось зайняті (наприклад, приготуванням вечері), приділіть малюкові увагу, розповідаючи йому, що ви робите чи відповідаючи реакцією на те, як він грає або що робить.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас