Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Батькам допитливих дітей (випуск 2)

Дитина і яблуко

Відповіді на дитячі запитання, які вам тепер не треба шукати в в інтернеті чи по енциклопеціях. А для того, щоб дитині було зрозуміло, про що саме вм кажете й вона могла добре усе запам´ятати, пояснюючи, малюйте хоча б невеличкі схеми.

Наприклад, для "Чому вода в морі солона" ви можете схематично намалювати колообіг води в природі, пройти його декілька разів із дитиною, кожного разу домальовуючи сіль на дні моря і показати таким чином, як сіль накопичується.

Чому кропива «обпікає» руки?

Стебло і листя кропиви вкриті тонкими ворсинками. Деякі з них твердіші і мають корінець у вигляді мішечка з рідиною, яка містить кислоту і дратує нашу шкіру, коли витікає. Кінчики таких ворсинок дуже гострі − вони можуть проникати під шкіру людей або тварин і відламуватися. Кислота проникає під шкіру і викликає свербіння і біль. Якщо ви дуже міцно відламаєте кропиву, ці ворсинки зламаються у основи і їх кінці не зможуть проникнути під шкіру, тобто роздратування не буде.

Ким був Ганс Християн Андерсен?

Г.Х. Андерсен народився в 1805 році в Данії. Батько його був шевцем, а мати -прачкою. Єдиною розвагою батька було читання синові вголос казок з «Тисячі і однієї ночі», Біблії, захоплено розповідав він про тролів і русалок. Гансу Хрістияну було 11 років, коли батько помер, залишивши йому в спадок лише ляльок-маріонеток. Мати знову вийшла заміж, і Ганс у 15 років відправився на пошуки щастя до Копенгагена. Він пробував співати і танцювати в Опері, написав трагедію, правда невизнану. Але директор Королівського театру узяв Андерсена під своє заступництво, виклопотав йому стипендію, і Ганс поступив у коледж. Отримавши в 23 роки звання бакалавра, він записався в університет. Андерсен писав поеми, оперети, цікаві замітки. У 1834 році він видав «Пригоди для дітей», що принесли йому європейську популярність. Напевно, ви читали «Принцесу на горошині», «Стійкого олов´яного солдатика»? Бідне дитинство Андерсена відображене в «Дівчинці з сірниками». Але не слід думати, що автор «Сніжної королеви» і «Русалоньки» писав лише сумні казки. Хіба не сміялися ви над «новим платтям короля», зшитим невидимими нитками з невидимої тканини? А коли читали про «солов´я китайського імператора»? Сам казкар говорив: «Я отримав дорогоцінний спадок від свого батька - гарний настрій».

Де знаходиться Місяць удень?

Дуже рідко, але ми все ж таки можемо побачити Місяць вдень. Рідко тому, що вдень він зазвичай знаходиться з боку Землі, протилежної тій, на якій ми живемо. Іноді вона прямо над нами, але побачити її майже неможливо, тому що яскраве сонячне світло не дозволяє нам відмітити відображений блиск Місяця. Рано вранці або пізно ввечері ми можемо бачити одночасно і Місяць, і Сонце, оскільки його світло не засліплює нас.

Що таке дзюдо?

Дзюдо - це один з видів спортивної боротьби. Головне в ньому не сила, а спритність. Дзюдоїст прагне покласти свого супротивника на лопатки, тобто спиною до килима. Нині боротьба дзюдо поширена далеко за межами Японії, в якій вона відома з XIX століття як одна з модернізацій стародавньої джиу-джицу. Остаточно правила гри встановилися уже в нашому сторіччі і з 1964 року дзюдо є в програмі Олімпійських ігор.
Як і будь-який вид спорту, дзюдо вимагає наполегливих тренувань. Спортсмен повинен бути не стільки сильним, скільки спритним і головне, уміти падати. Дзюдо − благородный спорт: перед поєдинком і відразу після нього борці обнімаються на знак вітання. Традиційна спортивна форма дзюдоїстів - кімоно, підв´язане поясом.

Які дерева відносяться до вічнозелених?

Вічнозелені рослини зберігають листя і в зимовий період, чого не можна сказати про дерева з опадаючим листям. Найвідоміше і улюбленіше дерево, яке завжди зелене, - ялина, яку ми наряджаємо на Новий рік. Такі ж сосна, туя, ялиця, кедр. Листя у цих дерев вузьке, маленьке, на відміну від тих, що обпадають, іноді вони навіть приймають форму голок: так легко протистояти холодам. Плоди цих дерев захищені корою, як, наприклад, шишки або вони просто маленькі і тверді, що теж оберігає від замерзання.

Чому вода в морі солона?

Коли йде дощ, він розчиняє частинки солей, що містяться в ґрунті і кам´янистих породах. Струмочки дощової води потрапляють в річки. Перебіг річки переносить солі в моря. Вода під дією сонця випаровується і випадає на землю у вигляді опадів, але сіль залишається в морі. За мільйони років там її накопичилося достатньо.

Що таке пісок?

Ні, не цукровий, а той, на якому так приємно повалятися в жарку літню днину. Особливо, якщо це не просто пісок, а пляж. Пісок - це те, що залишилося від скель, валунів, звичайних каменів. Час, вітер, дощ, сонце і ще раз час зруйнували гори, обсипали скелі, розтолокли валуни, роздрібнили камені, перетворивши їх на мільярди мільярдів піщинок, зробивши з них пісок. Залишається додати, що річковий, морський і інший пісок складається з кварцу, польового шпату і слюди. Ну, а використовується в основному в будівництві (цемент, цеглина і розчин) і виробництві скла. Дійсно, прозоре скло роблять із зовсім непрозорого піску.

Навіщо потрібні рукавички без пальців (митенки)?

Рукавички оберігають руки від холоду, але сковують рухи пальців. Мітенки − ті ж рукавички, тільки з як би відрізаними наполовину пальцями. Вони дуже популярні серед гонщиків, оскільки дозволяють відчувати кермо автомобіля, що називається, власною шкірою.
Головне призначення рукавичок - захист рук. Залізні рукавички були частиною зброї. Рукою в азбестовій рукавичці можна брати гарячі предмети. Боксерські рукавички, зроблені зі шкіри і набиті кінським волосом, пом’якшують удари. У звичайних рукавичках, щоб зберегти тепло, усі пальці, окрім великого, знаходяться разом. Хірург працює в тонких гумових рукавичках. А ось митенки - рукавички без пальців - не сковують рухів.

Наступний випуск

(За матеріалами книги "Усе про все")

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

7 сніданків, які діти можуть готувати собі самі

Навіть дитячі ручки здатні допомогти вам на кухні і заощадити настільки дорогоцінний час вранці. Крім того, самостійне приготування сніданку дитиною буде вчити її відповідальності і незалежності. Лише витративши небагато часу на вихідних, ви можете позбавити себе необхідності готувати сніданки дітям в робочі дні. І наші ідеї допоможуть вам в цьому!

«Хто зіпсував борщ?» — дитяча інтерактивна новинка від української письменниці у #книголав

Є в Україні страва, яку шанують всюди – це борщ, який займає важливе місце в культурному спадку країни. Існує безліч рецептів борщу, які різняться залежно від регіону та родинних традицій.

Добірка дитячих інтерактивних книжок від видавництва #книголав

Ця добірка від видавництва #книголав, створена спеціально для дітей, які цікавляться навколишнім світом і хочуть зрозуміти його ще краще.

Українські віршовані привітання з Масляною

З Масницею вітаю
І достатку вам бажаю,
І в хаті, і на дворі,
У золоті і в сріблі!