Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Осіння депресія

Осінь

Восени у нас частіше погіршується настрій і самопочуття, знижується працездатність. Постійно хочеться спати, а замість роботи, навчання чи домашніх справ з´являється бажання сидіти вдома, загорнувшись у ковдру, і нічого не робити. Осіння депресія знайома багатьом з нас, і потрібно вміти з нею боротися, щоб ваш стан не залежав від пори року.

Які причини осінньої депресії? У першу чергу це зменшення світлового дня. Наш організм отримує менше необхідної енергії, звідси сонливість, апатія і небажання працювати. Знижується імунітет, і загострюються хронічні захворювання. Звичайно, повністю усунути причини осінньої депресії не вийде, не в наших силах примусити Сонце світити довше, але можна постаратися скорегувати. Як тільки за вікном стемніє, вам складніше буде сконцентруватися, ви почнете допускати помилки, і результат буде гірше. Якщо ж у вас гнучкий графік, або ви взагалі фрілансер, постарайтеся не спати допізна і теж робити всі справи в першій половині дня. Якщо ви будете спати надто довго, то після пробудження відчуєте себе розбитим, довго не зможете взятися за роботу, а потім стемніє, і працювати буде важко. Обов´язково потрібно добре висипатися.

Максимально використовуйте світловий день. Якщо ви працюєте в офісі за графіком, намагайтеся самі важливі і відповідальні справи робити вранці і вдень, поки на вулиці ще світло. Найкорисніший і продуктивний сон - до 12 годин. Якщо раптом не виходить заснути, допоможе тепла ванна або склянка теплого молока з медом. Якщо вам все одно важко підбадьоритися в період осінньої депресії, спробуйте використовувати природні стимулятори. Це можуть бути трав´яні чаї, китайський лимонник, шипшиновий відвар, настоянка елеутерококу. Звичні для нас міцнийчай і каву треба вживати в помірних кількостях, а якщо у вас алергія або проблеми з нирками, шлунком або печінкою, то від чаю або кави варто відмовитися або сильно скоротити їх вживання. Підвищує настрій гіркий шоколад, а для того, щоби зігрітися і підняти імунітет, можна пити чай з імбиром.



Осіння депресія не застане вас зненацька, якщо ви правильно харчуєтеся. Влітку багато хто сидить на дієтах, щоб бути стрункішим, але восени організму потрібно більше енергії, яку він витрачає на "зігрів". Тому зайві калорії не позначаться на вашій фігурі, а відразу підуть у справу. Вживайте більш важку та жирну їжу, ніж влітку, але не перестарайтеся, не перевантажуйте шлунок і підшлункову залозу. Також восени організму дуже потрібні вітаміни. Необхідна добова доза вітамінів міститься в 400 грамах свіжих фруктів і овочів. Вітаміни в цей період погано засвоюються, тому багаті вітамінами продукти мають бути в організмі постійно. Не варто нехтувати і полівітамінними комплексамі. Особливо потрібні організму вітаміни A і C. Врахуйте, що для перетворення бета-каротину, що міститься в багатьох овочах і фруктах, у вітамін A, потрібен жир. Тому овочеві салати краще заправляти рослинною олією.

Основа позбавлення від осінньої депрессіі - це рух і свіже повітря. Постарайтеся перебувати на свіжому повітрі так довго, як це можливо. Якщо на вулиці холодно - одягніться тепліше, але не позбавляйте себе можливості подихати свіжим повітрям. Робіть ранкову зарядку або запишітьсь у фітнес-клуб - а ще краще поєднувати і те, і інше. По можливості ходіть пішки.

Осіння депресія часто підстерігає людей, які не вміють радіти і робити собі приємне. Подумайте - що приносить вам щастя? Можете скласти список приятних речей і занять і виконувати пару пунктів з цього списку. Читайте цікаві книги, слухайте улюблену музику, по можливості відвідуйте музеї, виставки, театри і кіно. По можливості одягайтеся в яскравий одяг, а вдома і на роботі оточіть себе милими серцю речами та сувенірами.

Не забувайте виділяти час для спілкування з приємними вам людьми. Часто на вихідних ми говоримо собі, що у нас немає сил, щоб зустрічатися з друзями. Але повірте, посиденьки в кафе з гарячою кавою або глінтвейном, похід або просто прогулянка в осінньому парку набагато швидше піднімуть настрій і додадуть заряд бадьорості, ніж вихідні, проведені на самоті в чотирьох стінах.

Щоб розслабитися і забути про осінньої депресії, можете побалувати себе косметичними процедурами. Манікюр, педикюр, маски для волосся татіла, ароматна ванна з піною не тільки піднімуть настрій і самооцінку, але і зроблять вас красивіше. Якщо у вас є така можливість - відведіть вихідні під спа-процедури в домашніх умовиях.

Осіння депресія як вогню боїться змін. Тому не бійтеся що-небудь змінити у своєму житті. Зміни не обов´язково повинні бути кардинальними. Оновлення гардероб, зробіть перестановку в кімнаті або генеральне прибирання, запишіться на які-небудь курси, знайдіть хобі.

І пам´ятайте: гарний настрій приходить до тих, хто цього хоче. Радійте життю - і тоді осіння депресія вам дарма!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас