Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обережно – осіння депресія!

Обережно – осіння депресія!
 

Напевне, кожен чув колись термін «осіння депресія»… Для когось це лише словосполучення, а для когось – болюча тема, яка знову набуває актуальності з настанням похмурих осінніх днів. Чому ж людину охоплює цей стан саме восени і які практичні поради дають психологи, аби відігнати від себе гнітючу депресію? Про все по порядку…



Основною причиною виникнення сезонного депресивного стану восени називають скорочення світлового дня. Все тому, що гормон серотонін, який відповідає за емоційну стабільність людини (ще його називають «гормоном щастя») синтезується в нашому організмі тільки в світлу пору доби.

Також психологи припускають, що причиною осінньої хандри може бути реакція нашого внутрішнього біологічного годинника на сезонну зміну біоритмів. Людський організм – чутливий до найтонших подразників, тому, мабуть, однозначно відповісти, що саме: один чи інший чинник стають причиною осінньої депресії, неможливо. Швидше, спрацьовує цілий комплекс чинників, серед яких і перелічені, а також - відчуття пригнічення через те, що природа занепадає, погіршується погода, ну і звичний «набір» сучасної людини: ми перевтомлюємось, недосипаємо, мало рухаємось, погано харчуємось і т. ін.

Як би там не було, нашим завданням є відігнати геть непрохану депресію. Що рекомендують психологи з цього приводу?

Найперша порада – це переглянути свій режим дня, додавши в нього більше світла. Спробуйте прокидатися зі сходом сонця – це чудовий спосіб зарядитися енергією, а після заходу сонця постарайтесь уникати активної праці, більше часу присвятіть спокійному дозвіллю, спілкуванню у колі сім’ї.

Наступна порада – додайте руху в своє життя. Це можуть бути як заняття спортом, так і просто сімейні прогулянки в осінньому парку чи лісі (краще на природі). Якщо, все ж, хочеться зайнятися спортом (давно планували), то маєте теж бути обережними, аби ще більше не поглибити депресію. Не перевантажуйте себе занадто, не ходіть в зал через «не хочу», або «не можу». Оберіть комфортний вид рухової активності, оптимальний рівень навантажень. Навіть кілька ранкових вправ (ранкова гімнастика), зроблених з задоволенням, зіграють велику роль у боротьбі з сезонною депресією.

Перегляньте режим харчування та споживання «живої» води. Чи достатньо вітамінів і мікроелементів отримує Ваш організм? Маєте сумніви щодо цього? Ваш організм? Маєте сумніви щодо цього? – Прочитайте нашу статтю «Дієта від… депресії».

Зробіть для себе щось приємне: омріяну покупку, похід з подругами в сауну, курс масажу, візит в салон…

Вже майже класичною у боротьбі з будь-якою хандрою стала терапія «зміни щось». Це може бути зміна власного стилю, чи, хоча б, зачіски, перестановка в квартирі, нові шпалери на кухні. А може Ви давно хочете змінити роботу?..

Саморозвиток – вірний шлях до подолання депресії. Розвивайтесь як особистість, як фахівець своєї справи, як мати і дружина. Досконалості, як ми добре знаємо, - меж немає.

Можливо, вартує переглянути деякі свої принципи і погляди на світ, відношення до людей і, найперше, до себе. Адже найбільш схильними до депресії є люди, які «полюбляють» копатися в собі, в минулому, роздумувати на тему: «А що було б, якби…», люди, які є дуже вимогливими до себе і до оточуючих. Подивіться по-новому на життя, навіщо його ускладнювати? Можливо Вам бракує цілі в житті, або обтяжують незавершені справи? В будь-якому випадку треба розібратись, проведіть діалог із собою, знайдіть для цього час, тоді багато чого зрозумієте. Адже наша підсвідомість вже знає відповіді на усі запитання.

Будьте щасливими!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас