Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прикорм немовляти

введення прикорму

Перший рік життя малюка в плані харчування ділиться на дві частини: перша частина - це коли крихітка харчується тільки вашим молоком або адаптованими сумішами, і друга частина, коли в раціоні малюка з´являється "доросла" їжа.

Ваш малюк росте, розвивається завдяки вашому поживному і дуже корисному молоку (а при неможливості грудного вигодовування - суміші), але в якийсь момент малюк починає потребувати додаткової їжі, так як для росту і енергії дитині потрібно все більше і більше вітамінів та поживних речовин.

Коли ж саме настає той момент, коли потрібно знайомити малюка з кашами, фруктами та овочами? Коли вводити прикорм немовляті? З чого починати перший прикорм?

Погляди на ці питання розходяться серед навіть досвідчених педіатрів. Одні фахівці дають рекомендації починати прикорм немовляти з 4-х місяців, інші ж рекомендують почекати, поки малбкові виповниться півроку. Коли я просила поради у своєї мами або свекрухи, вони в один голос твердили мені: "Чим раніше, тим краще!" Вони вже з 3-тижневого віку починали нас поїти соком. Подруги ж говорили мені протилежне: "Годуй грудьми так довго, як тільки зможеш". До якої ж думки прислухатися в цьому важливому питанні?

Вчені ВООЗ (Всесвітньої Організації Охорони Здоров´я) рекомендують починати прикорм немовляти не раніше, ніж у 6 місяців. Доведено, що дитячий організм не здатний нормально засвоювати будь-яку іншу їжу, крім жіночого молока (суміші). Це пов´язано з тим, що ферментна система дитини ще повністю не сформована, а ранній прикорм може підірвати роботу ще незрілого шлуночка. А в більш старшому віці через ранні прикорми можуть виникнути гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту. Так само, якщо ви почнете дуже рано вводити прикорм, у вас зменшитися кількість молока в грудях, так як малюк буде вже менше смоктати груди.

До цих пір є така думка, що дітей штучників потрібно починати годувати раніше ніж дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні. Це помилкова думка. Сучасні суміші для дитячого харчування, звичайно, не можуть за своїм складом скласти конкуренцію грудному молоку, але у них досить збалансований склад, який забезпечує немовля необхідними вітамінами, мінералами, калоріями та інші корисними компонентами. Тому не поспішайте з введенням прикорму дітям - штучникам.

Висновок такий: до 6 місяців не вводьте дитині прикорм. Якщо ж ваш малюк не добирає у вазі, якщо є проблеми зі здоров´ям у дитини або у вас мало молока, в таких випадках проконсультуйтеся про терміни введення прикорму дитині з хорошим педіатром.

Коли дитині виповниться півроку, оцініть її готовність до споживання нової незнайомої їжі.

Ознаки готовності дитини до прикорму:

• На початок прикорму малюк повинен подвоїти свою вагу вдвічі від ваги при народженні (недоношена дитина повинна підвищити вагу в 2,5 рази);

• Дитина повинна вже вміти самостійно сидіти на стільчику чи у вас на колінах;

• Оскільки прикорм потрібно давати з ложки, оцініть готовність дитини їсти з неї;

• Малюк не повинен виштовхувати їжу з рота;

• Малюк активно цікавиться тим, що їдять дорослі і хоче це спробувати, тягне з азартом ручки до їжі;

• У день малюк отримує 1 літр суміші і залишається голодним. А при грудному вигодовуванні повністю спустошує ваші груди і не наїдається;

• У дитини прорізується або вже прорізався перший зубок. Правда іноді бувають випадки, коли дітки вже народжуються з зубами, або зуби дуже рано з´являються, в цьому випадку ця ознака не годиться для введення прикорму.

Деякі діти схильні до алергічних реакцій, в таких випадках краще з прикормом почекати ще місяць. А якщо ви помітите, що малюк не готовий до введення прикорму, відвертається від їжі, плаче і не проявляє інтересу до їжі, не наполягайте! Орієнтуйтеся на поведінку дитини.

Правила введення прикорму немовляті:

1. Якщо ваш малюк хворий, не починайте прикорм, почекайте поки самопочуття дитини прийде в норму.

2. Якщо дитині зроблено або днями буде зроблено щеплення, не вводьте прикорм.

3. Для того, щоб шлунок дитини краще засвоїв "нову" їжу, поєднуйте годування з прикладанням до грудей.

4. Перший прикорм краще починати в першій половині дня (бажано під час другого годування), щоб реакція на новий вид їжі не застала вас зненацька.

5. Починати прикорм потрібно з дуже малих доз (з половинки чайної ложки на день, поступово збільшуючи дозу до потрібної кількості, що відповідає віковим нормам).

6. Новий вид прикорму вводьте тільки після того, як малюк звикне до попереднього (наприклад як тільки дитина звикне до овочевих страв, вводьте каші).

7. Не починайте прикорм малюка зі страв, у складі яких кілька видів овочів або злаків. Страви мають бути з вмістом одного продукту. (Наприклад: тільки кольорова капуста, тільки гарбуз, тільки гречка).

8. Краще починайте прикорм малюка з тих продуктів, які любите самі, так як він через ваше молочко познайомився з їх смаком. Якщо ви відчуваєте огиду до проколі, не варто пропонувати її першим прикормом малюкові.

9. Прикорм для дитини має бути рідкої консистенції, так як дитина ще не вміє жувати і насилу ковтає густу їжу. З часом, коли жувальний апарат дитини почне розвиватися, будуть рости зубки, консистенцію страви потрібно буде робити більш густою.

10. Не додавайте в перші прикорми цукор і сіль. Смакові відчуття малюка дуже яскраві, тому не потрібно їх притупляти. Та до того ж дитина дуже швидко звикне до солодкого і може відмовитися їсти інші страви. З цієї ж причини варто почекати з введенням фруктових пюре.

11. Якщо пюре дитині готуєте ви самі, врахуйте, що воно повинно завжди бути свіжим, залишати нез´їдену кількість пюре на наступне годування не варто, так як продукт може зіпсуватися і дитина ризикує отруїтися. А при купівлі банкового пюре перевіряйте термін його придатності і склад. При відкритті кришки у банки повинен бути ясно чути звук хлопка.

12. Враховуйте смаки вашої дитини. Якщо їй не до смаку страва, яку ви приготували, не змушуйте їсти насильно, краще почекати з її введенням на пару тижнів.

13. Уважно стежте за реакцією дитини на введення нового продукту і при будь-яких розладах (блювота, пронос, висип тощо) звертайтеся до педіатра.

З чого почати перший прикорм

Я б радила розпочати перший прикорм з овочевих пюре, оскільки введення каш або фруктових пюре загрожує тим, що звикнувши до їх солодкуватово смаку малюк може відмовитися їсти овочеве пюре. Та до того ж, якщо у вас дитина пухкенька, овочеве пюре буде менш калорійним, але дуже корисним.

Якщо ж дитина не добирає у вазі, то розпочати перший прикорм краще з каш, так як вони більш калорійні. А готові (розчинні) каші виробник оснащує вітамінним комплексом (цинк, залізо, йод і т.д). Ну а другим по черзі у маловагих дітей йде м´ясо.

Так само з каш слід почати прикорм дітей, які страждають коліками і рідким стільцем. Таким дітям буде корисно вживати продукти з вмістом про- і пребіотиків, які відновлюють кишкову мікрофлору.

Якщо дитина схильна до алергії, з прикормом варто почекати до 7 місяців. А першою стравою має стати безглютенова безмолочна каша. Вибирайте продукти, на упаковках яких є позначка "низькоаллергенний продукт". Не варто поспішати з введенням фруктів і овочів. А коли ви будете вводити овочевий вид прикорму, уважно стежте за реакцією дитини.

Якщо у малюка є схильність до анемії, перший прикорм для нього повинен починатися з каші збагаченої залізом, а далі за списком - м´ясо. А аскорбінова кислота поліпшить засвоєння заліза в організмі. Тому прикорм повинен бути організований за такою схемою: каша, що містить залізо - м´ясо - сік з аскорбіновою кислотою. Якщо ви годуєте грудьми, обов´язково вживайте в їжу, яловичину, печінку, каші, зелень і інші продукти з підвищеним вмістом заліза.

Складаючи меню для малюка, постарайтеся розгадати його смак - думку дитини потрібно обов´язково враховувати!

За матеріалами zaykapobegayka.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас