Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Введення прикорму дітей на першому році життя

Введення прикорму дітей на першому році життя

Як відомо, діти ростуть дуже швидко. Не встигаєш лиш надивитись на це маленьке чудо, яке з'явилось в твоєму житті, а вже час задумуватись як починати ставити його на ноги і готувати до дорослого життя. Одним з таких етапів є період введення прикорму. Цим самим батьки готують дитину до дорослості та дорослої їжі.


Зазвичай, введення прикорму розпочинається приблизно з 6 місяців. Це якраз той вік, коли дитині може почати не вистачати лише материнського молока, до того ж в малюка розвивається цікавість до усього оточуючого світу. У шість місяців грудне молоко і далі має залишатись основною їжею малюка, проте вже виникає потреба у збільшенні кількості та різноманітності раціону.

Навіщо потрібен прикорм?

Правильне харчування дитини в ранньому віці є запорукою того, що вона буде рости та розвиватись правильно. Для цього їй потрібно отримувати всі необхідні речовини та мінерали, а також, поступово готувати свої органи травлення до більш важкої та більш різноманітної, як за консистенцією, так і за смаками, їжі. Своєчасний розвиток внутрішніх органів впливає на інтелектуальний та психомоторний розвиток малюка.

Крім того, діти, які отримують з дитинства правильний прикорм, більш стійкі до різних інфекцій, які потрапляють в організм з їжею. Саме тому своєчасне введення правильного прикорму таке важливе для дитини.

Як зрозуміти, що дитина готова до введення прикорму?

Як же зрозуміти, що варто починати давати дитині іншу їжу, крім материнського молока? Для кожного малюка – це свій вік, адже кожна дитина розвивається індивідуально. Загалом, лікарі сходяться на тому, що приблизно з шестимісячного віку можна спробувати зовсім крихітними порціями давати прикорм. Адже в до півроку розвивається ферментативна система дитини, що відповідає за правильнее травлення та розщеплення їжі. В залежності, як поведе себе дитина під час того, як ви будете давати їй їжу, ви зрозумієте, чи варто продовжувати введення прикорму, або ж варто ще зачекати.

Основні ознаки того, що дитина готова до введення прикорму:

• Дитина може сидіти майже без підтримки. Бажано в стільчику для годування
• Дитина впевнено тримає голову
• Дитина рефлекторно відкриває рот, якщо підносити ложку з їжею, або відвертає голову, якщо не голодна
• Дитина закриває рот з ложкою всередині, тримає їжу в роті, а потім ковтає, а не випльовує, чи виштовхує їжу
• Дитина проявляє інтерес до їжі, що лежить на тарілці і намагається самостійно покласти її собі до рота

Частота введення прикорму:

До 8 місяців – 3 рази на день
9-11 місяців – 4 рази на день
У віці 1 року дитина має отримувати різноманітний прикорм з кожної групи продуктів, вміти пити з чашки та користуватись ложкою.

Способи введення прикорму

Ну ось, малюк готовий до нової їжі. Залишилось лиш визначитись з тим, як саме привчити дитину до нової їжі. Найпопулярнішими є два підходи – педагогічний прикорм та традиційна схема.

Педагогічний прикорм

Головна мета педагогічного прикорму – це познайомити дитину з іншою їжею, привчити її до різноманітних смаків та консистенцій. Їжу варто давати мікродозами, тобто той об’єм, який поміщається між подушечками великого та вказівного пальця. І це та їжа, яку їсть мама дитини.

Таким чином, дитина посупово звикає саме до тієї їжі, яку їдять в її сім'ї. Так закладаються основи і виховуються гастрономічні смаки малюка.

При такому методі грудне молоко залишається основним в раціоні дитини, а їжа дається переважно тоді, коли дитина сама виявляє бажання та інтерес її скуштувати. Дитина не відчуває тиску з боку матері і до року в неї виробляється звичка та бажання їсти дорослу їжу.

Традиційна схема

Цей метод передбачає поступове введення продуктів в раціон дитини, дотримуючись певної послідовності. Їжу дають за принципом звикання, тобто спочатку дати дитині невеличку порцію чогось одного, подивитись, як вона це засвоїть і тоді продовжувати. Наступний продукт слід вводити тоді, коли дитина звикла до попереднього.

Страву варто давати з маленької ложечки і класти на середину язика. Тоді дитина зможе з легкістю її ковтнути. З часом, дозвольте дитині самостійно вправлятись з ложкою, щоб вона звикала їсти самостійно.



Намагайтесь, щоб страва була однорідної маси і свіжо зготована. Також, охолоджуйте її до температури 30-36 градусів. Якщо ж дитина відмовляється їсти – не змушуйте її. Силоміць ви не зможете привчити її до культури харчування. Не забувайте також, що страви прикорму бажано вводити в першій половині дня.

Переважно, жінки схиляються саме до цієї методики. Проте найкращим варіантом залишається поєднання традиційної схеми з педагогічним прикормом. Адже так ви не лише поступово привчатимете малюка до дорослої їжі, а й виробите у дитини інтерес до їжі та дорослого харчування.

З чого починати прикорм?

Існує перелік продуктів, які рекомендовані спеціально для введення прикорму залежно від віку та особливостей дитини. Вони схвалені лікарями та випробувані багатьма матерями. Але не забувайте, що ваш малюк особливий, тому ретельно поставтесь до цього процесу, адже від цього залежить здоров’я вашої малечі.

Каші

Починати прикорм варто з каш, що містять один вид крупи, наприклад можна дати трохи рисової, чи гречаної каші. Ці каші мають підвищений вміст заліза і стануть хорошим стартом. Потім можна вводити каші з інших круп, наприклад, вівсяну, чи кукурудзяну. Коли ж дитина спробує ці крупи і звикне до них окремо, можна почати давати змішані каші.

На початку краще каші розводити грудним молоком, адже коров'яче молоко може бути алергічним для маленької дитини. Вже потім, коли дитина трохи звикне до такої їжі, можна спробувати додавати до каш молочні суміші, або розведене коров'яче молоко, але не давайте дитині дорослих каш.

Годувати слід ложкою, поступово привчаючи до самостійності. До каш можна додавати фрукти, або овочі, але лише після того, як ви познайомили дитину з кожним компонентом окремо, тобто вона пробувала ці інградієнти.

Соки та інші напої

Загалом, дитині достатньо тієї рідини, яку дитина отримує разом з материнським молоком. Але, починаючи з піврічного віку, вона може потребувати додатково введення в раціон води. Варто пам'ятати, що не можна давати дистильовану, газовану, або мінеральну воду. Також, утримайтесь від будь-якого чаю та кави до двох років.

Щодо соку, його варто починати давати тоді, коли дитина отримує вже інші продукти прикорму. Сік треба давати в невеликій кількості, близько 80-100 мл до року, пересвідчившись, що дитина випиває достатньо грудного молока (або молочної суміші, якщо дитина на штучному вигодовуванні). При цьому, соки не варто розводити водою, або добавляти в них цукор.

Починаючи давати сік, або інші напої, намагайтеся одразу привчати дитину до чашки, щоб вона вчилась самостійно її тримати.

Овочі та фрукти

Найкраще розпочати з овочей, адже після фруктів смак овочей може не припасти дитині до смаку. Але це не обов'язково, і варто орієнтуватись по ситуації. Слід притримуватись того ж принципу, що й з кашами – спочатку дати дитині окремо всі види овочей і фруктів, щоб дитина розпробувала, а вже потім можна їх змішувати.

Намагайтесь починати з овочів та фруктів, які не мають надто вираженого та різкого смаку, наприклад, кабачки, гарбуз, картопля, яблука, персики, сливи тощо. На початку овочі або фрукти можна перетирати до однорідної маси, а коли малюк звикне до цього смаку, розпочати давати їх шматочками. Дитина із задоволенням буде їх смоктати та пробувати гризти своїми першими зубками.

Овочеве або фруктове пюре, як низькобілкову страву прикорму, варто давати не більше двох тижнів. Потім треба збагатити ці страви шляхом додавання до них таких високобілкових продуктів, як м'який сир та м'ясо.

М'ясо та альтернативні продукти

Починаючи з шестимісячного віку, бажано давати дитині продукти з підвищеним вмістом заліза, такі як м’ясо. До 9 місяців рекомендоване для дитини м'ясо – це телятина, курятина, індичатина, кролятина, нежирна свинина. Спочатку його можна молоти, або розминати виделкою і поступово переходити на невеликі шматочки. Намагайтесь, щоб м’ясо було достатньо вологим, щоб дитина могла легко його з’їсти, а шлунок – без проблем перетравити.

Не забувайте й про рибу. З 8-10 місяців рибу можна починати вводити в раціон дитини, а з 7 місяців – яєчний жовток, які теж багаті залізом.

Не можна давати копчені продукти, ковбасу, сосиски. Ці продукти містять велику кількість спецій та жирів, що не принесе користі вашому малюку.

Молочні продукти

З 6 місяців рекомендовано давати дитині м’який сир. Молоко коров'яче або козяче бажано не давати дитині до року. Поступово його можна почати давати до страв прикорму в розведеному варіанті. Не рекомендується вигодовувати дитину лише на козячому молоці. Це може спричинити виникнення фолієво-дефіцитної анемії.

За матеріалами mam.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас