Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Великдень 2012: Вербний тиждень!

Великдень 2012: Вербний тиждень!

Вербний тиждень в 2012 році випадає з 3 по 8 квітня. Як правило це 6-й тиждень самого великого і строгого поста в році, після якої відразу ж настає Страсний або Червоний тиждень, що завершується святом Великодня. Основні обряди припадають на суботу і неділю і пов'язані безпосередньо з такою рослиною, як верба.


Народні традиції

З цим тижнем, як правило, безпосередньо пов'язані погодні прикмети і прогнози на майбутній урожай, наприклад: «Якщо Вербна неділя ведрена, ранки морозні, то ярові будуть хорошими».

Також, в понеділок Вербної неділі прийнято, щоб теща приходила в гості до молодого зятя з подарунками в знак побажання молодій сім'ї добра і щастя, а також - схвалення чоловіка своєї дочки.

Лазарева субота

Основними ж днями Вербного тижня є субота і неділя. В суботу (Воскресіння Лазаря), ламали верби, а також готували гречані млинці, рибний курник, каші.

Опівночі молодь ходила по дворах примовляючи: «відчини, відчини, молода, вербешкою бити, здоров'ям ще більше наділити!».

Коли групі молодих людей дозволяли увійти в будинок, то ті злегка починали бити гілочками верби господарів вдома зі словами: «Верба хлест, бий до сліз!», «Вставай рано, бий барана!», «Б'ємо, щоб бути здоровими».

Легенда про вербу

Вербна неділя - одне з найулюбленіших свят наших предків. Адже верба чи не перша розпускається після танення снігів.

Тому люди вважали належним відзначати цю подію, і вітати весну і нове життя!

Також, існує народна легенда про жінку, у якої було стільки дітей, що вона була готова посперечатися з самою Матір'ю-Землею про те, хто з них плодовитіша. Мати-Земля розсердилась і перетворила жінку в вербу.

Вербна неділя

До Вербної неділі було прийнято випікати бублики, освячувати їх у церкві, а потім давати домашнім тваринам. Цей обряд вважався запорукою здоров'я домашньої живності.

А в Юр'їв день збирали у дворі всю домашню худобу та скропленою святою водою вербою кропили всіх тварин, тим самим проводжаючи їх уперше в новому році на пасовище.

Повір'я

Вербним сережкам приписувалася цілюща і чудодійна сила. У минулі часи вважалося необхідним з'їсти 9 сережок для того, щоб уникнути такого захворювання як лихоманка. Безплідним теж радили з'їдати бруньки освяченої верби, щоб незабаром завагітніти.

Також багато хто вірив, що освячена верба здатна зупинити річну грозу, а якщо кинути таку гілочку в полум'я - то вона допоможе зупинити пожежу! Тому освячені гілки після Вербної неділі весь рік зберігають в домі.

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас