Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Хвалимо дитину правильно

Хвалимо дитину правильно

Кожна людина, будь-то дитина або дорослий, потребує заохочення. У шкільному віці і в студентські роки наш труд відзначають позитивними оцінками і високими балами. Потім ми виходимо на роботу, де нам платять зарплату, а за успіхи нараховують премії, підвищують на посаді, дають додатковий вихідний. Але, не дивлячись на це, у нас все одно є потреба чути схвальні слова від викладача, начальника, члена родини, друга. Похвала якось особливо додає нам сил для нових справ. Добре слово творить дива.


Дитині дошкільного віку оцінок не ставлять і зарплату не платять. Для неї похвала батьків - основний спосіб зрозуміти, що вона зробила щось добре. Всі люблячі батьки знають - хвалити і підтримувати дитину необхідно, малюк повинен відчувати себе коханим, значущим, впевненим у собі, успішним. Але далеко не кожен знає, як правильно потрібно хвалити. Як не перестаратися і в той же час не поскупитися.



Ось декілька порад:

- Хваліть дитину за конкретні дії. Намагайтеся хвалити так, щоб вона розуміла, що саме зробила добре і чому взагалі це добре. Наприклад, якщо хвалите за те, що малюк намалював гарний малюнок, зверніть увагу на деталі: «Таке сонечко гарне в тебе вийшло! І он та пташка, як справжня».

Уникайте фраз на кшталт: «Ти такий молодець! Справжній художник!». Навіть звернена до маленької дитини похвала повинна бути адекватна ситуації. Важливо хвалити дію, а не особистість. Можна також вказати на те, яку важку задачу виконав малюк, наприклад: «Це дуже непросто - намалювати пташку».

- Підкріплюйте похвалу невербальними компонентами: усмішкою, обіймами, поцілунком. Малюк повинен відчувати, що ви щиро зраділи його діям, а не похвалили його, тільки щоб «відв'язатися». До того ж психологи рекомендують обіймати і цілувати дитину не менше чотирьох разів на день.

- Не порівнюйте дитину з іншими!
Ви напевно вже чули, наскільки небажано порівнювати своє дитя з іншими дітьми, коли вказуєте на його помилки. З похвалою справи йдуть так само. Коли хвалите дитину, не треба вказувати, що вона зробила щось краще за Катю, Сашу, Машу. Не виховуйте в ній почуття переваги.

- Не потрібно хвалити за кожну дрібницю, інакше сенс похвали втрачається. І цим самим ви ризикуєте, що через деякий час дитина буде чекати заохочення, мало не за кожну свою дію. А в разі, якщо не дочекається, буде в подиві і розгубленості.

- Намагайтеся розрізняти в похвалі, що дитині вдається з легкістю, а що з працею. Сильно не акцентуйте увагу на природних даних (силі, гнучкості тощо). Навпаки, звертайте увагу на досягнення дитини, які даються їй не без зусиль. Хваліть її, якщо вона старається і не здається.

- Не треба обіцяти дитині, що з неї виросте великий художник, танцюрист, співак, спортсмен. Подумайте, як в майбутньому вона буде переживати, якщо ваші грандіозні очікування не виправдаються. Але це не означає, що потрібно говорити: «Тобі не домогтися успіхів у цьому. У тебе немає здібностей! ».

- Якщо ви вже похвалили дитину за якесь досягнення, не слід через деякий час пояснювати їй, що насправді її успіх був не такий вже і великий.

І останнє ..... «Якщо ви не знаєте, за що похвалити дитину, придумайте це!» - Радить психіатр і психотерапевт В. Леві, у своїй книзі «Нестандартна дитина».

За матеріалами orange-elephant.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас